Przepisów na szarlotkę chyba nigdy zbyt wiele! Szarlotki kochają wszyscy i jest to ciasto odpowiednie na każdą porę roku i na każdą okazję! Dobre na ciepło i na zimno z lodami, sosami lub bitą śmietaną. Szarlotka koksowa na wyśmienitym kruchym cieście brzmi dobrze, prawda? Jeśli chodzi o kruche ciasto, to jest równie ważne w szarlotkach, jak i samo jabłkowe wypełnienie. Dzisiejsze ciasto jest super kruche i łatwe do przygotowania, ale przede wszystkim jest to ciasto bardzo smaczne.
Przygotowanie ciasta kruchego
Zagniatając kruche ciasto, posiłkuję się robotem stacjonarnym, który wykonuje pracę za mnie, ale można zrobić to ręcznie. Pamiętajcie, że zagniatając kruche ciasto szczególnie ręcznie, trzeba uzbroić się w cierpliwość, ściskać je i ugniatać do chwili, kiedy masło zacznie mięknąć i sklejać całość. W przepisie podane są odpowiednie ilości składników do przygotowania gładkiego i jednolitego ciasta. Zdarza się czasami, że z powodu np. wilgotności mąki potrzeba odrobinę więcej śmietany, wody lub masła. Dlatego zaznaczam w przepisie, że w razie potrzeby możesz dodać więcej śmietany lub wody, ale nie przesadzajcie z ich ilością, aby zbyt mocno nie rozrzedzić ciasta. Ciasta na kruchym spodzie powinny być dość cienkie, aby spód nie dominował nad pozostałymi składnikami. Fantastycznym rozwiązaniem, które nadaje lekkości i kruchości, jest mrożenie ciasta, następnie starcie go na tarce i wylepienie wiórkami z ciasta dna tortownicy. Jest prosty zabieg, a wiele zmienia.
Jeśli chodzi o wkład jabłkowy, to jest on najprostszy, jaki może być. Jabłuszka po obraniu ścieram na tarce do szatkowania kapusty, ponieważ jest to najszybszy i najprostszy sposób rozdrabniania jabłek. Przy tak dużej ilości jabłek idzie to błyskawicznie, można oczywiście kroić jabłka ręcznie, ale to dość pracochłonne. Na jabłka potrzebna jest jeszcze beza z dodatkiem wiórków kokosowych. Ubijając ją pamiętajcie o odpowiednim naczyniu, czyli metalowym lub szklanym. Na plastikowych miskach pozostaje tłuszcz, który minimo umycia naczynia pozostaje, a niestety resztki tłuszczu uniemożliwiają dobre ubicie piany na bezę. To już wszystkie wskazówki, teraz pozostaje życzyć wam smacznego!
Jeśli nabierzecie ochoty na ciasta z jabłkami, szarlotki czy jabłeczniki to zapraszam do spróbowania 🙂
📖 Przepis
Szarlotka kokosowa
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 3 żółtka
- 240 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody (opcjonalnie)
Składniki na wypełnienie jabłkowe
- 1200 g jabłek (obranych)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 mała cytryna (skórka i sok z niej)
- 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę
- 3 białka
- 130 g cukru pudru
- 60 g wiórków kokosowych
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera zagnieść ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się odpowiednio dodajcie odrobinę wody. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na około 40 minut lub dłużej. Ciasto można zrobić dzień lub tydzień wcześniej i przechować w zamrażalniku.
Przygotowanie jabłek
- Obrane jabłka poszatkować na szatkownicy do kapusty, będą wychodziły cieniutkie plasterki, oczywiście możecie pokroić nożem na drobne kawałeczki. Pokrojone jabłka umieścić w garnku, postawić na średnim ogniu, dodać cukier, sok i skórkę otartą z cytryny, wymieszać, jabłka smażymy ciągle mieszając do chwili zredukowania soku i zmięknięcia jabłek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać, zagotować, a następnie zdjąć z ognia.
Pieczenie
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja termooobiegu.
- Mocno schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, blachę (23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, starte ciasto rozsypać na spód przygotowanej formy, lekko ucisnąć ale niezbyt mocno. Wstawić do piekarnika, podpiec przez 15 minut., spód powinien zacząć robić się lekko złoty.
Przygotowanie bezy
- W czasie, kiedy piecze się spód możemy ubić bezę. Do metalowej lub szklanej miski wlać białka, dodać szczyptę soli ubić na sztywno, kiedy piana jest już sztywna możecie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle mieszając na najwyższych obrotach. Piana z białek powinna być błyszcząca i sztywna, na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać na średnich obrotach.
- Na podpieczony spód ciasta wyłożyć wcześniej przygotowana jabłka, rozsmarować równo. Na jabłka rozłożyć bezę kokosową, najlepiej wyłożyć ją łyżka po łyżce i delikatnie ale równo rozsmarować na całej powierzchni. Beza będzie sztywna i troszkę trudno się to robi, ale rozłożenie bezy w wielu punktach ułatwia sprawę 🙂
- Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec jeszcze przez około 35 maksymalnie do 40 minut z opcją grzałki, góra-dół. Beza podczas pieczenia lekko zmieni kolor na beżowy, ale nie powinna być przypieczona, jeśli zaczęłaby przypiekać się to przykryjcie całe ciasto z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej. Upieczona beza powinna być chrupiąca, a nie miękka. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika i wystudźcie przed krojeniem.
- Smacznego!
Comments
No Comments