Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Szarlotki i ciasta z jabłkami

Szarlotka kokosowa

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 30 lis, 2018 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Przepisów na szarlotkę chyba nigdy zbyt wiele! Szarlotki kochają wszyscy i jest to ciasto odpowiednie na każdą porę roku i na każdą okazję! Dobre na ciepło i na zimno z lodami, sosami lub bitą śmietaną. Szarlotka koksowa na wyśmienitym kruchym cieście brzmi dobrze, prawda? Jeśli chodzi o kruche ciasto, to jest równie ważne w szarlotkach, jak i  samo jabłkowe wypełnienie. Dzisiejsze ciasto jest super kruche i łatwe do przygotowania, ale przede wszystkim jest to ciasto bardzo smaczne.

Przygotowanie ciasta kruchego

Zagniatając kruche ciasto, posiłkuję się robotem stacjonarnym, który wykonuje pracę za mnie, ale można zrobić to ręcznie. Pamiętajcie, że zagniatając kruche ciasto szczególnie ręcznie, trzeba uzbroić się w cierpliwość, ściskać je i ugniatać do chwili, kiedy masło zacznie mięknąć i sklejać całość. W przepisie podane są odpowiednie ilości składników do przygotowania gładkiego i jednolitego ciasta. Zdarza się czasami, że z powodu np. wilgotności mąki potrzeba odrobinę więcej śmietany, wody lub masła. Dlatego zaznaczam w przepisie, że w razie potrzeby możesz dodać więcej śmietany lub wody, ale nie przesadzajcie z ich ilością, aby zbyt mocno nie rozrzedzić ciasta. Ciasta na kruchym spodzie powinny być dość cienkie, aby spód nie dominował nad pozostałymi składnikami. Fantastycznym rozwiązaniem, które nadaje lekkości i kruchości, jest mrożenie ciasta, następnie starcie go na tarce i wylepienie wiórkami z ciasta dna tortownicy. Jest prosty zabieg, a wiele zmienia.

Jeśli chodzi o wkład jabłkowy, to jest on najprostszy, jaki może być. Jabłuszka po obraniu ścieram na tarce do szatkowania kapusty, ponieważ jest to najszybszy i najprostszy sposób rozdrabniania jabłek. Przy tak dużej ilości jabłek idzie to błyskawicznie, można oczywiście kroić jabłka ręcznie, ale to dość pracochłonne. Na jabłka potrzebna jest jeszcze beza z dodatkiem wiórków kokosowych. Ubijając ją pamiętajcie o odpowiednim naczyniu, czyli metalowym lub szklanym. Na plastikowych miskach pozostaje tłuszcz, który minimo umycia naczynia pozostaje, a niestety resztki tłuszczu uniemożliwiają dobre ubicie piany na bezę. To już wszystkie wskazówki, teraz pozostaje życzyć wam smacznego!

Jeśli nabierzecie ochoty na ciasta z jabłkami, szarlotki czy jabłeczniki to zapraszam do spróbowania 🙂

📖 Przepis

szarlotka kokosowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Szarlotka kokosowa

Wspaniałe połączenie jabłek, kruchego ciasta i bezy kokosowej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 14
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 3 żółtka
  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody (opcjonalnie)

Składniki na wypełnienie jabłkowe

  • 1200 g jabłek (obranych)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 mała cytryna (skórka i sok z niej)
  • 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • 130 g cukru pudru
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera zagnieść ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się odpowiednio dodajcie odrobinę wody. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na około 40 minut lub dłużej. Ciasto można zrobić dzień lub tydzień wcześniej i przechować w zamrażalniku. 

Przygotowanie jabłek

  • Obrane jabłka poszatkować na szatkownicy do kapusty, będą wychodziły cieniutkie plasterki, oczywiście możecie pokroić nożem na drobne kawałeczki. Pokrojone jabłka umieścić w garnku, postawić na średnim ogniu, dodać cukier, sok i skórkę otartą z cytryny, wymieszać, jabłka smażymy ciągle mieszając do chwili zredukowania soku i zmięknięcia jabłek. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać, zagotować, a następnie zdjąć z ognia.

Pieczenie

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja termooobiegu.
  • Mocno schłodzone ciasto wyjąć z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, blachę (23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, starte ciasto rozsypać na spód przygotowanej formy, lekko ucisnąć ale niezbyt mocno. Wstawić do piekarnika, podpiec przez 15 minut., spód powinien zacząć robić się lekko złoty.

Przygotowanie bezy

  • W czasie, kiedy piecze się spód możemy ubić bezę. Do metalowej  lub szklanej miski wlać białka, dodać szczyptę soli ubić na sztywno, kiedy piana jest już sztywna możecie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle mieszając na najwyższych obrotach. Piana z białek powinna być błyszcząca i sztywna, na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać na średnich obrotach.
  • Na podpieczony spód ciasta wyłożyć wcześniej przygotowana jabłka, rozsmarować równo. Na jabłka rozłożyć bezę kokosową, najlepiej wyłożyć ją łyżka po łyżce i delikatnie ale równo rozsmarować na całej powierzchni. Beza będzie sztywna i troszkę trudno się to robi, ale rozłożenie bezy w wielu punktach ułatwia sprawę 🙂
  • Ciasto wstawić ponownie do piekarnika, piec jeszcze przez około 35 maksymalnie do 40 minut z opcją grzałki, góra-dół. Beza podczas pieczenia lekko zmieni kolor na beżowy, ale nie powinna być przypieczona, jeśli zaczęłaby przypiekać się to przykryjcie całe ciasto z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej. Upieczona beza powinna być chrupiąca, a nie miękka. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika i wystudźcie przed krojeniem.
  • Smacznego!
szarlotka kokosowa

Więcej Przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami

  • ciasto z jablkami francuskie
    Ciasto z jabłkami francuskie
  • jablecznik najlepszy
    Jabłecznik najlepszy
  • szarlotka truskawkowa
    Szarlotka truskawkowa
  • szarlotka z beza
    Szarlotka z bezą

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.