Przepis na tortille znajdziecie we wcześniejszych przepisach, a dziś jeden z pomysłów na wykorzystanie ich. Zrobimy pyszne tacos z rybą! Tacos zazwyczaj przygotowywane są z placków kukurydzianych, ale zapewniam, że z pszennej tortilli również będą wspaniałe. Do dzisiejszego przepisu przyda się biała ryba, może być dorsz, dorada lub halibut i oczywiście kilka świeżych dodatków ananas, awokado, kolendra i pomidory, z których przygotujemy pyszną salsę. Przyda się również kolorowa sałata, biała, lub czerwona kapusta, odrobina majonezu lub innego sosu na przykład barbecue lub sos musztardowo-miodowy. Tacos jest bardzo fajnym daniem, ponieważ można przygotować wszystkie składniki wcześniej i przechować je w lodówce. Danie to świetnie sprawdza się jako propozycja grillowa, w miseczkach serwujemy wcześniej przygotowane dodatki, rybę wrzucamy na grill, a po chwili każdy z gości może sam skomponować swój zestaw tacos:) Tacos z rybą można podać na zimno i na ciepło. Smacznego!
📖 Przepis
Tacos z rybą
🥘 Składniki
Składniki na marynatę/pastę do ryby
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki skórki z limonki
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 400 g białej ryby (filet bez skóry, użyłam dorsza)
Składniki na salsę
- ½ świeżego ananasa
- 1 duży pomidor
- ½ małej cebuli
- 2 garści zielonej kolendry
- ½ soku z limonki
- ½ średniego awokado
- 1 sztuka papryczki chilli (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki mielonego kminku
Dodatki
- 6 sztuk placków tortilli
- ¼ średniej główki białej kapusty (lub czerwona)
- ½ awokado
- 6 sztuk papryczek Padrón (opcjonalnie)
- sałata
- ⅓ szklanki majonezu
- ¼ szklanki ketchupu
- 1 średni ogórek
- 1 sztuka limonki (opcjonalne)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ryby
- Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paski o grubości około 2 cm, długość zależy od wielkości ryby.
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce, powstanie gęsta pasta, pastę rozsypać/rozsmarować na rybie. Przyprawioną rybę włożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej lodówki lub całą noc.
Przygotowanie salsy
- Obranego ananasa, pomidor i awokado pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać w maleńką kosteczkę, całość umieścić w misce dodać posiekaną kolendrę i jeśli będziecie chcieli przygotować ostrą salsę to drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość skropić sokiem z limonki przyprawić solą i kminkiem.
Przygotowanie pozostałych składników
- Kapustę drobniutko posiekać, skropić odrobiną soku z limonki lekko posilić, wymieszać i odstawić
- Awokado pokroić w plasterki. Papryczki Parón podsmażyć w całości na odrobinie oleju. Papryczki smażymy z każdej strony do zarumienienia, usmażone przekładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.
- Majonez i ketchup wymieszać w misce.
- Przed podaniem tacos należy usmażyć rybę, można zrobić to na patelni i odrobine oleju lub na grillu, jeśli będziecie chcieli przygotować je na klasycznym grillu trzeba kawałki ryby umieścić na tacce aluminiowej, grillować/smażyć, z każdej strony kilka minut.
- Tortille przed podaniem podgrzać na suchej patelni, grillu lub mikrofali. Ciepłe tortille zgiąć na pół i umieścić je na chwilę między np. dwoma szklankami, po chwili tortille przestygną i uformują się na kształt łódeczek.
- Teraz można podać wszystkie przygotowane dodatki, nakładać na spód placuszków sos, kapustę/sałatę, rybę, salsę, awokado, skropić sokiem z limonki itd.
- Smacznego!
Comments
No Comments