Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tarty na słodko

Tarta czekoladowo miętowa

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 28 cze, 2016 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Wiem, wiem znów tarta, ale dziś niecodzienna tarta, tarta czekoladowo miętowa.  Bardzo lubię połączenie czekolady i mięty i dziś postanowiłam wykorzystać te dwa smaki do przygotowania pysznego deseru. Spód tarty to po prostu bardzo czekoladowe kruche ciasto, a krem przygotowałam z dużej ilości mięty zaparzonej w mleku, mleko po 30 minutach nabiera lekko zielonego koloru i pięknego mocnego aromatu mięty. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta zaopatrzcie się w dużą ilość świeżej mięty! Na aromatycznym mleku gotujemy gęsty budyń, który w połączeniu z serkiem mascarpone zmienia się w krem o delikatnej i przyjemnej konsystencji. Do dekoracji tarty wykorzystałam truskawki, które świetnie pasują do tego zestawu. Gorąco polecam pyszną orzeźwiającą letnią tartę idealną na upalne dni 🙂

📖 Przepis

tarta czekoladowo mietowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Tarta czekoladowo miętowa

Orzeźwiająca tarta z miętowym kremem i czekoladowym spodem, pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 35 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 100 g mąki pszennej (krupczatki)
  • 80 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 25 g kakao
  • 1 średnie jajko
  • 130 g masła
  • 1 łyżka śmietany

Składniki na budyń miętowy

  • 600 ml mleka
  • 90 g świeżej mięty (listki i łodyżki)
  • 90 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo

  • 1 szklanka truskawek (do dekoracji)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski przesiać mąki i kakao, dodać pokrojone masło, sól, cukier, jajko zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać śmietanę, ciasto zawinąć w folię spożywczą i dołożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  • Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce można ugotować budyń.
  • Do garnuszka wlać 500 ml mleka i zagotować, a następnie wyłączyć gaz i włożyć do gorącego mleka umytą i osuszoną miętę, przykryć pokrywką, pozostawić na 30-40 minut, po tym czasie wyjąc miętę i dokładnie wycisnąć, mleko ponownie zagotować.
  • W pozostałej części (100 ml) mleka dokładnie rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz cukier, kiedy mleko zacznie wrzeć dolać mieszaninę i zagotować, powinien powstać gęsty budyń zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, wylepić nim dno i boki formy (średnica 25 cm), nakłuć widelcem całą powierzchnię ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut z po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st i dopiec ciasto przez 8-10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Do zimnego budyniu zaczynamy dodawać po jednej łyżce serka mascarpone cały czas miksując (średnie obroty) do połączenia się w jednolitą masę.
  • Gotową masę wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać powierzchnię na górze ułożyć pokrojone w plasterki truskawki.
  • Tartę przechowujemy w lodówce.
  • Smacznego!
tarta czekoladowo mietowa
tarta czekoladowo mietowa

Więcej Przepisy na tarty na słodko

  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru
  • tarta z mascarpone i owocami
    Tarta z mascarpone i owocami
  • Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
    Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe
  • tarta-z-ciasta-serowego
    Tarta z ciasta serowego

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Joanna napisał

    06 maja, 2022 at 9:39 pm

    Budyń nie stężał. Próbowałam to ratować dodając budyniu i żelatyny. Nie polecam przepisu .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 maja, 2022 at 8:35 pm

      Przykro mi, że tak się stało, ale to wręcz niemożliwe, żeby budyń się nie stężał przy takiej ilości mąki. Oczywiści jest jeden wyjątek, kiedy budyń nie zetnie się , nawet po całkowitym wystudzeniu. To dzieje się zawsze, kiedy ugotowany budyń próbujemy, a następnie łyżką, która mieliśmy w ustach znów mieszamy budyń w garnku. Nasza ślina powoduje, że ścięty gęsty budyń potrafi zamienić się w mleko smakowe... Osobiście bardzo lubię tę wersję i to połączenie smakowe, a i krem zawsze wychodzi. Trzeba tylko pamiętać, że wielokrotne próbowanie kremu tą samą łyżką skończy się porażką. Dla jasności, budyń lekko gęstnieje po dodaniu i zagotowaniu mąki. Następnie trzeba go odstawić i całkowicie wystudzić, można też go schłodzić w lodówce, w tym czasie powinien zrobić się dość sztywny. Dopiero później mieszamy z mascarpone.

      Odpowiedz
  2. Aga napisał

    09 sierpnia, 2019 at 10:31 pm

    Budyń to niewypał. Przy wylewaniu do gotującego się mleka faktycznie zgęstniał, natomiast kiedy chciałam zagotować rozrzedził się i taki już został. Będę jeszcze próbować jakoś go ratować, ale póki co nie mam koncepcji jak.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 sierpnia, 2019 at 10:57 pm

      Nie rozumiem, dlaczego zagotowałaś budyń jeszcze raz...w takiej sytuacji budyń rozrzedzi się na 100%! To mleko zagotowujemy dwa razy, czyli 500ml mleka zagotowujemy, a następnie zdejmujemy z ognia, aby dodać miętę. Po kilkudziesięciu minutach wyjmujemy miętę i ponownie zagotowujemy miętowe mleko po to, aby dodać wymieszane mąki w 100ml pozostałego zimnego mleka. Powstaje bardzo gęsty budyń, który po całkowitym wystudzeniu będzie jeszcze sztywniejszy, następnie miksujemy go z serkiem. Przy takiej ilości mąki do mleka budyń musi być bardzo gęsty, nie ma innej możliwości. Możesz również ugotować gotowy budyń, np. śmietankowy bez cukru i ugotować w 600 ml mleka, potrzebne są dwa opakowania proszku budyniowego, a następnie postępować tak jak w przepis.. Mam nadzieję, że krem się jednak uda:) Pozdrawiam serdecznie 😁

      Odpowiedz
  3. An etka napisał

    28 czerwca, 2016 at 9:07 pm

    Pyszna tarta :). Muszę wypróbować ten przepis, choć miętę mam tylko w doniczce, ale mam nadzieję, że jej wystarczy. Ja dziś upiekłam jasną tartę z truskawkami i kruszonką. Jedliśmy lekko ciepłą. Pychota :). Truskawki i maślane ciasto posypane maślana kruszonką nie może nie być pyszne :). Aniu, pozdrawiam Cię :).

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 czerwca, 2016 at 11:07 pm

      Tarty z truskawkami uwielbiam i trzeba korzystać póki są świeże bo z mrożonymi nie smakują już tak dobrze! Próbujcie mam nadzieję, że i ta przypadnie Wam do gustu. Jeśli lubicie miętę i czekoladę to jestem pewna, że będzie Wam smakowała 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
      • An etka napisał

        29 czerwca, 2016 at 9:39 pm

        Ależ oczywiście, że czekolada i mięta to duet idealny :). Uwielbiam takie połączenie :).

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          30 czerwca, 2016 at 11:01 am

          No nie może być inaczej 🙂 Bardzo lubię czekoladki miętowo-czekoladowe 🙂

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.