Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Torty

Tort czekoladowo malinowy

Aktualizacja: 15 cze, 2020 · Opublikowany: 2 paź, 2018 · przez Anna · 18 komentarzy

Skocz do przepisu

Tort czekoladowo-malinowy czy może być coś lepszego? Czekoladowy biszkopt do tego tortu jest zupełnie inny niż dobrze wam znany biszkopt idealny, ten jest dość ciężki, ale puszysty. Ciasto zawiera olej, który nadaje mu wilgoci, dzięki temu nie trzeba nasączać tortu żadnym ponczem. Krem do tortu przygotowałam ze zmiksowanych malin i bitej śmietany co w efekcie dało bardzo smaczną piankę-mus o intensywnym smaku malinowym.

Widok z góry na tort polany polewą czekoladową i udekorowany malinami oraz świeżymi kwiatami
Tort czekoladowo malinowy
Przejdź do:
  • 🍫Warianty
  • 💭 Wskazówki
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Tortowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🍫Warianty

Wykańczając tort, można go w całości wysmarować kremem, którego używamy do przełożenia warstw. Namawiam jednak do zrobienia polewy czekoladowej, którą częściowo, tylko od góry polewamy nasz tort. Nie pomijajcie czekoladowej polewy, ponieważ wspaniale podkreśla cudowny smak malinowej pianki. Oczywiście dodatkowa porcja owoców na wierzchu również ma wpływ na smak tortu, im więcej malin tym lepiej.

💭 Wskazówki

Tort jest dość łatwy do przygotowania, biszkopt zawsze wychodzi pod warunkiem, że użyjecie do jego przygotowania składników w temperaturze pokojowej. Zbyt zimne produkty (mowa tutaj głównie jajkach) mogą sprawić, że biszkopt nie wyjdzie zbyt dobry. Ubicie białek jest ważne i trzeba zrobić to solidnie pamiętając jednak, aby ich nie przebić. W końcowym etapie mieszania składników suchych z mokrymi nie śpieszcie się i zróbcie to delikatnie, a biszkopt wyjdzie wspaniały.

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 125 ml wody
  • 190 g cukru dodałam trzcinowy
  • 30 g kakao gorzkie dobrej jakości
  • 185 ml oleju
  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na mus malinowy

  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
  • 300 g malin + do dekoracji
  • 15 g żelatyny lub agar ilość potrzebna na 700 ml

Dodatkowo

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 60 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie zimny można dolać olej.
  • Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej już piany zacząć dodawać cukier puder, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać mieszankę kakaowo-olejowącały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, zapiąć obręcz, boków niczym nie smarować. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Przygotowanie musu malinowego

  • Mus przygotowujemy tuż przed wykończeniem tortu. Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody (wystarczy 70 ml wody) żelatynę w gorącej wodzie, a agar w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent, odstawić.
  • W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Maliny zmiksować na gładki mus z dodatkiem miodu, mus połączyć z bitą śmietaną i żelatyną lub agarem. Wlewając żelatynę do malinowej masy należy robić to małymi porcjami jednocześnie miksując, w ten sposób nie powstaną "żelatynowe skrzepy". Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała, ale tylko na kilka minut!

Wykończenie tortu

  • Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty, pierwszy blat położyć na paterze, posmarować częścią kremu, czynność powtórzyć do ostatniego blatu. Zostawić trochę kremu na wysmarowanie boków i wierchu tortu, nie musi być to zrobione grubą warstwą, wystarczy ozdobne przetarcie.
  • Do miseczki włożyć połamaną czekoladę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada rozpuściła się, można dolać śmietanę, całość trzeba  energicznie mieszać w razie potrzeby dolać więcej śmietany. Przestudzić mieszając od czasu do czasu.
  • Przestudzoną, ale jeszcze płynna polewą polać wierzch, czekoladę wyrównać dużym szerokim nożem, nadmiar czekolady powinien swobodnie spłynąć na boki tortu. Wierch można udekorować malinami. 
  • Tort przechowujemy w lodówce, przed podaniem tortu należy wyjąć go wcześniej z lodówki.

🎂 Tortowe wariacje

  • Tort Red Velvet
    Tort Red Velvet
  • teczowy tort
    Tęczowy tort
  • tort marchewkowy
    Tort marchewkowy
  • Tort wiosenny

📖 Przepis

tort-czekoladowo-malinowy
Print Pin
5 z 6 głosów

Tort czekoladowo malinowy

Fantastyczny tort z musem malinowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 125 ml wody
  • 190 g cukru (dodałam trzcinowy)
  • 30 g kakao (gorzkie dobrej jakości)
  • 185 ml oleju
  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na mus malinowy

  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml śmietanki 30% (+ 2 łyżki cukru pudru)
  • 300 g malin (+ do dekoracji)
  • 15 g żelatyny (lub agar ilość potrzebna na 700 ml)

Dodatkowo

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 60 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie zimny można dolać olej.
  • Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej już piany zacząć dodawać cukier puder, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać mieszankę kakaowo-olejową cały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
  • Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, zapiąć obręcz, boków niczym nie smarować. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Przygotowanie musu malinowego

  • Mus przygotowujemy tuż przed wykończeniem tortu. Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody (wystarczy 70 ml wody) żelatynę w gorącej wodzie, a agar w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent, odstawić.
  • W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Maliny zmiksować na gładki mus z dodatkiem miodu, mus połączyć z bitą śmietaną i żelatyną lub agarem. Wlewając żelatynę do malinowej masy należy robić to małymi porcjami jednocześnie miksując, w ten sposób nie powstaną "żelatynowe skrzepy". Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała, ale tylko na kilka minut!

Wykończenie tortu

  • Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty, pierwszy blat położyć na paterze, posmarować częścią kremu, czynność powtórzyć do ostatniego blatu. Zostawić trochę kremu na wysmarowanie boków i wierchu tortu, nie musi być to zrobione grubą warstwą, wystarczy ozdobne przetarcie.
  • Do miseczki włożyć połamaną czekoladę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada rozpuściła się, można dolać śmietanę, całość trzeba  energicznie mieszać w razie potrzeby dolać więcej śmietany. Przestudzić mieszając od czasu do czasu.
  • Przestudzoną, ale jeszcze płynna polewą polać wierzch, czekoladę wyrównać dużym szerokim nożem, nadmiar czekolady powinien swobodnie spłynąć na boki tortu. Wierch można udekorować malinami. 
  • Tort przechowujemy w lodówce, przed podaniem tortu należy wyjąć go wcześniej z lodówki.
  • Smacznego!
Kawałek tortu z czekoladowym biszkoptem przełożony musem malinowym
tort-czekoladowo-malinowy widok z góry, polany czekoladą i udekorowany świeżymi malinami oraz kwiatami

Więcej Przepisy na torty

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • torcik migdalowy z malinami
    Torcik migdałowy z malinami

Komentarze

    5 from 6 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karolina napisał

    01 sierpnia, 2021 at 10:24 am

    Dzień dobry, mam pytanie odnośnie malin. Czy użyła Pani świeżych czy mrożonych? A jeśli świeżych to czy mrożone się sprawdzą? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 sierpnia, 2021 at 11:51 am

      Maliny na mus mogą być mrożone lub świeże, a do dekoracji oczywiście tylko świeże. Dekoracje można też pominąć 😁

      Odpowiedz
  2. Michalina napisał

    23 sierpnia, 2020 at 6:16 pm

    Mam pytanie: czy do czekolady dajemy kwaśną śmietanę 30-stke? 😊

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 sierpnia, 2020 at 6:58 pm

      Śmietana 30 i 36 % to śmietany tak zwane kremówki, czyli takie, które nadają się do słodkich deserów, kremów itp. Do tej polewy można też dodać 36 % 🙂

      Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    18 sierpnia, 2020 at 7:44 pm

    Czy maliny można zamienić borówkami?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 sierpnia, 2020 at 10:11 pm

      Tak, można maliny zastąpić borówkami, choć będzie to inny smak 😉 ale warto spróbować 🙂

      Odpowiedz
  4. Noemisis napisał

    11 lipca, 2020 at 4:25 pm

    Witam,czy biszkopt pieczemy góra-dół? I czy jeśli robię tort dzień wcześniej,to od razu cały,czy lepiej np polewę i owoce nałożyć rano?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lipca, 2020 at 5:29 pm

      Biszkopt piec z opcją górnej i dolnej grzałki. Wykończenie tortu można zostawić na ostatnią chwilę i zrobić to rano. Będzie piękny i świeży, oczywiście na sam koniec zostawić tylko polanie polewą i dekoracje. Smacznego!

      Odpowiedz
  5. Zankamaj napisał

    30 stycznia, 2020 at 4:36 pm

    Witam. Przepraszam za głupie pytanie ale będzie to mój pierwszy tort w życiu l 🙂 który cukier dodajemy do piany, a który rozpuszczamy z wodą i kakao ? I w jakiej ilości? 🙂
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 stycznia, 2020 at 2:00 pm

      Dzień dobry, Tak jak jest opisane w opisie przygotowania biszkoptu, cukier (trzcinowy lub zwykły) dodać do kakaa i rozpuścić. Natomiast cukier puder do piany z białek. Ilości są podane w składnikach 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego i smacznego tortu 🙂

      Odpowiedz
  6. Aga napisał

    19 września, 2019 at 12:26 pm

    Witam! Czy miód można zastąpić cukrem?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 września, 2019 at 12:34 pm

      Tak, można, można również dodać zamiast miodu syrop z agawy lub syrop daktylowy, ale wystarczy dodać cukier w podobnej ilości, jak miód.

      Odpowiedz
  7. Kasia napisał

    08 kwietnia, 2019 at 10:12 am

    Proszę wyjaśnić w którym momencie dodajemy miód do masy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 kwietnia, 2019 at 10:22 am

      Przepraszamy wdarł się błąd, do miksowanych malin dodajemy miód, a nie cukier jak było w instrukcji wykonania. Dziękuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam serdecznie 😁

      Odpowiedz
  8. Anna napisał

    20 lutego, 2019 at 10:15 am

    Czy do kremy zamiat malin mozna i cukru mozna dodać domowe konfitury malinowe?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lutego, 2019 at 11:25 am

      Myślę, że tak, tylko dżemu trzeba będzie dodać mniej niż jest malin w przepisie, trudno mi powiedzieć ile. Proszę kierować się smakiem, żeby krem nie był zbyt słodki😉 Smacznego!

      Odpowiedz
  9. Nutura napisał

    17 października, 2018 at 2:33 am

    5 gwiazdek
    Kilka dni temu wyprawiałam urodziny swojej 3 letniej już córeczce i zamiast kupować gotowego tortu, zrobiłam ten z Pani przepisu. Nieskromnie powiem, że udał mi się, choć był to mój drugi wykonany tort w życiu ? Na szczęście miałam zamrożone maliny i jagody, więc nie było problemu ze składnikami.

    Być może nie wyglądał tak zachęcająco jak na zdjęciu, z uwagi na odmrożone owoce, natomiast smakował rewelacyjnie – szczerze polecam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 października, 2018 at 8:07 am

      Bardzo dziękuję ? cieszę się, że wszystko się udało , a co najważniejsze, urodziny były super! Wszystkiego dobrego dla córeczki i całej rodziny ♥️

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.