Tort czekoladowo-malinowy czy może być coś lepszego? Czekoladowy biszkopt do tego tortu jest zupełnie inny niż dobrze wam znany biszkopt idealny, ten jest dość ciężki, ale puszysty. Ciasto zawiera olej, który nadaje mu wilgoci, dzięki temu nie trzeba nasączać tortu żadnym ponczem. Krem do tortu przygotowałam ze zmiksowanych malin i bitej śmietany co w efekcie dało bardzo smaczną piankę-mus o intensywnym smaku malinowym.
🍫Warianty
Wykańczając tort, można go w całości wysmarować kremem, którego używamy do przełożenia warstw. Namawiam jednak do zrobienia polewy czekoladowej, którą częściowo, tylko od góry polewamy nasz tort. Nie pomijajcie czekoladowej polewy, ponieważ wspaniale podkreśla cudowny smak malinowej pianki. Oczywiście dodatkowa porcja owoców na wierzchu również ma wpływ na smak tortu, im więcej malin tym lepiej.
💭 Wskazówki
Tort jest dość łatwy do przygotowania, biszkopt zawsze wychodzi pod warunkiem, że użyjecie do jego przygotowania składników w temperaturze pokojowej. Zbyt zimne produkty (mowa tutaj głównie jajkach) mogą sprawić, że biszkopt nie wyjdzie zbyt dobry. Ubicie białek jest ważne i trzeba zrobić to solidnie pamiętając jednak, aby ich nie przebić. W końcowym etapie mieszania składników suchych z mokrymi nie śpieszcie się i zróbcie to delikatnie, a biszkopt wyjdzie wspaniały.
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 125 ml wody
- 190 g cukru dodałam trzcinowy
- 30 g kakao gorzkie dobrej jakości
- 185 ml oleju
- 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 1 szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Składniki na mus malinowy
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 400 ml śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
- 300 g malin + do dekoracji
- 15 g żelatyny lub agar ilość potrzebna na 700 ml
Dodatkowo
- 100 g ciemnej czekolady
- 60 g białej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie zimny można dolać olej.
- Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej już piany zacząć dodawać cukier puder, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać mieszankę kakaowo-olejowącały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, zapiąć obręcz, boków niczym nie smarować. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Przygotowanie musu malinowego
- Mus przygotowujemy tuż przed wykończeniem tortu. Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody (wystarczy 70 ml wody) żelatynę w gorącej wodzie, a agar w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent, odstawić.
- W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Maliny zmiksować na gładki mus z dodatkiem miodu, mus połączyć z bitą śmietaną i żelatyną lub agarem. Wlewając żelatynę do malinowej masy należy robić to małymi porcjami jednocześnie miksując, w ten sposób nie powstaną "żelatynowe skrzepy". Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała, ale tylko na kilka minut!
Wykończenie tortu
- Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty, pierwszy blat położyć na paterze, posmarować częścią kremu, czynność powtórzyć do ostatniego blatu. Zostawić trochę kremu na wysmarowanie boków i wierchu tortu, nie musi być to zrobione grubą warstwą, wystarczy ozdobne przetarcie.
- Do miseczki włożyć połamaną czekoladę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada rozpuściła się, można dolać śmietanę, całość trzeba energicznie mieszać w razie potrzeby dolać więcej śmietany. Przestudzić mieszając od czasu do czasu.
- Przestudzoną, ale jeszcze płynna polewą polać wierzch, czekoladę wyrównać dużym szerokim nożem, nadmiar czekolady powinien swobodnie spłynąć na boki tortu. Wierch można udekorować malinami.
- Tort przechowujemy w lodówce, przed podaniem tortu należy wyjąć go wcześniej z lodówki.
🎂 Tortowe wariacje
📖 Przepis
Tort czekoladowo malinowy
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 125 ml wody
- 190 g cukru (dodałam trzcinowy)
- 30 g kakao (gorzkie dobrej jakości)
- 185 ml oleju
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- 1 szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Składniki na mus malinowy
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 400 ml śmietanki 30% (+ 2 łyżki cukru pudru)
- 300 g malin (+ do dekoracji)
- 15 g żelatyny (lub agar ilość potrzebna na 700 ml)
Dodatkowo
- 100 g ciemnej czekolady
- 60 g białej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Do małego rondelka wlać wodę, dodać cukier i kakao, postawić na ogniu mieszać do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie można zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy syrop cukrowy będzie zimny można dolać olej.
- Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, do sztywnej już piany zacząć dodawać cukier puder, łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Po ubiciu białek z cukrem dodajemy żółtka, jednocześnie miksując. Następnie dolać mieszankę kakaowo-olejową cały czas miksując na najniższych obrotach. Można zrobić to przy pomocy szpatułki. W dwóch turach dodać składniki suche, pierwszą turę mieszam mikserem na najniższych obrotach, a drugą delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, zapiąć obręcz, boków niczym nie smarować. Przelać ciasto, delikatnie wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Przygotowanie musu malinowego
- Mus przygotowujemy tuż przed wykończeniem tortu. Żelatynę lub agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody (wystarczy 70 ml wody) żelatynę w gorącej wodzie, a agar w zimnej, najlepiej zrobić to tak, jak zaleca producent, odstawić.
- W wysokim naczyniu ubić na sztywno śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Maliny zmiksować na gładki mus z dodatkiem miodu, mus połączyć z bitą śmietaną i żelatyną lub agarem. Wlewając żelatynę do malinowej masy należy robić to małymi porcjami jednocześnie miksując, w ten sposób nie powstaną "żelatynowe skrzepy". Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby troszkę stężała, ale tylko na kilka minut!
Wykończenie tortu
- Biszkopt przekroić na 3 lub 4 blaty, pierwszy blat położyć na paterze, posmarować częścią kremu, czynność powtórzyć do ostatniego blatu. Zostawić trochę kremu na wysmarowanie boków i wierchu tortu, nie musi być to zrobione grubą warstwą, wystarczy ozdobne przetarcie.
- Do miseczki włożyć połamaną czekoladę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada rozpuściła się, można dolać śmietanę, całość trzeba energicznie mieszać w razie potrzeby dolać więcej śmietany. Przestudzić mieszając od czasu do czasu.
- Przestudzoną, ale jeszcze płynna polewą polać wierzch, czekoladę wyrównać dużym szerokim nożem, nadmiar czekolady powinien swobodnie spłynąć na boki tortu. Wierch można udekorować malinami.
- Tort przechowujemy w lodówce, przed podaniem tortu należy wyjąć go wcześniej z lodówki.
- Smacznego!
Karolina napisał
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie malin. Czy użyła Pani świeżych czy mrożonych? A jeśli świeżych to czy mrożone się sprawdzą? 🙂
Anna napisał
Maliny na mus mogą być mrożone lub świeże, a do dekoracji oczywiście tylko świeże. Dekoracje można też pominąć 😁
Michalina napisał
Mam pytanie: czy do czekolady dajemy kwaśną śmietanę 30-stke? 😊
Anna napisał
Śmietana 30 i 36 % to śmietany tak zwane kremówki, czyli takie, które nadają się do słodkich deserów, kremów itp. Do tej polewy można też dodać 36 % 🙂
Kasia napisał
Czy maliny można zamienić borówkami?
Anna napisał
Tak, można maliny zastąpić borówkami, choć będzie to inny smak 😉 ale warto spróbować 🙂
Noemisis napisał
Witam,czy biszkopt pieczemy góra-dół? I czy jeśli robię tort dzień wcześniej,to od razu cały,czy lepiej np polewę i owoce nałożyć rano?
Anna napisał
Biszkopt piec z opcją górnej i dolnej grzałki. Wykończenie tortu można zostawić na ostatnią chwilę i zrobić to rano. Będzie piękny i świeży, oczywiście na sam koniec zostawić tylko polanie polewą i dekoracje. Smacznego!
Zankamaj napisał
Witam. Przepraszam za głupie pytanie ale będzie to mój pierwszy tort w życiu l 🙂 który cukier dodajemy do piany, a który rozpuszczamy z wodą i kakao ? I w jakiej ilości? 🙂
Pozdrawiam
Anna napisał
Dzień dobry, Tak jak jest opisane w opisie przygotowania biszkoptu, cukier (trzcinowy lub zwykły) dodać do kakaa i rozpuścić. Natomiast cukier puder do piany z białek. Ilości są podane w składnikach 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego i smacznego tortu 🙂
Aga napisał
Witam! Czy miód można zastąpić cukrem?
Anna napisał
Tak, można, można również dodać zamiast miodu syrop z agawy lub syrop daktylowy, ale wystarczy dodać cukier w podobnej ilości, jak miód.
Kasia napisał
Proszę wyjaśnić w którym momencie dodajemy miód do masy?
Anna napisał
Przepraszamy wdarł się błąd, do miksowanych malin dodajemy miód, a nie cukier jak było w instrukcji wykonania. Dziękuję za zwrócenie uwagi i pozdrawiam serdecznie 😁
Anna napisał
Czy do kremy zamiat malin mozna i cukru mozna dodać domowe konfitury malinowe?
Anna napisał
Myślę, że tak, tylko dżemu trzeba będzie dodać mniej niż jest malin w przepisie, trudno mi powiedzieć ile. Proszę kierować się smakiem, żeby krem nie był zbyt słodki😉 Smacznego!
Nutura napisał
Kilka dni temu wyprawiałam urodziny swojej 3 letniej już córeczce i zamiast kupować gotowego tortu, zrobiłam ten z Pani przepisu. Nieskromnie powiem, że udał mi się, choć był to mój drugi wykonany tort w życiu ? Na szczęście miałam zamrożone maliny i jagody, więc nie było problemu ze składnikami.
Być może nie wyglądał tak zachęcająco jak na zdjęciu, z uwagi na odmrożone owoce, natomiast smakował rewelacyjnie – szczerze polecam!
Anna napisał
Bardzo dziękuję ? cieszę się, że wszystko się udało , a co najważniejsze, urodziny były super! Wszystkiego dobrego dla córeczki i całej rodziny ♥️