Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Burger z fasoli

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 15 mar, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Często robię burgery warzywne, podając je w bułce z różnego rodzaju dodatkami tak, jak podaje się klasyczne burgery w fast foodach. Czasami jako danie obiadowe z zestawem sałatek, sosów i kompotu. Dzisiejsze burgery podałam w towarzystwie grillowanych kromek domowego chleba. Burgery z czerwonej fasoli i kaszy jaglanej to bardzo prosty przepis. Do przygotowania użyłam małej ilości składników, ale zapewniam Was, że ich smak jest wspaniały i bogaty! Do czerwonej fasoli i kaszy jaglanej dodałam tylko łodygę selera naciowego i cebulę.  Resztę zrobiły aromatyczne i pyszne przyprawy.

Dzisiejszy burger, to bogactwo potasu, wapnia i fosforu, ale przede wszystkim jest to źródło białka roślinnego. Białka bardzo potrzebnego w diecie wegetariańskiej. Niektóre osoby obawiają się, że po zjedzeniu fasoli będą miały problemy związane ze wzdęciami, ale można w prosty sposób zaradzić temu. Po pierwsze gotując fasolę, wymieńcie wodę najlepiej dwukrotnie, a doprawiając burgery, zastosujcie dodatkowo zioła takie jak majeranek, cząber, kminek czy koper. Zioła pomogą złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości. Proste, łatwe i bardzo smaczne danie, czego więcej chcieć? No może deser! Na deser proponuję drożdżówki z malinami, możecie wykorzystać zapas mrożonych malin 🙂 Smacznego!

📖 Przepis

burger z fasoli
Print Pin
5 z 1 głosu

Burger z fasoli

Wspaniałe burgery, które można podać na obiad z klasycznymi dodatkami lub w bułce.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiady
Porcji 10
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe jajko
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • sól (do smaku)
  • sos sojowy (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • olej do smażenia
  • tarta bułka - opcjonalnie
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ugotowaną i odcedzoną fasolę, przełożyć do miski i rozgnieść na papkę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, ją też delikatnie rozgnieść.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i tymianek, smażyć do miękkości pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze chwilkę i zdjąć z ognia, a następnie dodać do miski z fasolą. Całość wymieszać doprawić przyprawami, dodać jajko i płatki owsiane, wymieszać, jeśli masa będzie zbyt lepka dodać więcej płatków lub tartą bułkę, wystarczy około 3 łyżek.
  • Z masy formować kotlety, kotlety można obtoczyć w tartej bułce przed pieczeniem lub w mące ryżowej, a następnie usmażyć je z dwóch stron na złoty kolor.
  • Burgery podawać w bułce lub na grillowanych kromkach chleba z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Fasolę przed gotowaniem najlepiej namoczyć w dużej ilości wody przez noc, następie odcedzić i zalać świeżą wodą, postawić na ogień i zagotować, a po 5 minutach od zagotowania się wody wymienić wodę. Osoby, które mają problem z trawieniem powinny wymienić wodę podczas gotowania dwa razy!
burger z fasoli
burger z fasoli
burger z fasoli

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.