Takie bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem to marzenie, pięknie wyglądają, ale co ważniejsze jeszcze lepiej smakują. Bagietka powstała przez przypadek i muszę powiedzieć, że takie przypadki są najsmaczniejsze, miałam piec chleb, ale pomyślałam, a może by tak upiec bagietkę lub bułki? Tak dopasowałam składniki ciasta, aby można było uformować zgrabne bagietki. Bagietka pachnie niesamowicie, jest wilgotna w środku z pysznymi ziarenkami słonecznika. Kanapka przygotowana ze świeżej domowej bagietki z majonezem, wędzonym łososiem, awokado, suszonym pomidorem, świeżymi ziołami... nie przesadzę, jak powiem, że jest wspaniała, a kanapki przygotowane na jej bazie to królewska uczta!
📖 Przepis
Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem
Bagietki są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g wody
- 100 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki żytniej białej
Składniki na ciasto właściwe
- 200 g wody
- 5 g cukru
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 13 g soli morskiej
- 80 g nasion słonecznika
- 50 g mąki pszennej zwykłej
- 1 szczypta suchych drożdży
🔪 Instrukcje
- Wodę w temperaturze pokojowej, zakwas i mąki umieścić w misce, wymieszać łyżką, miskę przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
- Następnego dnia, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać, ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat, delikatnie podsypać mąką, krótko przerobić ciasto pozbywając się nadmiaru pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na 4 części, uformować bagietki o długości około 35 cm.
- Bagietki ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Wyrośnięte bagietki wstawić do nagrzanego piekarnika jednocześnie wysypując szklankę lodu na jego dno.
- Bagietki pieczemy przez 25 - 30 minut na złoty kolor.
- Po upieczeniu bagietki wyjąć na kratkę, wystudzić.
- Smacznego!
Comments
No Comments