Dziś proponuje Wam błyskawiczne placuszki z jagodami. Oczywiście o świeże jagody trudno w środku zimy, ale w sklepie z pewnością znajdziecie mrożone. Użyłam jagód kaukaskich inaczej zwanych kamczackich, ale każde inne będą równie dobre. Oczywiście do placuszków można dodać maliny, truskawki, banany czy jabłka, z każdym dodatkiem smakują wspaniale.
Do placuszków proponuję podać śmietanę, miód lub cukier puder. Owoce takie, jak jagody są dość kwaśne, więc odrobina słodyczy jest wskazana. Placuszki polecam na śniadanie będzie to wspaniały początek dnia lub podwieczorek :).
🥞 Inne placki z owocami
📖 Przepis
Placuszki z jagodami
Placuszki uwielniają wszyscy.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 2 duże jajka
- 2 łyżki roztopionego masła (lub innego tłuszczu)
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 g maki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo
- 1 szklanka jagód
- cukier puder (miód, śmietana, syrop klonowy lub inna słodkość, którą wykorzystamy do podania placuszków)
🔪 Instrukcje
- Do miski wbić jajka dodać jogurt i cukier, ubić na puszystą masę, następnie dodać tłuszcz, mąkę, proszek, sól i sodę, całość wymieszać do połączenia się składników.
- Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę tłuszczu, nakładać porcję ciasta ( około 1 łyżka ciasta na jeden placek ), smażyć placuszki przez chwilę, kiedy zaczną rosnąć, nałożyć na wierzch po łyżce jagód, delkiatnie je dociskając, placek przewrócić na drugą stronę, smażyć na wolnym ogniu około 2 minut.
- Ciasto na placki można przygotwać również w inny sposób: do przygotwanego ciasta tak jak wyżej można dodać umyte jagody i delikatnie je wymieszać, nakładać ciasto razem z jagodami, smażyć tak jak wyżej.
- Placuszki podawać z cukrem pudrem, miodem lub śmietaną.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Wyglądają przepysznie...i pewnie takie są 🙂
Anna napisał
Szybkie i pyszne:)