Kilka sosów i dań z kurkami już poznaliście, można znaleźć je na moim blogu, jest to, na przykład sos kurkowy z szałwią, cukinia faszerowana kurkami i kilka innych propozycji. Dziś zupełnie inny przepis lekki i bardzo delikatny bez dodatku śmietany, czy serka mascarpone. Uwielbiam smak tego wspaniałego, świeżego sosu. Sosu przygotowanego na bazie pomidorów wyhodowanych we własnym ogródku, tymianku i cebuli. W prostocie tkwi siła! Kilka grzybków, pomidory i do tego zdrowa, pyszna kasza pęczak i obiad gotowy.
Sos kurkowy można podać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub inną kaszą, a i z kromką świeżego żytniego chleba będzie wspaniale smakował. Dziś piękny dzień warto wybrać się na spacer do lasu. Grzybów jest mnóstwo, z pewnością znajdziecie porcję na sos.
📖 Przepis
Kurki w pomidorach
🥘 Składniki
- 300 g kurek
- 1 duża cebula - pokrojona w piórka
- 1 ząbek czosnku
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 400 g pomidorów najlepiej malinowych
- 1 gałązka świeżego tymianku - użyłam cytrynowego
🔪 Instrukcje
- Grzyby oczyścić, umyć, większe pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy odparuje płyn, następnie dodać cebulę i listki tymianku, smażyć chwilkę.
- Pomidory sparzyć, pokroić w dość dużą kostkę, dodać do grzybów, smażyć na dość dużym ogniu przez około 5 minuty.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Smacznego!
Wrewre napisał
Duszone kurki w kuchni popełniłem
Zjadła
Serce zdobyłem:)
Anna napisał
Wspaniale! Gratulacje, teraz trzeba zaskoczyć czymś słodkim 😜