Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną

Aktualizacja: 13 sie, 2024 · Opublikowany: 24 lip, 2015 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Macie ochotę na wyśmienity biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną? Jeśli tak to zapraszam serdecznie, spróbujcie dzisiejszej propozycji, tym bardziej że to ostatnie chwile na świeże truskawki.

biszkopt z musem truskawkowym
Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍓 Przygotowanie musu
  • 💭 Wskazówki
  • 🍓 Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki mąki pszennej typ 450 - tortowa czyli 110 g
  • ¾ szklanki drobnego cukru czyli 150 g
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej czyli 40 g

Składniki na mus truskawkowy

  • 800 g truskawek
  • 2 sztuki galaretki truskawkowe każda przeznaczona na 500 ml wody
  • 150 ml wrzątku
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Składniki na mus ze śmietany

  • 600 ml śmietany 30% lub 36%
  • 6 g żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku
  • ½ laski wanilii ziarenka wyskrobane z niej

Dodatkowo

  • kilka malin lub truskawek listki mięty do dekoracji każdej porcji ciasta

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
  • Dno blachy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!) boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, następnie zacząć dodać cukier ciągle ubijać. Cukier dodajemy łyżka po łyżce, kiedy piana jest już mocno ubita, dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
  • Przesiać mąki, dodać w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach lub mieszając delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 25 - 30 min ( opcja górnej i dolnej grzałki ) do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Zapobiega to opadaniu ciasta, wyrównuje jego wierzch, to naprawdę działa! 🙂
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć na blat i przekroić na pół.
  • Do przygotowania dzisiejszego ciasta będziemy potrzebować jedną część ciasta, więc drugą można szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Przyda się do następnego ciasta.

🍓 Przygotowanie musu

  • Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 150 ml wrzątku, ostudzić.
  • Umyć i odszypułkować truskawki, następnie w blenderze zmiksować na gładki mus z cukrem.
  • Następnym krokiem jest dodanie galaretki do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, aby mus troszkę stężał. Należy zaglądać do musu co jakiś czas i mieszać, aby się nie ściął całkowicie!
  • Blachę w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą (na krzyż), wywinąć na zewnętrzne brzegi formy. Na dno włożyć biszkopt, delikatnie nasączyć np. wodą z alkoholem lub cytryną. Następnie wylać tężejący mus, wyrównać wierzch musu, wstawić do lodówki na godzinę lub 2, mus powinien się dość dobrze ściąć.
  • Nie wylewajcie płynnego musu na biszkopt, ponieważ wsiąknie on w biszkopt!

Przygotowanie musu śmietankowego

  • Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec miksowania dodać wyskrobane ziarenka z ½ laski wanilii. Cukier oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać.
  • Z lodówki wyjąć biszkopt z musem, na mus wyłożyć warstwę musu śmietankowego, wyrównać wierzch. Udekorować wierzch malinami lub truskawkami, wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, ciasto przechowujemy w lodówce. 

💭 Wskazówki

Spód ciasta przygotowałam z niezawodnego przepisu na biszkopt idealny, który zawsze się udaje i jest nieprzeciętnie dobry! Biszkopt upieczony w prostokątnej formie jest dość wysoki, dlatego po całkowitym wystudzeniu trzeba przeciąć go na pół. Do dzisiejszego ciasta będziemy potrzebować tylko jednej części, drugą najlepiej szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Będziemy mieć już gotowy podkład do następnego ciasta :).

Biszkopt już mamy, teraz czas na lekki mus z truskawek z dodatkiem galaretki. Truskawek jest dużo, a galaretka truskawkowa wzmacnia jeszcze bardziej ich cudowny, orzeźwiający smak. Zwieńczeniem ciasta jest mus z bitej śmietany z dodatkiem ziarenek wanilii i odrobiny żelatyny. Żelatyna delikatnie utrwala puszystość i lekkość bitej śmietany, nie dodawajcie więcej żelatyny, aby nie zrobiła się zbyt sztywna! Całość smakuje obłędnie, gorąco polecam, szczególnie na upały 🙂

🍓 Inne propozycje

Jeśli lubicie truskawki, to zapraszam na inne przepisy z ich udziałem.

  • szarlotka truskawkowa
    Szarlotka truskawkowa
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami
  • tarta czekoladowo mietowa
    Tarta czekoladowo miętowa
  • koktajl weganski
    Koktajl wegański

📖 Przepis

biszkopt z musem truskawkowym i smietana
Print Pin
5 z 2 głosów

Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną

Fantastyczny biszkopt z przepysznymi musami - truskawkowym i śmietankowym, pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki mąki pszennej typ 450 - tortowa (czyli 110 g)
  • ¾ szklanki drobnego cukru (czyli 150 g)
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej (czyli 40 g)

Składniki na mus truskawkowy

  • 800 g truskawek
  • 2 sztuki galaretki truskawkowe (każda przeznaczona na 500 ml wody)
  • 150 ml wrzątku
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Składniki na mus ze śmietany

  • 600 ml śmietany 30% lub 36%
  • 6 g żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku
  • ½ laski wanilii (ziarenka wyskrobane z niej)

Dodatkowo

  • kilka malin lub truskawek (listki mięty do dekoracji każdej porcji ciasta)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
  • Dno blachy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!) boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, następnie zacząć dodać cukier ciągle ubijać, cukier dodajemy łyżka po łyżce, kiedy piana jest już mocno ubita, dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
  • Przesiać mąki, dodać w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach lub mieszając delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 25 - 30 min ( opcja górnej i dolnej grzałki ) do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, zapobiega to opadaniu ciasta, wyrównuje jego wierzch, to naprawdę działa! 🙂
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć na blat i przekroić na pół.
  • Do przygotowania dzisiejszego ciasta będziemy potrzebować jedną część ciasta, więc drugą można szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić, przyda się do następnego ciasta 🙂

Przygotowanie musu truskawkowego

  • Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 150 ml wrzątku, ostudzić.
  • Umyć i odszypułkować truskawki, następnie w blenderze zmiksować na gładki mus z cukrem.
  • Następnym krokiem jest dodanie galaretki do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, aby mus troszkę stężał, należy zaglądać do musu co jakiś czas i mieszać, aby się nie ściął całkowicie!
  • Blachę w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą (na krzyż), wywinąć na zewnętrzne brzegi formy, na dno włożyć biszkopt, delikatnie nasączyć np. wodą z alkoholem lub cytryną, a następnie wylać tężejący mus, wyrównać wierzch musu, wstawić do lodówki na godzinę lub 2, mus powinien się dość dobrze ściąć.
  • Nie wylewajcie płynnego musu na biszkopt, ponieważ wsiąknie on w biszkopt!

Przygotowanie musu śmietankowego

  • Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec miksowania dodać wyskrobane ziarenka z ½ laski wanilii, cukier oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać.
  • Z lodówki wyjąć biszkopt z musem, na mus wyłożyć warstwę musu śmietankowego, wyrównać wierzch, udekorować wierzch malinami lub truskawkami, wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, ciasto przechowujemy w lodówce. 
  • Smacznego!
biszkopt z musem truskawkowym
biszkopt z musem truskawkowym

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marta napisał

    16 października, 2020 at 8:29 am

    Witam czy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 października, 2020 at 11:17 am

      Nie, ten biszkopt jest tylko na białkach, proszku nie dodajemy.

      Odpowiedz
  2. Halinka napisał

    07 lipca, 2019 at 8:01 am

    Dzień dobry, jakie proporcje przyjąć dla okrągłej tortownicy o średnicy 25cm?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 lipca, 2019 at 8:20 am

      Dzień dobry, możliwości są dwie, może Pani upiec biszkopt z podanej ilości w formie o średnicy 25 cm i po upieczeniu przekroić go na dwa lub trzy blaty (to zależy jaką grubość biszkoptu będzie chciała Pani mieć), a pozostały biszkopt zamrozić. Składniki na mus ze śmietany zmniejszyć do 400 ml śmietany, i po dwie łyżki pozostałych składników.Natomiast mus z truskawek; truskawki 540 g, galaretka 1 1/2 szt. woda 100 ml, cukier 2 łyżki.
      Jeśli biszkopt też chce pani upiec na jedną porcję to trzeb zmniejszyć do; jajka 3 szt.(duże), mąka ziemniaczana 26 g, mąka pszenna 74 g, cukier 100 g
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Odpowiedz
  3. Lena napisał

    30 czerwca, 2017 at 4:11 pm

    Dzień dobry,
    w musie śmietanowym jest wzmianka o dodaniu cukru, a w składzie go nie widzę.
    Dodawać?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 czerwca, 2017 at 4:49 pm

      Dzień dobry, gdzieś ten cukier uciekł z przepisu 😉 Tak oczywiście cukier dodać do śmietany najlepiej, żeby był to cukier puder około 3 łyżki lub do smaku. Mam nadzieję, że biszkopt będzie smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. Joanna napisał

    10 czerwca, 2017 at 12:13 am

    Witam,
    Mam być może nieco nietypowe pytanie. Ciasto wygląda smakowicie i chciałabym je wypróbować w związku ze zbliżającą się rodzinną imprezką tylko zastanawiam się czy takie ciasto ma szansę postać trochę na stole przy aktualnych temperaturach czy dość szybko się "rozpłynie"?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 czerwca, 2017 at 2:40 pm

      Dzień dobry, przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam ale odcięli mnie od internetu 😉
      Jeśli chodzi o ciasto to oczywiście może postać na stole w cieplejszym klimacie, nie rozpuści się tak szybko myślę, że wcześniej zostanie zjedzone 😉
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej imprezy 🙂

      Odpowiedz
  5. Krzysiek napisał

    27 maja, 2017 at 10:42 pm

    Hej. Dwie uwagi. Mogłabyś podawać (przeliczyć ) "wartość szklankową" na gramy? Szklanka u mnie i u sąsiada to pewnie dwie różne szklanki a wiadomo ze biszkopt lubi kiedy proporcje są zachowane:)
    ...i druga rzecz. Dwie galaretki rozpuścić w 150ml wody? Czy moze w 750?ml?:) bo u mnie natychmiast zaczęły one tężeć?:) może coś źle robilem ale czy to nie pomyłka?:)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2017 at 9:57 pm

      Dobry wieczór 🙂 Zaraz zapiszę w przepisie wartości w gramach, ale tak na przyszłość powiem Ci, że przyjęło się, że "szklanka" w przepisach ma pojemność 250 ml, jeśli ktoś używa innej, to wyraźnie zapisuje to w przepisie, ale standard to 250 ml.
      Jeśli chodzi o galaretki to tak, dwie galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody! Nie robimy klasycznej galaretki do jedzenia, tylko na tej gęstej bazie galaretki (rozpuszczonej w 150 ml) przygotowujemy mus truskawkowy, galaretka musi go zagęścić 🙂 Pozdrawiam i mam nadzieję, że wszystko się udało! Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  6. Monika napisał

    25 maja, 2016 at 4:29 pm

    5 gwiazdek
    bardzo podoba mi sie Twoja strona. Zdjecia cudne, i opis ze tak sie wyraze "jak krowie na rowie" .Nie jestem specjalista w kuchni ale z Twoimi przepisami swiat kulinarny nie wyglada tak strasznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 maja, 2016 at 4:54 pm

      Bardzo, bardzo dziękuję:) Zapraszam do częstowania się przepisami i w razie kłopotów, pytań służę pomocą 🙂 Pozdrawaim

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • syrop z pedow sosny II
    Syrop z pędów sosny II

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.