W tym roku polskie brzoskwinie dojrzewały w pełny słońcu, są więc cudownie słodkie i soczyste, jak te z Grecji. Przetwory z nich będą rewelacyjne, ale póki mamy dostęp do świeżych warto przygotować z nich lody i ciasta.
Dziś przedstawiam przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami! Zapewniam, że przepis jest bardzo prosty! Delikatne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Na cieście spoczywają smażone brzoskwinie z dodatkiem cynamonu, imbiru, kardamonu i mięty. Dzięki tym przyprawą brzoskwinie są jeszcze lepsze. Ciasto proponuję podać z gałką lodów, będzie jeszcze lepsze!
Ważne przypomnienie dla tych, którzy pieką kruche ciasto po raz pierwszy. Masło dodane do ciasta powinno być zimne. Kruche ciasto zagniatamy szybko, ponieważ nie lubi ono długiego wyrabiania. Długie wyrabiane może spowodować, że będzie ono twarde po upieczeniu. Najlepiej więc wyrabiać je przy pomocy malaksera, aby skrócić czas przygotowania. Po zagnieceniu konieczne jest schłodzenie ciasta!
Spody kruchych ciast powinny być cieniutkie, jeśli więc Wasza forma jest mniejsza od tej podanej w przepisie, wykorzystajcie tylko część ciasta, a pozostałą zamroźcie, będzie na następny raz. Zrobienie grubego spodu będzie porażką, ponieważ po upieczeniu taki spód może być twardy i zbyt dominujący. Przecież kruche ciasto powinno być delikatnym i smacznym nośnikiem pysznego owocowego wypełnienia. Idealna grubość spodu to 3-4 mm. Smacznego!
📖 Przepis
Kruche ciasto z brzoskwiniami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 200 g mąki pszennje krupczatki
- 200 g masła
- 1 średnie jajko
- 90 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów
Dodatkowo
- 1 ½ kg brzoskwiń
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej mięty lub 2 łyżki siekanej świeżej
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, proszek do pieczenia, mielone migdały, posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto - ciasto można zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Uformować z ciasta kulę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 1 godzinę do lodówki.
- Z brzoskwiń pozbyć się pestek, pokroić na 4 lub 6 części. Pokrojone brzoskwinie włożyć do głębokiej patelni lub rondla dodać cukier, smażyć przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy brzoskwinie zaczną częściowo rozpadać się dodać pozostałe składniki czyli przyprawy, a na sam koniec zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1 - 2 łyżkach wody, zagotować i zdjąć z ognia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
- Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na dwie porcje 60/40, większą część ciasta rozwałkować na cienki placek, przełożyć do przygotowanej formy o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć spód ciasta widelcem, pamiętajcie o tym, aby wyłożyć również ciastem boki formy na wysokość około 1 cm.
- Spód ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez 12 minut po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na całej jego powierzchni przesmażone brzoskwinie. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozsypać je na wierzchu ciasta, ponownie wstawić do piekarnika, piec przez około 35 do 40 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić na kratce, podawać oprószone cukrem pudrem najlepiej w towarzystwie gałki lodów 🙂
- Smacznego!
Czerwony Szafirek napisał
Hej, trafiłam do Ciebie parę dni temu szukając przepisu na domowy chleb. Zakwas się robi, a ja tymczasem wypróbowuję ciasto z brzoskwiniami.
Bardzo mi się u Ciebie podoba, zostaję na dłużej :). pozdrawiam
Anna napisał
Witam serdecznie 🙂 Ciasto z brzoskwiniami gorąco polecam! A jak tylko zakwas będzie gotowy to zapraszam po przepisy na domowe chlebki. Przypominam, zakwas dokarmiaj mąka żytnią razową-grubą 😉 będzie mocny i uniesie każdy chleb! Pozdrawiam.
Czerwony Szafirek napisał
Ciasto super :). Jak myślisz, czy gdybym uduszone brzoskwinie, tak jak do ciasta--zamknęła w słoikach na zimę , to przetrwałyby? A może masz inny przepis?
Co do zakwasu, czy z białej żytnie nie uda się go zrobić?
Anna napisał
Jeśli chodzi o zakwas z białej żytniej mąki, to niestety się nie uda 🙁 musi być razowa. Brzoskwine możesz zamknąć w słoikach tylko daj więcej cukru i po przełożeniu do słoików poddaj je pasteryzacji żeby się nie popsuły:) Niedługo opublikuje jakieś przetwory brzoskwiniowe 🙂
Czerwony Szafirek napisał
Przepraszam za tyle wiadomości. Jeśli możesz, to proszę, usuń te dwie niepotrzebne.
Dziękuję za odpowiedź, brzoskwinie miałam zamiar pasteryzować, a zakwas ma dziś ostatnie dokarmianie i już się nie mogę doczekać na swój chlebek. 🙂
Anna napisał
W takim razie życzę smacznego:)