Jaki jest Wasz ulubiony przepis na kalafiora? Kalafior z wody podany z masełkiem i tatrą bułką, a może zapiekany z serem? Ciekawa jestem czy próbowaliście potraktować małe różyczki kalafiora tak, jak mięso i przygotować go w sosie? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie tego przepisu, kalafior w sosie kokosowo-pomidorowym z orzechami nerkowca to propozycja jesiennego dania głównego. Jako uzupełnienie zestawu obiadowego proponuję podać sałatkę coeslaw, ryż lub chlebek naan. Sos przyprawiony aromatycznymi orientalnymi przyprawami smakuje wszystkim bez wyjątku, dla dorosłych proponuję dodać sporą szczyptę rozgrzewającej papryczki chilli! Sos można wykorzystać do przygotowania dania dla mięsożerców i dodać kawałki kurczaka lub indyka. Wcześniej należy oczywiście podsmażyć małe kawałki mięsa, a następnie dodać do sosu i chwilkę poddusić. Dla każdego coś dobrego, życzę smacznego!
📖 Przepis
Kalafior w sosie
🥘 Składniki
- 400 ml domowego przecieru pomidorowego (lub pomidory z puszki)
- 2 średnie cebule
- 40 g orzechów nerkowca
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżeczki suszonego imbiru
- sól
- pieprz
- papryczka chilli ostra (w wersji dla dorosłych)
- olej do smażenia
- ½ puszki mleczka kokosowego
- 2 średnie pomidory (pomidory dodajemy w przypadku użycia gładkiego domowego przecieru pomidorowego jeśli dajemy pomidory z puszki, to nie ma potrzeby dodawania ich)
- świeża kolendra
🔪 Instrukcje
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać, orzechy rozdrobnić, wystarczy przekroić na połówki.
- Do rondla wlać olej, rozgrzać go, na rozgrzany wrzucić cebulę, smażyć przez około 2-3 minuty, następnie dodać orzechy, kumin i imbir, całość smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
- Do podsmażonej cebuli dodać przecier pomidorowy/pomidory z puszki i w razie potrzeby pokrojone w kostkę pomidory, sos dusić pod przykryciem przez 15 minut (średni ogień) po tym czasie dodać małe różyczki kalafiora, przyprawić papryką, solą, cukrem, pieprzem i w razie potrzeby większą ilością kuminu i imbiru, dusić około 10 minut lub dłużej jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję sosu.
- Na koniec dodać mleczko kokosowe, zagotować, zdjąć z ognia, posypać siekaną kolendrą.
- Podawać z ryżem, chlebkiem typu pita, naan lub kaszą np. bulgur.
- Smacznego!
Comments
No Comments