Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Makarony

Makaron z groszkiem

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 15 paź, 2015 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Makaron z groszkiem brzmi tak ubogo, ale to tylko początek dzisiejszego tytułu. Rozwijając skład dania, trzeba wspomnieć o niecodziennym lekkim sosie przygotowanym z surowego zielonego groszku, czosnku i jogurtu naturalnego. Dziwne połączenie? Tak, odrobinę dziwne i zupełni inne od dobrze znanych mam włoskich sosów podawanych do makaronu.

"Surowy" i zimny sos należy dodać do gorącego makaronu i tutaj należy uważać i dodać go porcjami. Wymieszanie od razu całej porcji gorącego makaronu z zimnym sosem może spowodować, że sos zetnie się, a to zepsuje danie. Smak dania nie będzie już tak dobry no i wiele stracie na atrakcyjności. Do przygotowania makaronu konieczna jest naprawdę spora ilość świeżych liści bazylii, orzeszki piniowe smażone w płatkach chilli i ser feta.

Przepis zaczerpnęłam z kuchni jerozolimskiej, gdzie wymieszały się smaki i nietypowe połączenia kuchni palestyńskiej, tureckiej i ormiańskiej. Przepis jest właśnie efektem mieszanki kuchni z różnych kultur. Gorąco polecam makaron z groszkiem to wyjątkowe i bardzo smaczne danie, danie, które pięknie wygląda i co bardzo ważne jest szybkie i łatwe do przygotowania!

📖 Przepis

makaron z groszkiem
Print Pin
5 z 5 głosów

Makaron z groszkiem

Pyszne obiadowe danie i bardzo szybkie, koniecznie zapiszcie do swojego kajetu.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g świeżego zielonego groszku (lub mrożonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 400 g greckiego jogurtu
  • 500 g makaronu tylu muszelki
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 papryczka chili (lub 2 łyżeczki płatków chilli)
  • 30 g świeżych liści bazylii
  • 200 g fety
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do malaksera wsypać 100 g świeżego lub rozmrożonego zielonego groszku, jogurt, czosnek i około 60 ml oliwy, zmiksować na gładki sos.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie, makaron powinien być al dente. W czasie kiedy makaron gotuje się przygotujmy orzeszki, na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy, dodać orzeszki piniowe i płatki chilli, całość smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy orzeszki zaczną się przyrumieniać, potrząsajcie patelnią aby orzeszki równo się prażyły, gotowe zestawić z ognia.
  • W małym garnuszku zagotować trochę wody z odrobiną soli, na gotującą się wodę wsypać pozostały groszek, ugotować go do miękkości, a następnie odcedzić.
  • Liście bazylii umyć i osuszyć, duże liście porwać na mniejsze kawałki. Makaron dokładnie odcedzić
  • Przygotować dużą miskę, na jej dno wlać odrobinę zielonego sosu na sos wyłożyć porcję makaronu, część bazylii, część fety i ugotowany groszek, orzeszki z olejem i chilli, czynność powtórzyć.
  • Całość delikatnie wymieszać nałożyć na talerze na wierzch posypać pozostałymi orzeszkami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Co do proponowanej ilości papryczki chilli, zawsze stosujecie zasadę stopniowego dodawania przypraw! Należy zaczynać od minimalnej ilości proponowanej ostrej przyprawy i dodawać wedle własnego smaku. Ja osobiście dodałam odrobinę więcej papryczki niż zaproponowałam w przepisie, ale wiem, że dla wielu byłaby to ilość zabójcza 😉
makaron z groszkiem
makaron z groszkiem

Przepis zaczerpnięty z książki "Jerozolima"

Więcej Przepisy na makarony

  • Tagliatelle z zielonych szparagów
  • makaron z dynia
    Makaron z dynią
  • makaron szparagi i pesto
    Makaron szparagi i pesto
  • pesto bazyliowe
    Pesto bazyliowe

Komentarze

    5 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Alicja napisał

    19 października, 2015 at 6:44 pm

    Kiedyś w tv widziałam przepis na makaron z groszkiem, włoszka gotowała, to był program coś tam " na wielki apetyt". Kilka plasterków szynki pokroić cienko jak frytki, szalotkę drobno posiekać. Łyżka oliwy na patelnię, zeszklić cebulkę- nie zrumieniać. Dodać szynkę, podsmażyć, na to puszkę groszku lub mrożony- nie dusić, ma się podgrzać. Dodać trochę wody spod gotowania makaronu ( sosik!), doprawić solą i pieprzem- ostrożnie, szynka jest już dość przyprawiona. Dodać makaron, wymieszać z sosem, można dodać parmezan.
    U mnie w domu przebój, szybkie danie, pół godziny trwa przygotowanie. Najczęściej używam szynki szwarcwaldzkiej, groszek z puszki.
    Inne b. szybkie danie to makaron z sosem serowym: potrzebny nam makaron- kolanka, muszelki lub rurki- ugotować. W rondelku zagrzać śmietankę- taką jak do kawy, wrzucić kawałek sera pleśniowego- u mnie Lazur- ma się rozpuścić. Wymieszać z makaronem, posypać solidną porcją zieleniny- u mnie szpinak świeży lub natka. Nie doprawiam niczym, ser pleśniowy daje swój smak. Pycha.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.