Pączki z czarną porzeczką są kolejną wariacją na temat najpopularniejszej słodkości karnawału. Dżem z czarnej porzeczki to tylko propozycja możecie użyć innego dżemu lub konfitury. Wkład, jaki zastosujecie, to już Wasz wybór choć przyznam, że czarna porzeczka smakuje wybornie! W przepisie na pączki bardziej chodzi o odnalezienie najlepszego dla nas ciasta. Ciasto z poniższego przepisu określiłabym jako ciasto dla początkujących, cukierników. Ponieważ jest dość sztywne (nie jest to wada), łatwo się z nim pracuje, a szczególne znaczenie ma to na początku przygody z pączkami. Dla jasności muszę podkreślić, że pączki są bardzo smaczne, a ciasto po usmażeniu jest puszyste i delikatne.
🥘 Składniki
- 530 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 125 ml mleka letniego
- 50 g drobnego cukru
- 8 g drożdży instant lub 25 g świeżych
- 100 ml wody letniej
- 25 g masła
- 1 łyżka spirytusu lub octu ewentualnie soku z cytryny
Dodatkowo
- 1 litr oleju roślinnego
- cukier puder do posypania pączków
- 250 g dżem z czarnej porzeczki ilość uzależniona jest od tego jak dużo lubicie nadzienia w pączku
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski miksera dodać cukier i suche drożdże, całość wymieszać.
- Jeśli używacie drożdży świeżych należy oddać je do lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki i cukru, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Masło stopić i przestudzić.
- Do mąki dodać mleko z drożdżami, jajka i letnią wodę i spirytus, zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę dłużej trzeba wyrabiać ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Na blat roboczy wylać odrobinę oleju, rozsmarować po całej powierzchni, wyjąc ciasto, ugniatać je przez chwilę w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na równe części co ułatwi smażenie pączków. Ciasto można rozwałkować również na równy placek (grubość placka to 1 - 1,4 cm), a następnie z ciasta wykrawać pączki przy pomocy szklanki.
- Wielkość pączków formowanych w dłoniach zależy od Was i tak, 70 g - każdy, to duży pączek z podanej porcji wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt.
- Odmierzone porcje ciasta formować w zgrabne kulki, układać je na naoliwiony papier do pieczenia lub blat zachowując odstępy między nimi, pączki przykryć folią spożywczą wcześniej powierzchnię foli spryskać olejem, aby ciasto nie przykleiło się do niej, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, pilnujcie tego procesu!
🍳Smażenie
- W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175-180 st C, kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze można smażyć pączki, jednorazowa ilość smażonych pączków zależy od tego jak duży mamy rondel 🙂
- Pączki smażymy 2-3 minuty z każdej strony, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Do szprycy cukierniczej wyposażonej w odpowiednią końcówkę (długą tylkę) nałożyć dżem, nadziewać pączki.
- Ostatni etap, to posypanie pączków cukrem lub lukrowanie, lukrowanie powinno odbywać się, kiedy pączki są jeszcze bardzo ciepłe.
🛎️ Ważne
Co jeszcze jest ważne poza odpowiednim ciastem na pączki? Oczywiście temperatura oleju, w którym smażymy pączki. Bardzo przydaje się do tego termometr, który będzie pomagał mam utrzymać temperaturę w okolicach 175 st. C. Jest to temperatura idealna dla tego typu smakołyków! Niższa temperatura sprawi, że pączki mocno nasiąkną tłuszczem, będą ciężkie i niesmaczne. Natomiast zbyt wysoka temperatura to w efekcie niedopieczone w środku, a na zewnątrz spalone ciasto. Postarajcie się więc o termometr, który pomoże w idealnej sztuce smażenia, szczególnie na początku zabawy z pączkami. Po upieczeniu kilku porcji pączków człowiek nabiera wprawy i może poradzić sobie bez dodatkowego wyposażenia. Termometr to niewielki wydatek można kupić go już za kilkanaście złotych. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Pączki z czarą porzeczką
🥘 Składniki
- 530 g mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 125 ml mleka (letniego)
- 50 g drobnego cukru
- 8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
- 100 ml wody (letniej)
- 25 g masła
- 1 łyżka spirytusu (lub octu ewentualnie soku z cytryny)
Dodatkowo
- 1 litr oleju (roślinnego)
- cukier puder (do posypania pączków)
- 250 g dżem z czarnej porzeczki (ilość uzależniona jest od tego jak dużo lubicie nadzienia w pączku)
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski miksera dodać cukier i suche drożdże, całość wymieszać.
- Jeśli używacie drożdży świeżych należy oddać je do lekko podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać z 1 łyżką mąki i cukru, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Masło stopić i przestudzić.
- Do mąki dodać mleko z drożdżami, jajka i letnią wodę i spirytus, zacząć wyrabianie ciasta, ciasto w mikserze wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak, po chwili wyrabiania dodać przestudzone masło, ciasto po około 5 minut powinno być gładkie i odchodzić od ścianek miski, oczywiście trochę dłużej trzeba wyrabiać ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Na blat roboczy wylać odrobinę oleju, rozsmarować po całej powierzchni, wyjąc ciasto, ugniatać je przez chwilę w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza, ciasto podzielić na równe części co ułatwi smażenie pączków. Ciasto można rozwałkować również na równy placek (grubość placka to 1 - 1,4 cm), a następnie z ciasta wykrawać pączki przy pomocy szklanki.
- Wielkość pączków formowanych w dłoniach zależy od Was i tak, 70 g - każdy, to duży pączek z podanej porcji wyjdzie 14 sztuk, a 50 g, to mały pączek i można upiec ich aż 19 szt.
- Odmierzone porcje ciasta formować w zgrabne kulki, układać je na naoliwiony papier do pieczenia lub blat zachowując odstępy między nimi, pączki przykryć folią spożywczą wcześniej powierzchnię foli spryskać olejem, aby ciasto nie przykleiło się do niej, pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut, pilnujcie tego procesu!*.
- W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175-180 st C, kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze można smażyć pączki, jednorazowa ilość smażonych pączków zależy od tego jak duży mamy rondel 🙂
- Pączki smażymy 2-3 minuty z każdej strony, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Do szprycy cukierniczej wyposażonej w odpowiednią końcówkę (długą tylkę) nałożyć dżem, nadziewać pączki.
- Ostatni etap, to posypanie pączków cukrem lub lukrowanie, lukrowanie powinno odbywać się, kiedy pączki są jeszcze bardzo ciepłe.
- Smacznego!
📋 Notatki
-Nie martwcie się jeśli przegapicie odpowiedni moment na smażenie i ciasto przerośnie. Jest na to sposób, zbierzcie wszystkie przygotowane pączki i zgniećcie je jeszcze raz wybijając całe powietrze, a następne powtórzcie proces dzielenia i formowania pączków. No i tym razem nie przegapicie odpowiedniej chwili na smażenie 🙂
Comments
No Comments