Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Chleb bananowy

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 18 kwi, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś chciałabym zaproponować wam pyszny chleb bananowy z dodatkiem małych kawałeczków siekanej białej i ciemnej czekolady oraz krówek. W składzie znajdziecie również odrobinę whiskey dla nadania wspaniałego aromatu i podkreślenia smaku bananowego wypieku. Chleb bananowy jest bardzo prostym ciastem i szybkim do wykonania. Przygotowuje się go równie łatwo, jak ciasto na muffinki wystarczy połączyć składniki przelać do formy upiec i gotowe! Chleb bananowy zawsze wspaniale smakuje podany z lodami, ale są i tacy, którzy porcję chlebka chętnie zjadają z konfiturą lub masłem orzechowym. Ciasto można podać na ciepło i tutaj fantastyczne pasuje wspomniana gała lodów. Można też kromkę chleba opiec w tosterze i zjeść z masełkiem oraz ulubionym smakiem miodu. Sami pokombinujcie, z czym jeszcze może dobrze smakować taki chlebek 🙂

📖 Przepis

chleb bananowy
Print Pin
5 z 3 głosów

Chleb bananowy

Fantastyczny chlebek bananowy, pyszny!!!
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 270 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 320 g bananów (bez skórki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g miękkiego masła
  • 3 małe jajka (lub 3 duże)
  • 3 łyżki Whisky (lub Burbonu)
  • 165 g siekanej czekolady (użyłam mieszanki ciemnej i białej czekolady oraz krówek mlecznych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C.
  • Banany zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku z cytryny, dodać jajko, które należy połączyć z masą. Czekoladę i krówki pokroić w małą kostkę, odłożyć. W misce wymieszać wszystkie składniki suche poza cukrem.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać zmiksowane banany z jajkami oraz składniki suche, wymieszać do połączenia się w jednolitą masę na koniec dodać posiekaną czekoladę i również wymieszać.
  • Formę wysmarować masłem lub olejem i obsypać odrobiną mąki. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 40 - 55 minut zależnie od wielkości formy ja użyłam formy o wymiarach 16x27 cm.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i udekorować rozpuszczoną czekoladą lub karmelem przed podaniem przestudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do ciasta można dodać dowolną mieszankę czekolad lub użyć jednego rodzaju np.mlecznej lub tylko gorzkiej...
chleb bananowy
chleb bananowy
chleb bananowy

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tom Smole napisał

    19 kwietnia, 2016 at 8:13 pm

    Sprawdzona Kuchnio! Uprxejmie donosze ze chleb upieczony by my Generous Wife.....
    Pyszne!!! Zajadamy sie całą rodzinka ☺☺? tzeba upiec drugi by bylo na sniadanie. Ale.... Zeby nie bylo take slodko to wszystkie cukry I skladniki tego typu zastapiono naturalnymi slodzikami....

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 kwietnia, 2016 at 10:35 pm

      Bardzo się cieszę, że i ta propozycja słodkości z bananami posmakowała Wam 🙂 Cukier jak najbardziej można zastąpić zdrowszymi słodzikami 😉 Smacznego!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.