Dziś będzie fantastyczny satay z ryby! Być może niektórzy z Was nie spotkali się jeszcze z takim daniem, a może raczej z taką nazwą, bo satay to po prostu szaszłyki. Szaszłyki przygotowane z ryby, które przed grillowaniem należy zamarynować w bardzo smacznej orientalnej marynacie. Satay jest daniem z kuchni indonezyjsko-mlalezyjskiej. Danie to przygotowuje się nie tylko z ryb, można przygotować je też mięsa lub warzyw. Danie jest raczej łagodne w z smaku, podawane z dodatkiem sosów. Chciałam zaproponować Wam dziś aromatyczny sos orzechowy z dodatkiem odrobiny papryczki chilli i mleczka koksowego. Przepis jest w wersji delikatnie pikantnej, ale możecie przygotować je tak, jak lubicie i dodać więcej papryczki chilli lub mniej.
Do przygotowania wersji rybnej potrzebna będzie oczywiście dobra ryba. Ryba, która nie rozpadnie się podczas grillowania. Może to być łosoś, polędwica z dorsza lub inna ryba o zwartym mięsie i małej ilości ości. Danie jest bardzo smaczne podane z aromatycznym sosem i świeżymi surówkami to wspaniały lekki obiad. Co ważne jest to bardzo łatwy i szybki! Gorąco polecam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Satay z ryby
🥘 Składniki
- 300 g dorsza lub łososia - filet powinien być pozbawiony ości i skóry
Składniki na marynatę
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ dużej cebuli (pokrojonej w drobną kosteczkę)
- 1 mała limonka (sok i skórka otarta z niej)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka cukru kokosowego (lub trzcinowy)
- ½ małej papryczki chilli (lub lub tyle ile będziecie uważali za stosowne)
- 1 łyżka oleju arachidowego
Sos orzechowy do podania
- 3 łyżki mleczka kokosowego (najlepiej gęsta część, która oddziela się na górze puszki)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (lub trzcinowego)
- 1 łyżka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki papryczki chilli (drobno posiekanej)
- 1 łyżeczka słodkiej pasty imbirowej (jeśli nie macie to można dodać świeży imbir i troszkę więcej cukru lub miód)
Dodatkowo
- patyczki do szaszłyków
- olej (do smażenia)
🔪 Instrukcje
- Rybę umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe paski - na długość całego płata ryby. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać w misce, a następnie dodać do niej pokrojoną rybę dokładnie, ale delikatnie wymieszać ją z sosem i pozostawić na przynajmniej 30 minut, a najlepiej 2 godziny.
Przygotowanie sosu do podania ryby
- Mleczko kokosowe i masło orzechowe wymieszać razem na gładką masę, jeśli mleczko będzie gęste można je rozgrzać. Następnie dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić.
- Rybę, która leżała już odpowiedni czas w marynacie wyjmijcie z niej i nadziejcie na patyczek szaszłykowy tak jak wstążkę, rybę posmarować pozostałą częścią marynaty.
- Rozgrzejcie patelnię grillową lub grill elektryczny jeśli trzeba posmarujcie odrobiną oleju roślinnego i połóżcie przygotowane szaszłyki. Rybę grillujcie 2 minuty z każdej strony.
- Satay podajemy ze wcześniej przygotowanym sosem i surówkami.
- Smacznego!
Comments
No Comments