Ślimaczki makowe drożdżowe z nadzieniem z białego maku, nadzieniem zbliżonym do tego, którym wypełnia się rogale marcińskie. Można więc z powodzeniem zamiast rogali na święto św. Marcina upiec właśnie takie ślimaczki. Ślimaczki makowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym! Przepis jest bardzo prosty, ciasto pięknie rośnie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Elastyczne ciasto idealnie nadaje się na tego typu bułeczki lub drożdżowe zawijańce. Nadzienie przygotowałam na bazie białego maku, ale można użyć maku ciemnego, wtedy nadzienie będzie miało bardziej wyrazisty makowy smak. Fantastyczne puszyste drożdżówki na drugie śniadanie lub podwieczorek, polecam gorąco!
📖 Przepis
Ślimaczki makowe
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 180 ml mleka (letnie)
- 2 średnie jajka
- 60 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g *suchych)
Składniki na nadzienie makowe
- 160 g białego maku
- 50 g rodzynek (namoczonych w 20 ml rumu)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki miodu
- 30 g orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru purdru
- 60 g marcepanu (może być również marcepanowy batonik w czekoladzie)
- 1 białko
- 6 sztuk ciasteczek amaretti (lub biszkopty)
- 1 żółtko (+ łyżka mleka do posmarowania wierzchu bułek)
Składniki na lukier
- 4 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek cukru pudru (lub tyle ile "wciągnie" sok z cytryny)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie nadzienia makowego
- Biały mak delikatnie mielimy w młynku do kawy i zalewamy gotującą wodą, odstawiamy na 20 minut. Można zalać cały mak, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Rodzynki namoczyć w rumie.
- Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, a następnie rozdrobnić, masę marcepanową pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Białko ubić z trzema łyżkami cukru pudru.
- Mak odcedzić na gęstym sicie, pozostawić go na kilka minut, aby dokładnie ociekł, następnie przełożyć do miski, dodać namoczone rodzynki, orzechy, marcepan, skórkę pomarańczową, miód, pokruszone ciastka i pozostały cukier, wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, odstawić.
Przygotowanie drożdżówek
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wymieszać.
- Drożdże (świeże) wymieszać z letnim mlekiem i łyżką mąki, odstawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.
- Rozczyn drożdżowy dodać do składników suchych, wbić jajka i zacząć wyrabiane ciasta przy pomocy końcówki typu "hak" lub ręcznie. Kiedy ciasto zacznie łączyć się można zacząć powoli dolewać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto przez 4-5 minut na średnich obrotach lub do chwili, kiedy zacznie odchodzić od ręki lub od ścianek miski.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyłożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm. Na przygotowany placek rozsmarować nadzienie makowe, zwinąć placek w rulon (zaczynając od szerszego boku) pokroić na 10 lub 12 równych kawałków.
- Przygotowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drożdżówki układać zachowując odległość między bułkami - będą jeszcze rosły 🙂
- Bułeczki przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Przed wstawieniem do piekarnika pomalować wierzch drożdżówek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
- Drożdżówki pieczemy przez około 18-20 minut.
- Po upieczeniu (gorące) malujemy lukrem i przekładamy na kratkę, aby ostygły.
- Smacznego!
Ichlerne napisał
No proszę i już mam pierwszy przepis na święta 😛 Fajnie to wygląda, podobne u mnie w piekarni sprzedają tylko, że drogo :/ Tak więc przepis się przyda 😀 Trochę oszczędności 😉
Anna napisał
Fantastycznie, czyli deser już jest teraz tylko zupa, pierogi, śledzik i kilka innych frykasów i święta gotowe 🙂
Pozdrawiam serdecznie