Bułki gryczano słonecznikowe może niezbyt urodziwe, ale bardzo smaczne! Ciasto przygotowane jest z mieszanki mąki pszennej i mąki gryczanej oraz prażonych nasion słonecznika to zestawienie daje naprawdę wspaniały smak. Przepis jest dość szybki do przygotowania, a to dlatego, że poza zakwasem, którego głównym zadaniem jest wzbogacenie smaku, są również drożdże, które przyspieszają proces rośnięcia. Jeśli chodzi o słonecznik to przed dodaniem do ciasta najlepiej delikatnie uprażyć na suchej patelni, ten prosty zabieg doda bardzo fajnego smaku. Słonecznik można zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi.
Formowanie bułek może być dobrą zabawą dla dzieci tutaj nie trzeba specjalnie przykładać się i formować idealnych okrągłych bułeczek. Wystarczy po podzieleniu ciasta na dowolnej wielkości kawałki niedbale uformować fantazyjne kształty. Ponieważ ciasto jest dość klejące, pamiętajcie o solidnym podsypywaniu mąką blatu roboczego i formowanych bułek, to ułatwi pracę. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Bułki gryczano-słonecznikowe
🥘 Składniki
- 60 g zakwasu
- 270 g wody (letniej)
- 8 g świeżych drożdży (lub 6 g suchych)
- 85 g mąki gryczanej (+ odrobina do podsypania)
- 300 g mąki pszennej
- 8 g soli morskiej
- 25 g nasion słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
- 15 g sezamu (białego)
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać zakwas, świeże drożdże i wodę, wymieszać. Do składników mokrych dodać mąki, sól, uprażony słonecznik i sezam, wyrobić jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 do 4 godzin.
- Kiedy ciasto już wyrośnie należy podzielić je na 6 lub 10 porcji, wielkość bułek zależy od Was, z podanej porcji ciasta można również przygotować np. dwie duże bagietki. Kawałki ciasta uformować, obficie podsypując mąką, gotowe przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch bułek posypać mąką, bułki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą lub wrzucić na jego dno ½ szklanki kostek lodu, piec przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek!
- Po upieczeniu wyjąć bułki z piekarnika, przełożyć na kratkę, pozostawić do wystudzenia.
- Smacznego!
KASIA napisał
A jakie są proporcje na zakwas?
Anna napisał
Przepis na zakwas znajdzie Pani w tym wpisie 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Ania - Cook and Love napisał
Ja zastąpiłam pestkami dyni. Wyszły rewelacyjnie 🙂
Oczywiście przepis 5 na 5 🙂
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 My też bardzo je lubimy!
Tekla napisał
właśnie środek ich wygląda mega smacznie, takie mięciutkie pewnie są, a ja takie uwielbiam
Anna napisał
Bułki są super, miękkie i sprężyste w środku i bardzo smaczne, zapraszam do wypróbowania 🙂