Na początek muszę to napisać, Pavlova z mango jest obłędna!!! Osobiście nie jestem największą fanką bezy, ale przyznaję, ta jest wspaniała. Może dlatego, że zrobiłam ją niższą niż zwykle z dość wysokimi brzegami, coś na kształt gniazda. Wysokość bezy ilość kremu i dodatki to wszystko decyduje o smaku naszego tortu. Sama beza jest oczywiście słodka i to bardzo, żeby całość smakowała dobrze, należy odpowiednio zrównoważyć pozostałe składniki. Krem powinien być lekki z niewielką ilością cukru, wystarczy dodać do niego dosłownie dwie łyżki cukru. Większa jego ilość spowoduje, że krem będzie bardzo słodki, co w połączeniu ze słodką bezą da efekt mega słodkiego deseru.
🥘 Składniki
Składniki na bezę
- 120 g białek = 4 białka ze średnich jaj
- 1 szczypta soli
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki dodatkowe
- 1 sztuka dojrzałego mango
- 1 garść borówek amerykańskich opcjonalnie
Składniki na krem
- 300 ml śmietany 30 % zimna
- 3 łyżki cukru pudru ja dałam 2 łyżki
- 250 g serka mascarpone
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
- Białka umieścić w dużej misce, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka na średnich obrotach po chwili zwiększyć obroty na największe, ubijać do uzyskania sztywnej piany. Teraz można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Bezę należy ubijać do uzyskania białej błyszczącej masy, na koniec dodać łyżkę soku z cytryny i ubijać jeszcze przez 2 minuty.
- Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 cm, papier położyć na blachę. Bezę wyłożyć na narysowany okrąg, łyżką uformować brzegi bezy w środku zrobić delikatne wgłębienie tworząc kształt gniazda.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 130 st C. po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 st C i dalej suszyć przez około 65 minut. Gotowa beza powinna mieć grubą chrupiącą skórkę.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Zimną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. W innej misce umieścić serek mascarpone dodać 1-2 łyżki cukru pudru delikatnie zmiksować, do serka dodać ubitą śmietanę w dwóch porcjach, delikatnie zmiksować do połączenia się masy.
- Mango obrać pokroić na maleńkie kwadraty.
- Na wierzch bezy wyłożyć krem na krem nałożyć mango i borówki lub maliny. Podawać od razu po nałożeniu kremu.
Dziś do wykończenia tortu dodałam świeże dojrzałe mango pokrojone w małą kosteczkę oraz garść borówek amerykańskich. Zamiast zaproponowanych owoców można dodać na przykład świeże maliny. Pavlova z mango i kremem śmietanowym najlepiej smakuje oczywiście zaraz po przygotowaniu, bezy z kremem śmietanowym przechowane w lodówce niestety miękną :(. Jestem pewna, że nie będzie konieczności przechowywania jej do dnia następnego, bo zniknie w mgnieniu oka! Nie liczcie dziś kalorii, cieszcie się smakiem!
🎂 Bezowe inspiracje
📖 Przepis
Pavlova z mango
🥘 Składniki
Składniki na bezę
- 120 g białek (= 4 białka ze średnich jaj)
- 1 szczypta soli
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki dodatkowe
- 1 sztuka dojrzałego mango
- 1 garść borówek amerykańskich (opcjonalnie)
Składniki na krem
- 300 ml śmietany 30 % (zimna)
- 3 łyżki cukru pudru (ja dałam 2 łyżki)
- 250 g serka mascarpone
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
- Białka umieścić w dużej misce, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka na średnich obrotach po chwili zwiększyć obroty na największe, ubijać do uzyskania sztywnej piany. Teraz można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Bezę należy ubijać do uzyskania białej błyszczącej masy, na koniec dodać łyżkę soku z cytryny i ubijać jeszcze przez 2 minuty.
- Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 cm, papier położyć na blachę. Bezę wyłożyć na narysowany okrąg, łyżką uformować brzegi bezy w środku zrobić delikatne wgłębienie tworząc kształt gniazda.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 130 st C. po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 st C i dalej suszyć przez około 65 minut. Gotowa beza powinna mieć grubą chrupiącą skórkę.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia.
Przygotowanie kremu
- Zimną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. W innej misce umieścić serek mascarpone dodać 1-2 łyżki cukru pudru delikatnie zmiksować, do serka dodać ubitą śmietanę w dwóch porcjach, delikatnie zmiksować do połączenia się masy.
- Mango obrać pokroić na maleńkie kwadraty.
- Na wierzch bezy wyłożyć krem na krem nałożyć mango i borówki lub maliny. Podawać od razu po nałożeniu kremu.
- Smacznego!
Katta napisał
Aniu, ten przepis na pewno wegański nie jest 😉
Anna napisał
To prawda, ten nie jestem wegański 😅 tutaj źle przypisał się tag. Dziękuję 😘
lila napisał
idealna
Anna napisał
Dziękuję! Smakuje tak jak wygląda 🙂
Kaja napisał
jak to wygląda pieknie
Anna napisał
Dziękuję 🙂 zapraszam do spróbowania... my właśnie zajadamy się bezą z malinami 🙂
Agnieszka napisał
Piekarnik ma sie grzać góra- dół czy jakiś termoobieg?
Anna napisał
Moje bezy susze z opcją termoobiegu, ale każdy piekarnik piecze inaczej, jeśli włączysz termoobieg i po 20 minutach zauważysz, że beza zaczyna już zmieniać kolor, najlepiej obniżyć temperaturę o 10 st C i troszkę wydłużyć czas suszenia. Przygotowując bezę po raz pierwszy proszę obserwować ją i ewentualnie korygować temperaturę, beza nie lubi wysokiej temperatury bo zaraz zacznie się przypiekać z zewnątrz. Lepiej więc zmniejszyć ją, a wydłużyć czas suszenia. Trzymam kciuki, powodzenia.
Dorota z kobietytomy.pl napisał
To ile białek z ilu jajek?
Anna napisał
Mogę odpowiedzieć mniej więcej, że z 4 jajek średniej wielkości, każdy rozmiar jajka ma mniej lub więcej białka w sobie, podaję więc ilość w gramach, żeby nie było wątpliwości. Oczywiście, jeśli będzie 15g więcej białka niż podane jest w przepisie to nic się nie stanie. Życzę udanego wypieku i smacznego 🙂
Karolina napisał
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam Pavlovej. Twoja wygląda obłędnie!
Anna napisał
Dziękuję. Warto spróbować, jest pyszna 🙂