Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Kruche ciasta

Śliwki na kruchym spodzie

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 16 wrz, 2018 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Późne lato to czas śliwek! Uwielbiam śliwkowe powidła i chutney, ale chyba najbardziej lubię ciasta ze śliwkami. Śliwki na kruchym spodzie to deser, który może przygotować każdy nawet najmniej wprawny cukiernik. Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo proste i zajmuje chwilkę, po zagnieceniu nawet nie trzeba go schładzać. Możemy od razu rozwałkować na bardzo cieniutki placuszek i podpiec. Kolejny krok to wyłożenie śliwek, nakrycie ich pozostałym ciastem i upieczenie. Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale zdecydowanie smaczniejszą opcją jest polanie ciasta lukrem kokosowym przygotowanym z likieru Malibu! Co mogę powiedzieć jeszcze o tym cieście? Chyba tylko tyle, że w prostocie jest siła! Koniecznie spróbujcie, zanim skończą się pyszne śliwki węgierki, które są najlepsze do tego ciasta.

Zapraszam też do wypróbowania przepisu na powidła ze śliwek z imbirem i cynamonem, nisko słodzone i długo smażone, powidła są wyśmienite, a ich rozgrzewający smak przyda się, kiedy na zewnątrz zrobi się już zimno. Mam jeszcze świetny przepis z wykorzystaniem śliwek, a mianowicie chutney ze śliwek jest on wspaniałym dodatkiem do serów, pasztetów lub mięs pieczonych. Smacznego!

📖 Przepis

sliwki na kruchym spodzie
Print Pin
5 z 2 głosów

Śliwki na kruchym spodzie

Kruche cieniutkie ciasto ze śliwkami i lukrem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki krupczatki
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła (pokrojone w kostkę)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na lukier

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Malibu (lub soku z cytryny)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Składniki na ciasto umieścić w misce według podajnej kolejności, zagnieść głdakie ciasto. ¾ ciasta rozwałkowaćna na cienki placek, którym wyołożyć spód formy, całą powierzchnię ciasta nakłóć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez 12-15 minut. 
  • W czasie, kiedy spód podpieka się należy umyć, osuszyć i wypestkować śliwki, przekroić każdą na pół.
  • Podpieczony na złoto spód wyjąć z piekarnika, ułożyć śliwki jedna obok drugiej, na śliwki rozłożyć resztę ciasta, można rozwałkować ciasto na cieniutki placek i porozrywać na mniejsze kawałki, a następnie nieregularnie rozłożyć na śliwkach. Można również zetrzeć ciasto na tatce o dużych oczkach i rozsypać na wierzchu.
  • Ciasto pieczeny przez 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na kratce do przestudzenia.
  • Z cukru pudru i likeru utrzeć gęsty lukier, polać nim wierzch ciasta.
  • Smacznego!
sliwki na kruchym spodzie

Więcej Przepisy na kruche ciasta

  • kruche ciasto z rabarbarem i beza
    Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
  • truskawki pod kruszonka
    Truskawki pod kruszonką
  • ciasto brzoskwiniowo-sliwkowe
    Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe
  • placek wisniowy
    Placek wiśniowy

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Asia napisał

    15 września, 2019 at 4:08 pm

    Dziś wypróbowałam przepis i ciasto jest bardzo smaczne. Miałam tylko wątpliwości co do rozmiarów blaszki.Wyszedł mi b. cienki i przypieczony. Czy mogłabyś podać wymiary? I jeszcze ten sam problem miałam z tiramisu. Pozdrawiam 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 września, 2019 at 6:31 pm

      Wspaniale, bardzo cieszę się, że ciasto smakuje 🙂 Przepraszam, gdzieś uciekły wymiary 😉 Najlepsza blaszka do tej ilości ciasta to 23x33 cm. Jeśli chodzi o tiramisu, to też można użyć podobnej foremki lub dwóch mniejszych np. 16x16 cm. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
      • Asia napisał

        16 września, 2019 at 9:00 pm

        Dziękuję za szybką odpowiedź i naprawdę świetne przepisy.

        Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.