Bułki jogurtowe z miękkim i puszystym miąższem. Kiedy po upieczeniu stygną, a ich zapach roznosi się po całym domu, trudno powstrzymać się przed zjedzeniem wszystkich bułek naraz! Bułki są tak dobre, że można je jeść bez niczego, choć z odrobiną masła i dżemu są, po prostu fantastyczne. Bułki jogurtowe na sobotnie śniadanie, to najlepszy pomysł, aby najbliższym sprawić pyszną niespodziankę. Ciasto można przygotować wieczorem, przechować je w lodówce, a następnego ranka uformować i upiec. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Bułki jogurtowe
Wspaniałe puszyste bułeczki.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej (dałam tortową)
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 ½ łyżeczki soli morskiej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- 60 g masła
- 1 średnie jajko
Dodatkowo
- 1 małe jajko
- sezam (ja dałam czarny może być mak do posypania)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, można zrobić, to używając miksera lub maszyny do pieczenia chleba i tu nastawiamy program na "ciasta rosnące".
- Jeśli ciasto wyrobiliście ręcznie lub w klasycznym mikserze, należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie należy podzielić je na 12 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Bułki układać na posypanej mąka blaszce do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 do 40 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut. Wystudzić na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Ciasto można zagnieść wieczorem, aby następnego ranka upiec bułeczki na śniadanie.Po wyrobieniu gładkiego ciasta, umieścić je w misce, przykryć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Rano wyjąć ciasto z lodówki podzielić, uformować bulki, od tego momentu postępować jak w powyższym przepisie.
Gosia napisał
Aniu, w piekarniku na której półce pieczesz te bułeczki?
Gosia
Anna napisał
U mnie na środkowej 🙂
asaw napisał
Nie wyroslo mi. Czy mleko nie powinno byc cieple?
Anna napisał
Mleko można dodać letnie, ale jeśli było dodane zimne, prosto z lodówki, to podczas wyrastania w ciepłym miejscu drożdżowe zaczną pracować tylko może zająć to troszkę więcej czasu. Jeśli ciasto nie wyrosło to raczej wina drożdży 🙁
David Whitlock napisał
Why not convert measurements to U.S. standards?
Anna napisał
Done, I hope I hepled:)
Ben napisał
What is 60 g masta?
Anna napisał
Error in translation. It supposed to be butter. Recipe corrected, sorry for that...
Justyna Siewiera napisał
W sam raz na śniadanie...do tego ciepłe kakao mniammmm,chętnie wypróbuję!!!
Anna napisał
Śniadanie, podwieczorek...pycha,