Sałatka z figami inspirowana klimatami śródziemnomorskimi. Dojrzałe słodkie figi, aromatyczne kozie sery, świeży smak mięty i dodatek intensywnego smaku sera dorblu, a wszystko skropione miodowym sosem winegret. Poezja smaków i pełna harmonia to wprost rozkosz dla podniebienia! Do sałatki proponuję podać pieczonego łososia w marynacie miodowo-musztardowej, stanowiącego idealne dopełnienie do tak wyśmienitej królewskiej sałatki. Figi do sałatki wybierajcie starannie, powinny być dorodne i bardzo dojrzałe. Szkoda, że figi nie rosną w naszym klimacie, ech! Smacznego!
📖 Przepis
Sałatka z figami
Jakie to jest dobre, spróbujecie jak tylko dostaniecie śweiże figi.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Sałatka
- 4 duże świeże dojrzałe figi
- 2 garści rukoli
- 2 garści roszponki
- 70 g sera pleśniowego (typu dorblu)
- 40 g sera koziego twardego
- 50 g miękkiego serka koziego
- 5 kromek z bagietki (lub ciemnego chleba)
- 1 garść świeżej bazylii i mięty
- 2 łyżki oliwy
Sos winegret miodowy
- 5 łyżek bardzo dobrej oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, kromki chleba pokroić na małe kawałki, przyrumienić z dwóch stron.
- Twardy ser kozi pokroić na drobne chipsy, na przykład, obieraczką do warzyw. Dorblu pokroić na drobną kostkę.
- Rukolę i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć ma dużym płaskim talerzu, to samo zrobić z resztą składników.
- Figi przekroić 4 lub 6 części, rozłożyć równomiernie na pozostałych składnikach sałatki.
- Do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, miód dodać sól i pieprz, wymieszać dokładnie sos, polać nim sałatkę. Małą łyżeczką, nabierać niewielkie ilości twarożku koziego, rozłożyć go na wierzchu sałatki. Posypać listkami mięty i bazylii.
- Smacznego!
Monika napisał
Witaj, zobaczyłam zdjęcia tej sałatki i zaniemówiłam. Wygląda przepysznie. Spróbuję zrobić. Druga sałatka, pod której wrażeniem pozostaję to ta z melonem i kozim serem. Też w moich planach 🙂 Aniu, jesteś czarodziejką! Dzisiaj w każdym razie robimy tartę z malinami wg Twojego przepisu.
Anna napisał
Dziękuję Moniko, sałatki powstały z przypadku:) powiem szczerze, że wyszły bardzo, bardzo dobre i często robię je w domu bo wszystkim przypadły do gustu:) Jeśli wybraliście tartę czekoladową z malinami, to pychota:) Pozdrawiam i miłego pichcenia:)))
Krzych napisał
Swietna inspiracja i wyjatkowe fotografie, jak zwykle.
Ja swoje figi przekroilem na pol, polozylem na kazdej plaster koziego sera i zapieklem pod grillem, posypujac potem na talerzu uprazonymi orzechami wloskimi-ale to byla przystawka, a nie pelnoprawna salatka, jak Twoja 🙂
Anna napisał
Dziękuję:) O te figi:) z kozim serem, to naprawdę coś wyjątkowego, spróbuję również w Twojej wersji:)) Pozdrawiam Ania
Chung-Ah (@damn_delicious) napisał
What a gorgeous salad!
Anna napisał
Thank you, it's really delicious!
dusiowa napisał
genialne połączenie smaków