Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Ciasto z burakami i imbirem

Aktualizacja: 21 mar, 2021 · Opublikowany: 17 gru, 2020 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dodatek warzyw do ciast to świetny pomysł, ciasto z burakami i imbirem jest obłędnie pyszne i idealnie pasuje na święta. Fantastyczne połączenie smaków i przyjemna faktura. Jeśli lubicie ciasta typu, ciasto marchewkowe to, to ciasto jest dla Was. Wcześniej mieliście już okazję poznać brownie z dodatkiem cukinii, wilgotne i niesamowicie smaczne. Wspomniane już ciasto marchewkowe, którego chyba nikomu zachwalać nie trzeba i ciasto leśny mech z dodatkiem szpinaku. Wszystkie charakteryzują się dużą wilgotnością, delikatną słodyczą i mniejszą zawartością mąki. Ciasto z przepisu Yotama Ottolenghiego i Helen Goh.

Kawałek ciasta z widocznymi orzechami i cząstkami buraka.
Ciasto z burakami i imbirem
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🧁 Przygotowanie kremu
  • 🥣 Niezbędne składniki
  • 🔄 Zamienniki
  • 🍋 Po co witamina C
  • 🥕 Ciasta z dodatkiem warzyw
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 70 g łuskanych orzechów włoskich można wymieszać pół na pół orzechy z żurawiną
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250 g buraków po obraniu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • 100 g imbiru z syropu odsączonego lub kandyzowany
  • 2 duże jaka
  • 60 g śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju
  • 1 duża tabletka witaminy C rozkruszona - opcjonalnie

Składnik na krem

  • 150 g twarogu śmietankowego typu Philadelphia lub inny do gładki smarowania
  • 60 g cukru pudru
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 20 ml soku wyciśniętego ze świeżego imbiru

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. opcja górnej i dolnej grzałki lub 165 st C, z termoobiegiem. Na blachę rozsypać orzechy, wstawić do nagrzanego piekarnia, piec 10 minut do zarumienienia pilnujcie, aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, orzechy przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Odłożyć na bok.
  • Formę o średnicy 20 cm, lub kwadratową o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Imbir wyjąć z syropu, pozostawić na sitku aby ociekł z syropu, pokroić na drobne kawałki. Jeśli używacie imbiru kandyzowanego również należy go rozdrobnić.
  • Zwiększyć temperaturę piekarnia do 195 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 175 st C. z termoobiegiem.
  • Buraki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Dodać starte buraki, skórkę otartą z pomarańczy, orzechy i pokrojony imbir.
  • W małej misce wymieszać jajka, śmietanę (jogurt), olej i opcjonalnie pokruszoną witaminę C, mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać przy pomocy łopatki do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika.
  • Ciasto pieczemy przez około 45 minut, sprawdzamy, czy jest już gotowe przez wbicie patyczka w środek ciasta, jeśli nie będzie na nim śladów surowego ciasta, to znak, że jest gotowe. Jeśli jeszcze będzie jednak surowe, dopiekamy je 10-15 minut.
  • Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na 30 minut, następnie wyjmujemy z formy, chwytając za papier, przenosimy je na kratkę, aby całkowicie wystygło.

🧁 Przygotowanie kremu

  • Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach (lepiej się wyciście sok), przełożyć na kawałek gazy i mocno wycisnąć/
  • Do miski miksera włożyć serek rozbić go na gładko 10 sekund przy pomocy miksera, nie dłużej, ponieważ zacznie robić się rzadki. Dodać cukier puder, zmiksować, dodać śmietanę ucierać około minuty, aż krem zrobi się gęsty. Na koniec wlać sok z imbiru, miksuj chwilkę do połączenia. Krem rozsmarować na zimnym cieście.

🥣 Niezbędne składniki

Oczywiście buraki, czerwone soczyste te są konieczne, bo co to byłoby za ciasto z burakami bez nich ;). Imbir w dwóch postaciach. Imbir świeży, który po drobnym starciu na tarce posłuży nam do wyciśnięcia soku z niego. Drobniutko starty imbir przekładamy na trzykrotnie złożoną gazę i mocno wyciskamy sok do miseczki. Ten sok jest potrzebny do ostrego kremu twarożkowego. I jeszcze imbir w syropie, który niestety trudniej dostać w naszych sklepach, ale możecie zamienić go na imbir kandyzowany. Imbir z syropu trzeba wcześniej odsączyć i pokroić na drobne kawałki to samo robimy z kandyzowanym.

🔄 Zamienniki

W przepisie są orzechy włoskie, które warto dodać, ale jeśli nie macie ich, to można zamienić je na orzechy laskowe lub pekany. Można również zastosować mieszankę, na przykład żurawinę z orzechami lub rodzynkami.

🍋 Po co witamina C

W tym przepisie potrzebna jest witamina C, zapytacie, ale po co? Witamina pięknie utrwali nam kolor buraka, który po upieczeniu nie straci swojego pięknego żywego koloru. Do tego celu będzie najlepsze dawka 1000-1500 mg, którą należy rozkruszyć na pył i dodać do ciasta. Oczywiście nie jest to niezbędny składniki, można go pominąć.

🥕 Ciasta z dodatkiem warzyw

Poniżej znajdziecie kilka innych propozycji na wypieki z dodatkiem warzyw. Wspaniałe brownie z cukinią, wilgotne i niesamowicie smaczne. Dobrze znane ciasto marchewkowe myślę, że do spróbowanie go nie trzeba specjalnie nikogo namawiać. Leśny mech to już prawie klasyka to ciasto znalazło miejsce nawet u wybrednych smakoszy. Zapraszam, wypróbujcie i dajcie znać, które smakuje Wam najbardziej.

  • brownie na białym talerzu ułożone jedno na drugim obok żółta cukinia i ciasto w blaszce
    Brownie z cukinii
  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • ciastka marchewkowo - pomaranczowe
    Ciastka marchewkowo pomarańczowe
  • lesny mech
    Leśny mech

📖 Przepis

Kawałek ciasta z widocznymi orzechami i cząstkami buraka.
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ciasto z burakami i imbirem

Fantastyczne ciasto z dodatkiem buraków i dużą ilością imbiru.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 70 g łuskanych orzechów włoskich (można wymieszać pół na pół orzechy z żurawiną )
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250 g buraków po obraniu
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczy
  • 100 g imbiru z syropu (odsączonego lub kandyzowany)
  • 2 duże jaka
  • 60 g śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • 125 ml oleju
  • 1 duża tabletka witaminy C (rozkruszona - opcjonalnie)

Składnik na krem

  • 150 g twarogu śmietankowego typu Philadelphia (lub inny do gładki smarowania)
  • 60 g cukru pudru
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 20 ml soku wyciśniętego ze świeżego imbiru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. opcja górnej i dolnej grzałki lub 165 st C, z termoobiegiem. Na blachę rozsypać orzechy, wstawić do nagrzanego piekarnia, piec 10 minut do zarumienienia pilnujcie, aby się nie przypaliły. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, orzechy przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Odłożyć na bok.
  • Formę o średnicy 20 cm, lub kwadratową o wymiarach 22x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Imbir wyjąć z syropu, pozostawić na sitku aby ociekł z syropu, pokroić na drobne kawałki. Jeśli używacie imbiru kandyzowanego również należy go rozdrobnić.
  • Zwiększyć temperaturę piekarnia do 195 st C. z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 175 st C. z termoobiegiem.
  • Buraki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Dodać starte buraki, skórkę otartą z pomarańczy, orzechy i pokrojony imbir.
  • W małej misce wymieszać jajka, śmietanę (jogurt), olej i opcjonalnie pokruszoną witaminę C, mieszaninę dolać do składników suchych, wymieszać przy pomocy łopatki do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika.
  • Ciasto pieczemy przez około 45 minut, sprawdzamy, czy jest już gotowe przez wbicie patyczka w środek ciasta, jeśli nie będzie na nim śladów surowego ciasta, to znak, że jest gotowe. Jeśli jeszcze będzie jednak surowe, dopiekamy je 10-15 minut.
  • Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na 30 minut, następnie wyjmujemy z formy, chwytając za papier, przenosimy je na kratkę, aby całkowicie wystygło.

Przygotowanie kremu

  • Imbir zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach (lepiej się wyciście sok), przełożyć na kawałek gazy i mocno wycisnąć.
  • Do miski miksera włożyć serek rozbić go na gładko 10 sekund przy pomocy miksera, nie dłużej, ponieważ zacznie robić się rzadki. Dodać cukier puder, zmiksować, dodać śmietanę ucierać około minuty, aż krem zrobi się gęsty. Na koniec wlać sok z imbiru, miksuj chwilkę do połączenia. Krem rozsmarować na zimnym cieście.
Ciasto z burakami i imbirem

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • ciasto z malinami
    Ciasto z malinami
  • karpatka
    Karpatka

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required