Pyszna bagietka przypominająca ciabattę, z tą różnicą, że ciabattę "produkuje się" nawet 20 godzin, a tę bagietkę zrobimy w około 2 godziny. Pyszna chrupiąca skórka i bardzo mięciutki i wilgotny środek. Tego możecie spodziewać się po tym wypieku. Bagietkę po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Oczywiście bagietka musi być szczelnie owinięta folią spożywczą, można też schować ją do woreczka foliowego. Gorąco polecam.
📖 Przepis
Bagietka
Domowa mięciutka bagietka z chrupiącą skórką
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
🔪 Instrukcje
- Mleko zagotować, dodać cukier i masło.
- Do dużej miski wlać wodę (ja wlałam z kranu filtrowaną, zimną) dolać gorące mleko z masłem i cukrem. Przestudzić chwilkę i dodać drożdże, dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól i mieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto będzie bardzo lepkie, ale nie powinno się "rozlewać", jeśli będzie taka potrzeba, to można dosypać jeszcze trochę mąki, ale nie więcej niż pół szklanki.
- Drugą miskę należy wysmarować olejem i przełożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ( u mnie rosło godzinę ) Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką.
- Na posypany mąka blat bardzo delikatnie wyjmujemy ciasto tak aby, jak najmniej opadło. Dzielimy na cztery części formujemy bagietki (40 cm długości), podsypując mąkę aby ciasto się nie przykleiło do blatu. Delikatnie przekładamy na przygotowaną blachę, posypuje mąką i odstawiam pod przykryciem w cieple miejsce do wyrośnięcia.
- W czasie, kiedy ciasto rośnie nagrzewamy piekarnik do 250°C i przygotowujemy spryskiwacz z wodą. Kiedy bagietki już podrosną, spryskujemy ścianki piekarnika około 8 razy wodą ze spryskiwacza i wstawiamy je do pieczenia.
- Po 3 minutach ponownie spryskuję 4 razy, woda może prysnąć na bagietki, będą miały lepszą skórkę. Po 10 minutach od wstawienia zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy ok. 10 minut do momentu, kiedy zrobią się rumiane.
- Smacznego!
Magda napisał
Bagietki wyszły przepyszne, mięciutkie! Dodałam trochę więcej maki gdyż ciasto było bardzo klejące i jako ze nie miałam spryskiwacza wstawiłam pojemniczek z woda na spod piekarnika.
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że bagietki smakują. Oczywiście można dodać odrobinę więcej mąki, to trzeba regulować indywidualnie, może być tak, że wiosną będzie potrzeba jej więcej, a zimą mniej. To wszystko zależy od wilgotności mąki. Woda w pojemniczku to świetny pomysł! Smacznego!