Chleb orkiszowo żytni, pyszny to mało powiedziane, on jest rewelacyjny! Delikatnie wilgotny miąższ i pyszna cienka skórka, która zaraz po upieczeniu jest bardzo chrupiąca. Kanapki ze świeżego chleba z kozim serem, papryką, majonezem i tuńczykiem są obłędne i znikają błyskawicznie! Chleb na zakwasie jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga długiego wyrabiania, jedyne czego potrzebuje to czasu. Jak zwykle przy robieniu chleba na zakwasie proponuję rozpocząć "produkcję" wieczorem przed pójściem spać. Należy wymieszać składniki na zaczyn, to zajmie wam nie więcej niż 2 minuty, następnie trzeba przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc. Rano wystarczy dodać resztę składników i ponownie zostawić ciasto do wyrośnięcia. Chleb można przygotować w większej ilości, a po upieczeniu i wystudzeniu zamrozić. Chleb dobrze się do tego nadaje i świetnie smakuje również po rozmrożeniu. Polecam, pyszne i zdrowe pieczywo!
📖 Przepis
Chleb orkiszowo żytni
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 130 g zakwasu żytniego
- 220 g wody
- 160 g mąki żytniej białej
- 100 g mąki orkiszowej typ 500
Składniki na ciasto właściwe
- 250 g wody
- 135 g mąki orkiszowej typ 500
- 265 g mąki zwykłej pszennej
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 4 g suszonych drożdży lub 8 g świeżych
Dodatkowo
- otręby pszenne lub żytnie (do obsypania foremki)
- mąka do posypania chleba
- 1 szklanka kostek lodu
- olej do posmarowania foremki
🔪 Instrukcje
- Wieczorem przed pójściem spać.W dużej misce wymieszać składniki na zaczyn, krótko tylko do połączenia się składników.
- Następnie nakryć miskę folią spożywczą. Odstawić na całą noc.
- Następnego dnia rano.Dodać od miski z zaczynem pozostałe składniki na ciasto właściwe, zaczynając od wody. Wszystko wymieszać, ja mieszam drewnianą łyżką, wystarczy chwilka tylko do połączenia się składników. Ponownie nakryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce od wyrośnięcia, minimalny czas to 1 godzina, a maksymalny to 8 godzin.
- Formę o wymiarach 14 x 32 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Przelać ciasto do foremki i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, w ciepłym miejscu wystarczy około 35 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 230 st C. Tuż przed wstawieniem chleba do piekarnika, posypać go mąką. Kostki lodu wysypać na dno piekarnika i natychmiast wstawić chleb.
- Piec przez 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze przez 20 minut.
- Jeśli chleb zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu chleb koniecznie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Jula napisał
Mam pytanie - czy zakwas do zaczynu ma być aktywny? Pozdrowienia.
Anna napisał
Tak oczywiście zakwas musi być aktywny 🙂 Pozdrawiam!
Marta napisał
W jakim sklepie kupujesz mąkę orkiszową typ 500?
Anna napisał
Kupuję przez internet (w różnych sklepach) lub sama mielę jak tylko uda mi się kupić czysty orkisz 🙂
Olimpia Davies napisał
Piękny orkiszowiec:-)