Salsa arbuzowa w wersji pikantnej z dużą ilością aromatycznej kolendry oraz mięty. Salsa arbuzowa, to smak gorącego lata i zapach wakacji. Arbuz, zazwyczaj spożywamy jako deser, a dziś proponuję go w wersji na ostro jako dodatek do dania głównego lub ryby z grilla. Słodycz arbuza została przełamana ostrością papryczki chilli, a całości dopełniają, cebula, seler naciowy i pomidory. Salasa najlepiej smakuje w upalne dni i z daniami z grilla.
📖 Przepis
Salsa arbuzowa
Salsa arbuzowa, wspaniały egzotyczny dodatek do dań na przykład z grilla.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 400 g miąższu z arbuza
- 1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 garść świeżej mięty
- 2 małe pomidory
- sól (do smaku)
- płatki chilli lub 1 świeża papryczka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duża łodyga selera naciowego
🔪 Instrukcje
- Miąższ z arbuza wypestkować, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, przełożyć na sitko, aby ociekł nadmiar soku.
- Cebulę i seler naciowy, również pokroić w drobną kostkę.
- Wszystko umieścić w misce, doprawić solą, papryczką chilli i cytryną, posypać posiekaną kolendrą i miętą.
- Schłodzić przed podaniem.
- Smacznego!
Comments
No Comments