Bułki z twarożkiem są tak pyszne, że znikają jeszcze ciepłe. Koniecznie musicie upiec je i sami przekonać się o ich smaku. Bułki są bardzo miękkie, pięknie pachną no i pięknie wyglądają, a to ważne, bo dodatkowo wyglądem zachęcają do zjedzenia kanapki na ich bazie. Delikatnie słodki miąższ pasują do wszelkiego rodzaju dodatków do słodkich, ale też i do wytrawnych dodatków. Muszę przyznać, że są niebezpiecznie wciągające, kiedy są jeszcze ciepłe swoim zapachem zachęcąją do pochłonięcia całej partii. Właśnie takie prosto z piekarnika zjadłam dwie i trudno było mi się oprzeć przed zjedzeniem kolejnej...musiałam zostawić coś dla dzieci 🙂 Przepis pochodzi z niezawodnej książki Beatrice Ojakangas "Chleb pieczemy w domu". Zapraszam spróbujcie!
📖 Przepis
Bułki z twarożkiem
🥘 Składniki
- 2 ½ szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 14 g suchych drożdży ( lub 28 g świeżych)
- 2 średnie jajka
- 2 opakowanie twarożku ziarnistego wiejskiego (po 150 g każdy = 300 g)
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki bardzo miękkiego masła
- ¼ szklanki cukru trzcinowego (może być Damamera)
- ½ szklanki ciepłej wody
Dodatkowo
- ulubione nasiona do posypania bułek
- 1 średnie rozmieszane z 1 łyżką mleka
🔪 Instrukcje
- Drożdże rozetrzeć w miseczce z cukrem, połączyć z ciepła wodą, pozostawić na kilka minut aby się spieniły.
- Twarożek rozetrzeć na gładko ( nie jest to konieczne ale mój twarożek miał duże kawałki 🙂
- Do miski miksera wlać drożdże, dodać jajko, twarożek, mąki, sól i masło, wyrabiać ciasto przez około 8 minut. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
- Ciasto podzielić na 15 równych kawałków ( po około 80 g każda ) uformować okrągłe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić na 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
- Następnie posmarować bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać ulubionymi nasionkami.
- Przed wstawieniem bułek do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu. Piec 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Wystudzić na kratce.
- Smacznego!
gin napisał
Z twarożkiem bułeczek jeszcze nie piekłam. Koniecznie muszę wypróbować 🙂
Anna napisał
Polecam, są obłędne!
Eliza napisał
Bułeczki jak malowane 🙂
Anna napisał
Bułeczki są fantastyczne, polecam na weekend:)pozdrawiam Ania