Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Brownie

Brownie z porzeczkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 25 lip, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Brownie - le negre, to nic innego jak murzynek, ale jaki! Ciasto jest wyśmienite, wilgotne w środku z pyszną cieniutką i chrupiącą skórką na zewnątrz. Oryginalny przepis nie przewiduje porzeczek, ale nie mogłam się oprzeć tym kolorowym perełkom i dodałam do środka ciasta mieszankę czerwonych, czarnych i białych porzeczek. Eksperyment się powiódł, połączenie porzeczek i pysznego mocno czekoladowego ciasta jest wyśmienite. Brownie, można podać na ciepło z kieliszkiem wytrawnego czerwonego wina, to smakuje obłędnie. Oczywiście, podane na zimno smakuje również wybornie, super komponuje się z bitą śmietaną i kawą:).

brownie z porzeczkami
Brownie z porzeczkami

📖 Przepis

brownie z porzeczkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Brownie z porzeczkami

Słodka czekolada i porzeczki to najlepsze połączenie.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Ciasta
Porcji 10
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • opcjonalnie 1 szklanka porzeczek (użyłam mieszanych, czerwonych, czarnych i białych)
  • bita śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka oddzielić do żółtek, ubić je na sztywną wraz z połową cukru.
  • Czekoladę połamać na drobne kawałki włożyć do metalowej miski, dodać masło, wstawić miskę do garnuszka z gotująca się wodą, mieszać do rozpuszczenia się składników.
  • Żółtka utrzeć z pozostałą częścią cukru na jasną masę. Utarte żółtka łączymy z masą czekoladową, a następnie, delikatnie mieszamy z białkami
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy połowę masy, rozkładamy porzeczki, przykrywamy pozostałym ciastem.
  • Ciasto pieczemy przez 35 - 40 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu studzimy 10 minut w formie, po tym czasie wyjmujemy z formy usuwamy papier, podajemy ciepłe najlepiej do czerwonego wina, a zimne z bitą śmietaną i filiżanką kawy.
  • Smacznego!
brownie z porzeczkami
Brownie z porzeczkami
brownie z porzeczkami
Brownie z porzeczkami

Więcej Przepisy na brownie

  • brownie na białym talerzu ułożone jedno na drugim obok żółta cukinia i ciasto w blaszce
    Brownie z cukinii
  • brownie z musem malinowym
    Brownie z musem malinowym
  • brownie blyskawiczne
    Brownie błyskawiczne
  • brownie-z-zurawina
    Brownie z żurawiną

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Salvador Dali napisał

    25 lipca, 2013 at 1:35 pm

    ooo..bóstwo! 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lipca, 2013 at 3:57 pm

      🙂 to ciasto poprawi nawet najpodlejszy humor:)))

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    25 lipca, 2013 at 12:45 pm

    powalająco słodkie brownie, do tego nuta kwasowości owoców. strzał w dychę!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lipca, 2013 at 12:48 pm

      Dziękuje

      Odpowiedz
  3. magda napisał

    25 lipca, 2013 at 9:16 am

    słodka czekolada i kwaśna porzeczka, idealny duet!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 lipca, 2013 at 9:18 am

      To prawda! Rozkosz:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.