Lubicie bajgle, a kto ich nie lubi? Choć tak lubiane, to jednak dość rzadko wypiekane są w domu. Wielu z Was zadaje pytanie, jak je upiec, aby były smaczne, a przygotowanie ich nie zajmowało zbyt wiele czasu. Jestem przekonana, że z tym przepisem będziecie piekli je bardzo często! Bajgle Greckie Simiti znalazłam na stronie, My Little Expat Kitchen. Przepis ten jest tak dobry, że od razu postawiłam się nim z Wami podzielić. Można jeść je, kiedy są jeszcze ciepłe i pachnące z mięciutkim środkiem. Wspaniale smakują również następnego dnia opieczone w tosterze, wtedy skórka jest bardzo chrupiąca, a środek nadal miękki. Dzięki mieszance wody z melasą lub miodem skórka nabiera lekko słodkawego pysznego smaku. Spróbujcie koniecznie.
Przejdź do:
🥘 SKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 650 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 100 ml letniego mleka
- 30 g cukru
- 8 g soli morskiej
- 30 g oliwy
- 8 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
- 1 średnie jajko
Dodatkowo
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek melasy (w oryginale jest syrop winogronowy, może być też miód)
- ½ szklanki sezamu ( lub inne ziarenka)
🔪 INSTRUKCJE
- Przygotowanie ciasta. Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć na blat i podzielić na 10 lub 12 równych części. Z każdej uformować wałek o długości 70 cm. Wałek ciasta złożyć na pół, następnie skręcić go jak sznurek, zlepić końce. Powstanie skręcona oponka. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Przygotowanie syropu. Wymieszać wodę z melasą (miodem) lub syropem winogronowym. Przygotować nasionka sezamu.
- Wyrośnięta bajgle pomalować przygotowaną mieszaniną, a następnie grubo posypać sezamem. Układać na blaszce zachowując odstępy między nimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić.
🥯 Z czym podać bajgle?
Takie pieczywo smakuje wybornie podane na ciepło, najlepiej opiec je w tosterze, aby skórka była lekko chrupiąca. Na tak przygotowane bajgle można nałożyć kremowy twarożek, porcję sałaty, wędzonego łososia, awokado z odrobiną szczypiorku. Można również podać na słodko z miodem, smażonymi bananami lub gruszkami, szczyptą cynamonu i odrobiną jogurtu. Choć niektórzy lubią po prostu schrupać go bez niczego najlepiej prosto z piekarnika, no może po lekkim przestudzeniu.
🥨 Szukacie innych przepisów na bajgle lub precle?
Poniżej jest kilka propozycji, które jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu. Znajdziecie klasyczne precle z solą, parzone przed pieczeniem z pyszną błyszczącą skórką. Są również precle drożdżowe, które kochają nie tylko dzieci, albo bajgle z mnóstwem nasion na skórce.
📖 Przepis
Bajgle Greckie Simiti
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 650 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 100 ml letniego mleka
- 30 g cukru
- 8 g soli morskiej
- 30 g oliwy
- 8 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
- 1 sztuka jajko (średnie)
Dodatkowo
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek melasy (w oryginale jest syrop winogronowy, może być też miód)
- ½ szklanki sezamu ( lub inne ziarenka)
🔪 Instrukcje
- Przygotowanie ciastaDo miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć na blat i podzielić na 10 lub 12 równych części. Z każdej uformować wałek o długości 70 cm. Wałek ciasta złożyć na pół, następnie skręcić go jak sznurek i zlepić końce. Powstanie skręcona oponka. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Przygotowanie syropuWymieszać wodę z melasą lub syropem winogronowym. Przygotować nasionka sezamu.
- Wyrośnięta bajgle pomalować przygotowaną mieszaniną, a następnie grubo posypać sezamem. Układać na blaszce zachowując odstępy między nimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić.
Comments
No Comments