Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bajgle Greckie Simiti

Aktualizacja: 3 maj, 2021 · Opublikowany: 28 kwi, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Lubicie bajgle, a kto ich nie lubi? Choć tak lubiane, to jednak dość rzadko wypiekane są w domu. Wielu z Was zadaje pytanie, jak je upiec, aby były smaczne, a przygotowanie ich nie zajmowało zbyt wiele czasu. Jestem przekonana, że z tym przepisem będziecie piekli je bardzo często! Bajgle Greckie Simiti znalazłam na stronie, My Little Expat Kitchen. Przepis ten jest tak dobry, że od razu postawiłam się nim z Wami podzielić. Można jeść je, kiedy są jeszcze ciepłe i pachnące z mięciutkim środkiem. Wspaniale smakują również następnego dnia opieczone w tosterze, wtedy skórka jest bardzo chrupiąca, a środek nadal miękki. Dzięki mieszance wody z melasą lub miodem skórka nabiera lekko słodkawego pysznego smaku. Spróbujcie koniecznie.

Bajgle Greckie Simiti
Przejdź do:
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 🥯 Z czym podać bajgle?
  • 🥨 Szukacie innych przepisów na bajgle lub precle?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 SKŁADNIKI

Składniki na ciasto

  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 30 g cukru
  • 8 g soli morskiej
  • 30 g oliwy
  • 8 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
  • 1 średnie jajko

Dodatkowo

  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek melasy (w oryginale jest syrop winogronowy, może być też miód)
  • ½ szklanki sezamu ( lub inne ziarenka)

🔪 INSTRUKCJE

  • Przygotowanie ciasta. Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć na blat i podzielić na 10 lub 12 równych części. Z każdej uformować wałek o długości 70 cm. Wałek ciasta złożyć na pół, następnie skręcić go jak sznurek, zlepić końce. Powstanie skręcona oponka. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Przygotowanie syropu. Wymieszać wodę z melasą (miodem) lub syropem winogronowym. Przygotować nasionka sezamu.
  • Wyrośnięta bajgle pomalować przygotowaną mieszaniną, a następnie grubo posypać sezamem. Układać na blaszce zachowując odstępy między nimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić.
Bajgle ułożone jeden na drugim na kratce do studzenia.
Bajgle Greckie Simiti

🥯 Z czym podać bajgle?

Takie pieczywo smakuje wybornie podane na ciepło, najlepiej opiec je w tosterze, aby skórka była lekko chrupiąca. Na tak przygotowane bajgle można nałożyć kremowy twarożek, porcję sałaty, wędzonego łososia, awokado z odrobiną szczypiorku. Można również podać na słodko z miodem, smażonymi bananami lub gruszkami, szczyptą cynamonu i odrobiną jogurtu. Choć niektórzy lubią po prostu schrupać go bez niczego najlepiej prosto z piekarnika, no może po lekkim przestudzeniu.

🥨 Szukacie innych przepisów na bajgle lub precle?

Poniżej jest kilka propozycji, które jestem przekonana, że przypadną Wam do gustu. Znajdziecie klasyczne precle z solą, parzone przed pieczeniem z pyszną błyszczącą skórką. Są również precle drożdżowe, które kochają nie tylko dzieci, albo bajgle z mnóstwem nasion na skórce.

  • bajgle
    Bajgle
  • Precle drozdzowe
    Precle drożdżowe
  • bajgle domowe
    Bajgle domowe
  • rumiane precelki z grubą solą
    Precelki

📖 Przepis

Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
Print Pin
Bądź pierwszy!

Bajgle Greckie Simiti

Wspaniałe bajgle z lekko słodką skórką, pyszne jako baza na kanapki.
Autor Anna
Kuchnia Grecka
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 650 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 30 g cukru
  • 8 g soli morskiej
  • 30 g oliwy
  • 8 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
  • 1 sztuka jajko (średnie)

Dodatkowo

  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek melasy (w oryginale jest syrop winogronowy, może być też miód)
  • ½ szklanki sezamu ( lub inne ziarenka)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przygotowanie ciasta
    Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć na blat i podzielić na 10 lub 12 równych części. Z każdej uformować wałek o długości 70 cm. Wałek ciasta złożyć na pół, następnie skręcić go jak sznurek i zlepić końce. Powstanie skręcona oponka. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Przygotowanie syropu
    Wymieszać wodę z melasą lub syropem winogronowym. Przygotować nasionka sezamu.
  • Wyrośnięta bajgle pomalować przygotowaną mieszaniną, a następnie grubo posypać sezamem. Układać na blaszce zachowując odstępy między nimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i przestudzić.
Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
Bajgle Greckie Simiti

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami
  • bulki z zurawina
    Bułki z żurawiną

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required