Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Biszkopt idealny na tort

Aktualizacja: 1 mar, 2025 · Opublikowany: 2 lip, 2015 · przez Anna · 379 komentarzy

Skocz do przepisu

Jaki jest jeden prosty sposób na idealny biszkopt? Widziałam już wiele przepisów i wszystkie zawierają te same składniki: mąkę, cukier, jajka. Ale jak zrobić taki, który wyszedłby zawsze taki sam? Puszysty, który nie opada i zawsze wychodzi w dodatku bez proszku do pieczenia? Przez lata wypróbowałam już wiele przepisów i to jest ten prosty i najlepszy. Zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Sprawdzony przepis na bazę biszkoptową można wykorzystać do przygotowania wspaniałego tortu 🎂, spodu do ciasta z kremem i owocami lub wspaniałego tiramisu.

Upieczony i wystudzony można również zamrażać, co często robię. Piekę porcję z poniższego przepisu następnie dziele na dwie lub trzy części, z jednego blatu przygotowuję ciasto z jednego z wielu moich przepisów na torty i biszkopty. Resztę szczelnie owijam folią spożywczą i zamrażam. Biszkopt można w dowolnej chwili wyjąć z zamrażalnika i przygotować pyszne ciasto. Taki zapasik przyda się w chwili, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub w chwili słabości 😉.

idealny równy i rumiany biszkopt na białej paterze
Biszkopt idealny do tortu
Przejdź do:
  • 🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki
  • 🔪 Instrukcje krok po kroku
  • 💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia
  • ❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ
  • 🎂 Biszkoptowe wariacje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Przepis na biszkopt do tortu. Składniki

w miseczkach pokazane składniki na biszkopt idealny
  • 5 sztuk jajek w temperaturze pokojowej
  • 110 g (¾ szklanki) mąki pszennej typ 450 tortowa
  • 150 g (¾ szklanki) drobnego cukru
  • 40 g (¼ szklanki) mąki ziemniaczanej

🔪 Instrukcje krok po kroku

1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C

2

Dno tortownicy o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować!

3

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

widok z góry na miseczki ze składnikami na biszkopt idealny do tortu
w misce doskonale ubite białka z cukrem, obok miseczki ze składnikami do biszkoptu
4

Kiedy piana jest już ubita dodawać cukier łyżka po łyżce, ciągle ubijając

5

Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania

miska miksera z puszystą masą jajeczną, obok w misce mąka
masa na biszkopt w misce mieszana łopatką w tle forma do ciasta
6

Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach, choć lepiej jest delikatniej wymieszać szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła

7

Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika.

masa biszkoptowa w formie przygotowana do wstawienia do piekarnika
8

Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka

9

Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!

10

Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia

rumiany biszkopt idealny widziany góry w formie
11

Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz

12

Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty, niektórzy przecinają nawet na 4!

biszkopt przecięty na trzy blaty, ułożone tak, że jeden zachodzi na drugi

💭 Biszkopt bez proszku do pieczenia

Kluczowe w przepisie są 🥚 jajka! Jedna rada techniczna. Jajka, których będziecie używać do biszkoptu, powinny być w temperaturze pokojowej! Najlepiej wyjąć je wcześniej, aby zdążyły się ogrzać. Jeśli jednak zapomnicie o tym, to wystarczy, że tuż przed przystąpieniem do robienia ciasta włożycie jajka na chwilę do ciepłej wody. Zabieg taki zapewnia połowę sukcesu na nasz idealny wypiek! Kolejna sprawa to bardzo dobre ubicie białek. To one unoszą biszkopt i pozwalają na pięknie wyrośnięcia ciasta bez dodatku proszku do pieczenia.

❓ Idealny biszkopt na tort - FAQ

Nie ma głupich pytań. Znajdziecie tutaj zebrane w całość odpowiedzi na wszystkie pytania, jakie dostałam przez wiele lat odnośnie tego przepisu. Najczęściej popełniane błędy podczas przygotowania i pieczenia biszkoptu. Tego typu wypieki bywają kapryśne. Zakalec to raczej nasza nieuwaga i pośpiech w przygotowaniu. Często chcąc sobie "skrócić" czas pracy przy przygotowaniu ciasta pomijamy ważne etapy!

🥚 Jajka

Oczywiście powinny być dobrej jakości i świeże. Jednak najważniejszą sprawą, moim zdaniem jest ich temperatura.

Jaka powinna być temperatura jajek?

Wielokrotnie powtarzam, że jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Wyżej wspomniałam już, że jeśli zapomnicie o wcześniejszym ogrzaniu jaj, to można doprowadzić je do temperatury pokojowej przez ocieplenie w ciepłej wodzie.

Czy ubijać białka osobno czy w całości?

Kolejna sprawa to staranne oddzielenie żółtek od białek. Niepowodzeniem zakończy się ubijanie piany z białek choćby z kroplą żółtek. Zróbcie to uważnie i delikatnie. Oczywiście są przepisy, gdzie możemy ubijać całe jajka, ale to nie jest ten przepis.

Po co ubijać białka?

Oczywiście piana z białek jest najważniejsza w tym przepisie i to ona odpowiada za to, że biszkopt rośnie, ponieważ nie dodajemy tutaj proszku do pieczenia jest to bardzo ważne. Same białka należy ubić na "sztywno" i dodawać do niej łyżka po łyżce cukier jednocześnie ubijając masę.

Jak długo ubijać białka aby były dobrze ubite?

Starajcie się robić to sprawnie i nie przedłużać procesu, bo możecie przedobrzyć i "przebić" pianę, która sprawi, że nasz biszkopt nie urośnie tak, jak należy, a piana zacznie robić się płynna.

Czy można upiec biszkopt bez jajek?

Tak, można upiec biszkopt bez jajek. Bazą do jego przygotowania jest aquafaba.

Mąka

Jaka jest najlepsza mąka do biszkoptu?

To ważny składnik, najlepszą mąką do biszkoptów będzie mąka pszenna typu 450 - tortowa. Jest ona lekka i delikatna idealna to tego typu wypieków.

Czy mąkę należy przesiewać?

Mąkę powinniśmy przed dodaniem do masy jajecznej przesiać. Dzięki temu będzie ona odpowiednio napowietrzona, a to korzystnie wpłynie na strukturę ciasta. Mąkę można przesiać przez sito, specjalny kubek z sitkiem na dnie lub jeśli nie macie takich sprzętów, to wystarczy kawałek gazy.

Czy potrzebna jest mąka ziemniaczana?

W tym przepisie dodajemy również mąkę ziemniaczaną. Dzięki zawartości skrobi ziemniaczanej sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i sypki.

Cukier

Jaki cukier do pieczenia - kryształ czy drobny?

Powinien być drobny, a nie zwykły czy gruby. Drobny cukier odpowiednio szybko rozpuści się podczas ubijania białek dzięki temu "nie przebijemy" piany. Gruby cukier może nawet podczas pieczenia ciasta nie rozpuścić się całkowicie i na powierzchni zostaną drobne kropeczki.
Nie trzeba kupować specjalnie drobnego cukru, który jest niestety sporo droższy. Wystarczy, że rozdrobnicie go w blenderze, czy młynku do kawy.

Czy można zmniejszyć ilość cukru w przepisie?

Tak, można odrobinę zmniejszyć ilość cukru, ale pamiętajcie, że od tego zależy jego smak. Dzięki temu, że nasz wypiek jest słodki nie trzeba dodawać dużej ilości cukru do kremu, którym przełożymy tort.

Czy możliwy jest biszkopt bez cukru?

Nie, bez cukru to już nie będzie biszkopt.

Przepis na biszkopt z 4, 5, 6, 7 czy 8 jaj

Ile 🥚 jajek do biszkoptu?

Przepis podstawowy jest na 5 jaj i potrzebna jest tortownica o średnicy 22 cm. Jeśli potrzebny jest przepis z 4 czy z 6 jaj, wystarczy w przeliczniku foremek zmienić rozmiar tortownicy zgodnie z poniższą rozpiską:
- 4 jaja na tortownicę 20 cm
- 6 jaj na tortownicę 24 cm
- 7 jaj na tortownicę 26 cm
- 8 jaj na tortownicę 28 cm
Należy pamiętać o proporcjach pozostałych składników: mąki pszennej, ziemniaczanej i cukru. Jeśli szukacie przepisu na dużą blachę (lub małą) wystarczy skorzystać z prostego przelicznika w przepisie lub z przelicznika foremek

Mam inną tortownicę niż w przepisie. Ile składników jest potrzebnych?

Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek. Uproszczony przelicznik dla ilości jajek jest w odpowiedzi na ilość jajek do biszkoptu.

Ile dodać kakao aby zrobić biszkopt kakaowy lub czekoladowy?

To oczywiście zależy od przepisu i wielkości formy. Przyjmuje się, że w przypadku, kiedy chcemy upiec biszkopt z dodatkiem kakao, dodajemy tyle kakaa, ile jest w przepisie podstawowym mąki ziemniaczanej. Po prostu mąkę ziemniaczaną zastępujemy kakaem.

Pieczenie

Jak ustawić piekarnik do pieczenia?

Powinien zostać zamknięty po włożeniu ciasta i otwarty dopiero po upływie zalecanego czasu pieczenia. Biszkopt jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury podczas pieczenia. Nie otwierajmy więc piekarnika bez powodu, ponieważ może to spowodować jego opadnięcie.
Jeśli pieczecie go po raz pierwszy, można zajrzeć do niego tuż przed końcem zalecanego czasu pieczenia, aby szybko i sprawnie wykonać test "suchego patyczka". Każdy piekarnik piecze inaczej, więc najprawdopodobniej trzeba będzie odrobinę skorygować czas pieczenia. Biszkopty pieczemy z opcją górniej i dolnej grzałki bez termoobiegu.

W jakiej temperaturze piec biszkopt?

Zazwyczaj pieczmy w temperaturze 160 stopni C, najlepiej z opcja górnej i dolnej grzałki. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba o tym pamiętać jeśli chodzi o czas pieczenia, pilnujcie tego.

Kiedy upiec biszkopt jeśli przygotowuję tort?

Najlepiej dzień przed przygotowaniem tortu, całkowicie wystudzone ciasto będzie lepiej się kroić i mniej kruszyć podczas przecinania go na blaty.

Jak piec bez proszku do pieczenia?

To proste, wystarczy że ubijecie białka na sztywno, a one zastąpią proszek do pieczenie.

Po wyjęciu z piekarnika

Dlaczego biszkopt nie wyrósł?

Może być kilka powodów. Po pierwsze, czy wszystkie składniki były odpowiednio odmierzone, nie odmierzaj składników na oko, w tym przepisie proporcje są bardzo ważne, używaj do tego wagi lub szklanki o pojemności 250 ml. Jeśli do odmierzania składników używasz szklanki, to nie ubijaj w niej mąki. Przesiej mąkę, a następnie nasyp tak jak leci bez potrząsania szklanką.
Dokładnie rozdziel jajka, białka powinny być czyste bez śladów żółtka, to gwarantuje doskonałe ich ubicie. Pamiętaj, nie przebij białek! Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Po ubiciu białek z cukrem pozostałe składniki mieszaj delikatnie, ale dokładnie i krótko, aby piana nieopadła zbyt mocno.
Pamiętaj o odpowiednio nagrzanym piekarniku i stabilnej temperaturze.

Dlaczego rzucać biszkopt?

Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt z piekarnika i od razu upuszczamy formę z biszkoptem na podłogę z wysokości około 60 cm. Zabieg ten ma ca celu ustabilizowanie struktury ciasta, powoduje, że ewentualne małe górki na środku biszkoptu wyrównują się lub częściowo znikną

Różne

Kiedy i jak kroić biszkopt?

Ciasto biszkoptowe ma tendencję do kruszenia się podczas przecinania, ważne jest więc, aby dokładnie wystudzić ciasto przed tym zabiegiem. Ciasto powinno być krojone po całkowitym wystudzeniu. Ciepły biszkopt będzie niestety zawsze się mocno kruszył. Najlepiej upiec go dzień przed przygotowaniem tortu lub przynajmniej na kilka godzin przed jego wykończeniem.

Do czego wykorzystać bazę biszkoptową?

Najczęściej wykorzystujemy go do tortów, kostek biszkoptowych z galaretką i owocami czy tiramisu.

Czym nasączyć biszkopt?

To zależy, czy tort ma być dla dzieci, czy dorosłych. Dla dzieci proponuję nasączyć wodą zmieszaną z sokiem z cytryny lub pomarańczy albo czarną herbatą. Ważne, aby nie dodawać cukru do ponczu, biszkopt jest wystarczająco słodki! Dla dorosłych można przygotować poncz na bazie alkoholu, wody lub soku.

🎂 Biszkoptowe wariacje

Podstawowy przepis jest punktem wyjścia do dalszej przygody z innymi przepisami. W innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też tort czekoladowo-orzechowy. Moje ulubione przepisy to biszkopt czekoladowy (kakaowy) i biszkopt z truskawkami (a precyzyjnie z musem truskawkowym).

Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również przepis na biszkopt bezglutenowy z opcją bez jajek kurzych! Jajka kurze zastąpiły jajeczka przepiórcze.

  • tort z mango i kremem kokosowym
    Tort z mango i kremem kokosowym
  • biszkopt z musem truskawkowym i smietana
    Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
  • biszkopt-kakaowy
    Biszkopt kakaowy
  • biszkopt bezglutenowy
    Biszkopt bezglutenowy

📖 Przepis

biszkopt idealny na paterze
Print Pin
4,88 z 108 głosów

Biszkopt idealny

Puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi! Prosty przepis bez proszku do pieczenia.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 55 minuty minuty
Kalorie 276kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 5 sztuk jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 110 g mąki pszennej (typ(450) tortowa. W przeliczeniu na szklanki ¾)
  • 150 g drobnego cukru (w przeliczeniu na szklanki ¾)
  • 40 g mąki ziemniaczanej (w przeliczeniu na szklanki ¼)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
  • Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować.
  • Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając.
  • Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
  • Do niewielkiej miski przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy. Delikatnie miksować na najniższych obrotach. Najlepiej wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
  • Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć je z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa!
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, a następnie odpiąć obręcz.
    rumiany biszkopt idealny widziany góry w formie
  • Biszkopt upieczony w formie o średnicy 22 cm - 23 cm można przeciąć na 2 grubsze lub 3 cieńsze blaty. Niektórzy przecinają nawet na 4!

📋 Notatki

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową należy wyjąć je wcześniej z lodówki, to bardzo ważne! Zimne jajka nie ubiją się tak jak powinny i biszkopt może się nie udać.
Przeliczając składniki na szklanki pamiętajcie, że szklanka ma zawsze pojemność 250 ml.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Biszkopt idealny
Wielkość porcji
 
100 g
Ilość w porcji
Kalorie
276
% Daily Value*
Tłuszcze
 
4.6
g
7
%
Tłuszcze nasycone
 
1.4
g
7
%
Cholesterol
 
164
mg
55
%
Sód
 
66
mg
3
%
Węglowodany
 
51.3
g
17
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
30.6
g
34
%
Białko
 
8
g
16
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
trzy żółciutkie blaty biszkoptu ułożone na kratce do studzenia ciast
Uniwersalny biszkopt idealny do tortu
biszkopt idealny na papierze do pieczenia, widok z góry
Biszkopt idealny
Przepis ze strony mojewypieki.com

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka

Komentarze

    4,88 from 108 votes (32 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. mariola napisał

    03 listopada, 2014 at 11:34 am

    Witam. Ja z takim zapytaniem czy piec ustawić na termo-obieg czy góra dół?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 listopada, 2014 at 9:20 pm

      Najlepiej jak piec będzie ustawiony na opcję, góra - dół. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Alexis napisał

    24 października, 2014 at 1:39 pm

    5 gwiazdek
    Jak zrobilas taki piekny plaski biszkopt, jak ja robie to zawsze jest taki wypukły 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 października, 2014 at 9:47 pm

      Biszkopt zawsze taki wychodzi z tego przepisu 🙂 Kiedy wyjmuję go z piekarnika zazwyczaj ma niewielki "garb" po środku, ale wystarczy zrzucić go na ziemię i jest równiutki 🙂

      Odpowiedz
  3. Potravel napisał

    18 października, 2014 at 8:54 pm

    5 gwiazdek
    Zrobiłam, nawet z 70 cm go na podłogę zrzuciłam , wyszedł rewelacyjny. jak z najlepszej cukierni 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 października, 2014 at 11:37 am

      Świetnie! bardzo się cieszę 🙂 Przyznaję, że ja też rzucałam go z wyższej wysokości i to bardzo dobrze działa na niego :)))Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Marza napisał

    09 września, 2014 at 9:54 am

    Witam! Zastanawiam się czy można zastąic czymś mąkę ziemniaczaną, albo zrobić bez niej? Coś sie stanie jak ją pominę?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 września, 2014 at 11:32 am

      Witam, biszkopt za, który ręczę ma w swoim składzie mąkę ziemniaczaną, ponieważ do wypieku biszkoptów jest potrzebna mąka o niższej zawartości glutenu co powoduje, że wypiek jest lekki i puszysty, a jednocześnie delikatnie wilgotny. Mąka ziemniaczana glutenu nie zawiera i ma za zadanie "rozrzedzić" gluten który jest w mące pszennej. Myślę, że możesz spróbować bez ziemniaczanej, ale pamiętaj o dokładnym przesianiu mąki pszennej, to ją odpowiednio napowietrzy, a najlepiej jeśli użyjesz mąki typu 450 - Tortowej. Jeśli zdecydujesz się nie dodawać mąki ziemniaczanej to w, to miejsce dodaj łyżkę więcej mąki pszennej. Ważne! Mąki o innym typie ( od 500 do 650 ) nie bardzo nadają się do biszkoptów, ciasto może wyjść ciężkie, może nie urosnąć lub będzie zakalec! Pozdrawiam i miłego pieczenia, trzymam kciuki 🙂

      Odpowiedz
      • Monika napisał

        18 września, 2014 at 10:40 am

        Witam dzisiaj bede piekla pani biszkopt na urodziny mojej corki mam tylko pytanie chce zeby biszkopt byl rozowy slyszalam ze zamiast barwnika moge dodac troszke soku malinowego czy po dodaniu go wyjdzie ciasto?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          18 września, 2014 at 12:44 pm

          Witam Pani Moniko, soku malinowego nigdy nie dodawałam, więc trudno mi powiedzieć, czy to wystarczy, aby zabarwić biszkopt. Zazwyczaj używam barwników spożywczych ( do dostania w większości sklepów, choć tyko są tylko trzy kolory ) barwiłam biszkopt przy pomocy czystego soku z czerwonego buraka i to działa 🙂 Sok powinien być świeżo wyciśnięty lub ze sklepu, ale bez przypraw. Przy dodaniu soku z malin w takiej ilości, aby biszkopt był różowy może coś się nie udać proponuję, więc biszkopt upiec klasyczny, a zrobić różowy krem, którym można przełożyć tort i udekorować górę i boki 🙂 Przygotowanie kremu z dodatkiem soku malinowego będzie pewniejsze 🙂 Powodzenia i udanej imprezy, a jeśli upiecze Panie biszkopt z dodatkiem soku malinowego, proszę o podzielenie się doświadczeniem 🙂

          Odpowiedz
          • Monika napisał

            18 września, 2014 at 3:02 pm

            Mam jeszcze jedno pytanie chce upiec biszkopt wiekszy w kwadratowej foremce poda jej jwymiary 24 na 28 czy w takim razie moge dodac wszystkich skladnikow razy dwa?czy nasaczac biszkopt woda z cytryna?jesli bede robila krem smietankowy?

          • Anna napisał

            18 września, 2014 at 7:00 pm

            Do takiej formy można podwoić porcję, jeśli ma to być tort dla dzieci najlepiej nasączyć go właśnie wodą z cytryną lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy ( bez dodatku alkoholu 😉 cytrynowa lub pomarańczowa nuta zawsze dobrze pasuje do śmietankowego kremu.

  5. jomelka napisał

    31 sierpnia, 2014 at 11:42 am

    Witam!Jak mam tortownice o śr.24 to czy moge dac 6 jajek na szkl maki i poł szkl ziemniaczene?Czy tez powinien wyjsc?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2014 at 2:04 pm

      Witam, ilość ciasta pozwala wypełnić również tortownicę o średnicy 24cm biszkopt jest wtedy odrobinkę niższy, ale i tak można przeciąć go na 3 blaty. Oczywiście możesz dodać jedno jajko więcej i proporcjonalnie mąki powinien wyjść, ja robiłam z 1 i 1/2 ilości w tortownicy 25 cm i był olbrzymi 🙂 Smacznego !

      Odpowiedz
  6. Kasia napisał

    14 sierpnia, 2014 at 7:46 pm

    Przepis mam podobny po prostu na 6 jaj, ale nigdy nie słyszałam o tym, żeby biszkoptem rzucać:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 sierpnia, 2014 at 11:32 pm

      Zgadzam się, brzmi dziwnie, ale bardzo dobrze działa na biszkopt 🙂 Biszkopt po rzucie jest równiutki i nie opadnie! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  7. magda napisał

    14 lipca, 2014 at 11:53 pm

    Biszkopt na zdjeciu wyglada super i pewnie jeszcze lepiej smakuje! Mam tylko pytanko w jaki sposob mozna go tak rowno przekroic?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lipca, 2014 at 12:11 am

      Pierwszy sposób, to wprawna ręka i długi nóż, drugi, są specjalne noże strunowe do kupienia w sklepie z gospodarstwem domowym lub przez internet i trzeci, chyba najdroższy, to regulowana opaska do cięcia biszkoptów ( ta wersja jest najbardziej perfekcyjna ), również do kupienia w internecie. Ja posługuję się nożem i choć nie zawsze wychodzi równo ( a tak prawdę mówiąc rzadko wychodzi równo 🙂 to najważniejsze jak smakuje 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  8. Kasia napisał

    14 czerwca, 2014 at 11:08 am

    5 gwiazdek
    Zawsze biegałam do mamy żeby upiekla mi biszkopt bo sama jakoś bałam się do tego zabrać ale dzięki temu przepisowi wreszcie pochwalę się ze potrafię sama sos zrobić Bardzo dziękuję za ten przepis biszkopt wyszedł rewelacyjny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 czerwca, 2014 at 9:55 pm

      Super! Gratuluję, bardzo się cieszę to mama będzie dumna 🙂 Smacznego!

      Odpowiedz
  9. Aga napisał

    24 maja, 2014 at 3:46 pm

    Mój drugi biszkopt w życiu, pierwszy robiłam z budyniem (zamiast mąki ziemniaczanej) i był suchy. A ten - wygląda wspaniale! Teraz będę szukać w Pani przepisach części dalszej, czyli czym przełożyć. A wszystko dla Mojego Mężczyzny 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 maja, 2014 at 10:02 pm

      Biszkopt z tego przepisu jest prosty i zawsze pięknie wyrasta ( przy zachowaniu procedur 🙂 ) nasączony pysznym ponczem i przełożony najprostszym kremem na bazie serka mascarpone to najlepszy tort 🙂 a dla ukochanego mężczyzny to już sama poezja 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  10. Anna napisał

    27 kwietnia, 2014 at 7:05 pm

    Najlepszy przepis na biszkopt jaki do tej pory wyprobowalam 🙂 a upuszczenie ciasta dziala, ciasto nie opada 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 kwietnia, 2014 at 10:39 pm

      Bardzo się cieszę, że i Tobie przypadł do gustu 🙂 mnie nigdy nie zawiódł! 🙂

      Odpowiedz
  11. ania napisał

    09 listopada, 2013 at 7:46 am

    W jaki sposób można równo pokroić biszkopt na tort? Mi się nigdy nie udaje 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 listopada, 2013 at 9:23 am

      Potrzebny do tego jest długi nóż, ja zawsze zaczynam od górnej warstwy, czyli na wysokości ok. 2 cm przykładam nóż do boku biszkoptu delikatnie przecinając ciasto. Następnie przesuwam ostrze ku środkowi, a później okręcam ciastem dookoła, jednocześnie odcinam ostrzem pierwsza warstwę. Kiedy używałam do tego krótkiego noża, mniejszego niż średnica biszkoptu, odcinana warstwa wychodziła mi z garbem na środku.
      Inny sposób, to wykałaczkami zaznaczyć grubość odcinanej warstwy ( dookoła biszkoptu ) następnie kierując się zaznaczoną wysokością, nożem odciąć warstwę.
      Jest jeszcze sposób z nitką choć nigdy go nie stosowałam, na początku akcji 🙂 należy delikatnie naciąć biszkopt na żądanej wysokości, a następnie długą nitką, którą trzymamy w dwóch dłoniach przecinamy biszkopt, przesuwając delikatnie raz w jedną stronę raz w drugą stronę... Uf 😉 mam nadzieję, że któryś sposób podziała:)
      Upiekłaś już w wersji z orzechami?
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • ania napisał

        10 listopada, 2013 at 8:28 am

        Jeszcze nie. Tylko zapytalam wczesniej a piec bede w przyszlym tygodniu. Tort dla mojej Ksiezniczki. Duzo eksperymentow: orzechy do biszkopta, masa cukrowa :/ co to bedzie... Az sie boje. Pozdrawiam

        Odpowiedz
  12. ania napisał

    07 listopada, 2013 at 2:35 pm

    czy biszkopt uda sie rowniez po dodaniu niewielkiej ilosci orzechow?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2013 at 2:40 pm

      Nigdy nie próbowałam, więc nie mam doświadczenia z biszkoptem z dodatkami, pewnie chodzi ci o to, aby smak biszkoptu był z orzechową nutą? Warto spróbować i dodać niewielką ilość posiekanych orzechów 🙂 Daj proszę znać jak wyszedł z ich dodatkiem 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  13. Edek napisał

    13 października, 2013 at 9:23 pm

    No i w końcu jakiś porządny przepis. Dobrze opisane składniki i proporcje a także przygotowanie.
    Dzisiaj robiłem. Wyszedł super (jak na pierwszy raz i średnie zdolności 😛 ). Piekarnik to faktycznie zdradziecka bestia. Z przodu urósł troszkę wyższy niż z tyłu i lekko opadł ale to pierwsze raz 😀 Pozdrawian

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2013 at 11:57 pm

      Dziękuję 🙂 bardzo się cieszę! Kiedy poznałam ten przepis, przestałam poszukiwać...:)
      To, że wyrósł nierówno, to z pewnością wina piekarnika, najprawdopodobniej grzałki nierówno grzeją, też tak mam w swoim piekarniku 😉 można spróbować piec z termoobiegiem oczywiście należy w tym przypadku obniżyć temperaturę 🙂 Stosuję również obracane ciasta, w momencie, kiedy przód wyrasta, szybko obracam tortownicę, choć jest to ryzykowna metoda, bo biszkopt nie lubi " szoków termicznych " 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  14. kajka napisał

    28 września, 2013 at 12:16 pm

    Idealny! Pulchny, nie suchy, taki jaki powinien być! Mój pierwszy biszkopt w życiu i taki sukces! Mam swój popisowy tort czekoladowy z wiśniami, nic skomplikowanego jednak zawsze kupowałam gotowe spody kakaowe. Tym razem postanowiłam zaryzykować, okazja nie byle jaka, urodziny narzeczonego... I sukces! Dziękuje bardzo za ten przepis, jest idealny 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2013 at 7:09 pm

      Gratuluje!!! bardzo cieszy mnie Twój sukces:) Wszystkiego najlepszego dla narzeczonego:) Pozdrawiam Was gorąco 🙂

      Odpowiedz
  15. Monika napisał

    17 sierpnia, 2013 at 1:24 pm

    a jak sie ma to rzucanie biszkoptu na podloge w silikonowej formie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 sierpnia, 2013 at 7:42 am

      Przepraszam za brak odpowiedzi wczoraj, kłopot z zasięgiem:( Jeśli chodzi o rzucanie biszkoptu w formie silikonowej, to przyznam, że nie mam takiego doświadczenia. Myślę, że efekt będzie troszkę słabszy bo forma sylikonowa zamortyzuje trochę "upadek" biszkoptu, a tu chodzi o mocne uderzenie, ale warto spróbować:)
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • kasia napisał

        14 września, 2013 at 4:59 pm

        dziś wypróbuje ten przepis,bopomimo tegoże kucharką jestem dobrą, to biszkopty nie zawsze mi wychodzą... to jak to z tym rzucaniem jest?
        z całej siły czy po prostu upuścic?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          15 września, 2013 at 8:26 pm

          Kasiu, przepraszam Cię, że tak późno odpowiadam ( dopiero wróciłam do domu:) jeśli mowa o rzucaniu, to rzucić go należy po prostu, z ustalonej wysokości i już. Pozdrawiam

          Odpowiedz
      • Monika napisał

        15 września, 2013 at 8:57 pm

        upieklam( w tej silikonowej formie) i nie rzucalam, a mimo to wyszedl super. Jeden problem jaki mialam , to zaczal mi mocno rosnac i pekl. Jest jakas metoda na to?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          15 września, 2013 at 10:02 pm

          Może, to być wina zbyt wysokiej temperatury ( każdy piekarnik piecze odrobinę inaczej i każdy trzeba wyczuć ) następnym razem spróbuj odrobinę zmniejszyć temperaturę:) Pozdrawiam

          Odpowiedz
  16. Anna napisał

    09 sierpnia, 2013 at 8:34 am

    Fantastyczny przepis!! To absolutna prawda, że ten biszkopt wychodzi równiutki, pyszny i nie opada. Wypróbowałam i serdecznie dziękuję!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 sierpnia, 2013 at 8:39 am

      Polecam się na przyszłość:) Smacznego:)

      Odpowiedz
  17. yumi22 napisał

    27 czerwca, 2013 at 8:12 pm

    Właśnie włożyłam biszkopt do piekarnika jestem ciekawa jak wyjdzie;) ale dodałam truskawki;) serdecznie dziękuję i częściej będę witać na tą stronkę... już upatrzałam magiczne ciasto, więc będzie kolejne;D Dziękuje;*

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 czerwca, 2013 at 8:41 pm

      Proszę o relację jak wyjdzie, jestem bardzo ciekawa jakie będzie" z wkładką":) pozdrawiam

      Odpowiedz
  18. Ola napisał

    22 czerwca, 2013 at 8:22 am

    Witam , chciałabym się zapytać czy jak mam tortownice o szerokości 25 cm to nie zmieniać ilości produktów?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 czerwca, 2013 at 9:24 am

      Olu, biszkopt będzie odrobinę niższy w takiej formie, kontroluj czas pieczenia, z pewnością szybciej się upiecze:) pozdrawiam

      Odpowiedz
  19. Tereska napisał

    16 czerwca, 2013 at 2:30 pm

    W 2 godziny musiałam zrobić torta... Dzięki temu przepisowi plan się powiódł! Dziękuję 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 czerwca, 2013 at 2:46 pm

      Dziękuje,to prawda przepis jest super i zawsze wychodzi, można go rownież mrozić, a przy takim zapasie w zamrażalniku, tort można przygotować w kilka chwil:))) bardzo się cieszę, że przepis się przydał! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  20. Alina napisał

    15 czerwca, 2013 at 8:47 pm

    Dziękuję za przepis idealny 🙂 Nareszcie skończyły się moje bezzskuteczne dotąd poszukiwania przepisu na udany biszkopt. Biszkopt już upieczony, za chwilę zabieram do zrobuenia kremu.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 czerwca, 2013 at 9:14 pm

      Bardzo, bardzo jestem szczęśliwa, że sie udało :))) pozdrawiam

      Odpowiedz
  21. Bożena napisał

    09 czerwca, 2013 at 4:01 pm

    Wczoraj upiekłam biszkopt według Twojego przepisu i już wiem, że będę mistrzeem świata:)
    Wyszedł rewelacyjnie.
    Dziękuję i życzę wszystkiego naj:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 czerwca, 2013 at 4:08 pm

      Dziękuję:) Moim zdaniem, to czempion:) bez zbędnych dodatków, a tak pięknie rośnie...i jest bardzo smaczny. Pozdrawiam gorąco, a biszkopt pewnie z truskawkami ...:)

      Odpowiedz
  22. Angel napisał

    09 czerwca, 2013 at 9:54 am

    Witam,
    dziś piekłam Pani biszkopt, co prawda miałam pewne obawy przed upuszczeniem go na podłoge, ale zaufałam i zrzuciłam je, wyszedł idealny, to mój pierwszy biszkopt w życiu, w ogóle jestem na początku mojej drogi kulinarnej, więc szukam pewnych i sprawdzonych przepisów, na pewno będę polecać Pani przepis, pozdrawiam i dziekuje, że dzieli się Pani swoimi świetnymi przepisami

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 czerwca, 2013 at 10:55 am

      Dziękuje za miłe słowa, to moja pasja 🙂 Bardzo cieszę się, że biszkopt się udał jesli to wyszło, to reszta pójdzie głasko, gratulacje!!! Pozdrawiam

      Odpowiedz
  23. sara napisał

    27 maja, 2013 at 11:11 pm

    Bardzo dziękuję za przepis -jedyny który zawsze pięknie wychodzi:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 maja, 2013 at 11:19 pm

      Bardzo proszę:) ten przepis nigdy mnie nie zawiódł! kiedyś pomieszałam kolejność, dosypałam inny rodzaj cukru... i tak pięknie urósł! Niezawodny!!! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  24. solveig napisał

    26 maja, 2013 at 8:31 am

    Wygląda pięknie :] ... no właśnie, ja wczoraj piekłam biszkopt i miałam identyczny przepis, tylko że z 6 jajek, i wszystko wyszło idealnie, pięknie wyrósł, ale po pierwsze: wysmarowałam boki tortownicy, po drugie: nie upuściłam go po wyjęciu z piekarnika tylko poczekałam aż wystygnie w piekarniku... i koniec końców był taki, że w środku był surowy, poodchodził od boków i oklapł niemiłosiernie - no TRAGEDIA 🙁 ale nic to, zabieram sie za drugi 🙂 moze teraz się uda. A tak apropo? a gdzie proszek do pieczenia?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 maja, 2013 at 8:45 am

      Kiedy piękne dokładnie z tego przepisu i według podanych wskazówek, zawsze mi wychodzi równy i upieczony. Przed wyjściem biszkoptu z pierarnika warto sprawdzić patyczkiem czy jest juz upieczony:) Patyczek powinien byc suchy! Każdy piekarnik piecze inaczej i tu może być jakaś różnica w czasie pieczenia:) Spróbuj dokładnie z tego przepisu i zachowaniem odpowiednich proporcji, a proszku tutaj nie ma:)))) Pozdrawiam i trzymam kciuki za następny biszkopt!

      Odpowiedz
  25. ELMA napisał

    14 kwietnia, 2013 at 10:16 pm

    I ja tam dzisiaj byłem, przedostatni kawałek dostałem, herbatą przepiłem, Anię pochwaliłem i Was wszystkich to czytających zapewniam, że to co oglądacie na zdjęciach wygląda identycznie w rzeczywistości, a smak.... niebo w gębie. Aniu, podziwiam Twój talent podbudowany kunsztem kulinarnym. i Twoim sercem

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 kwietnia, 2013 at 10:27 pm

      Bardzo dziękuję za miłe słowa, to daje mi siłę i motywację do dalszych wyczynów kulinarnych:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
      • ewa napisał

        17 lipca, 2016 at 4:12 pm

        mam pytanie w przepisie nie ma nic na temat proszku do pieczenia tak ma być?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          17 lipca, 2016 at 4:18 pm

          Tak, w tym przepisie nie ma proszku i proszę go nie dodawać! Wiele osób nie dowierza, że biszkopt wyjdzie bez proszku, ale wychodzi i to tak wspaniały jak żaden inny 🙂 W tym przepisie dobrze ubite białka unoszą całe ciasto 🙂 Pozdrawiam i życzę udanego wypieku.

          Odpowiedz
          • Patka napisał

            23 lipca, 2017 at 11:23 am

            22.07.2017 przepis jest genialny robimy biszkopt z tego przepisu bardzo często i proszek do pieczenia jest nie potrzebny. Pychotka polecam

          • Anna napisał

            23 lipca, 2017 at 9:39 pm

            Dziękuję, życzę samych udanych wypieków i smacznego 🙂

      • pierwszekotyzaploty napisał

        11 października, 2016 at 9:17 am

        Witam, mam pytanie odbiegające troszkę od tematu a mianowicie chcialam sie dowiedzieć jakie zachować proporcje na blaszkę o średnicy 26? Czy samo zwiększenie ilości jak bedzie dobre?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          11 października, 2016 at 10:00 am

          Przy tortownicy 26 cm średnicy powiększyłabym ilość składników o 1/4, najtrudniejsze jest dzielenie jajek, ale proponuję dać 6 dużych, a cukier i mąkę powiększyć o 1/4.
          Życzę smacznego!

          Odpowiedz
          • DOROTA napisał

            12 października, 2016 at 12:21 pm

            5 gwiazdek
            Witam
            Biszkopt rewelacyjny,dodam ,ze nidy do tej pory nie udal mi sie zaden i nawet nie myslalam juz o pieczeniu jakieokolwiek biszkopta.
            Gdy natknęłam się na ten przepis postanowiłam wykonać ostatnią próbę i HURA HURA

          • Anna napisał

            12 października, 2016 at 2:44 pm

            Gratuluję! Nigdy nie wolno się poddawać 🙂 Polecam się na przyszłość, pozdrawiam gorąco 🙂

          • elutek napisał

            19 października, 2016 at 6:04 pm

            5 gwiazdek
            Witam. A czy jesli chce by biszkopt byl kolorowy moge dodac do cista barwnika spozywczego? Czy nie zepsuje to biszkoptu? wyrosnie normalnie?

          • Anna napisał

            19 października, 2016 at 7:24 pm

            Biszkopt można upiec w dowolnym kolorze, biszkopt tak samo wyrasta, najlepiej użyć barwnika w proszku lub żelu, ale może być też płynny (kilka kropelek), nie zalecam stosowania soków np. z buraka lub szpinaku, ponieważ trzeba dodać ich dużo, żeby uzyskać odpowiedni kolor, a to rozrzedzi ciasto i najprawdopodobniej będzie zakalec. Pozdrawiam 🙂

          • Anita napisał

            01 grudnia, 2016 at 12:22 pm

            Jeśli chciałabym zrobić ciemne blaty to ile dodać kakao?

          • Anna napisał

            01 grudnia, 2016 at 12:48 pm

            W takim razie polecam biszkopt kakaowy z tego przepisu lub w tym przepisie pomiń mąkę ziemniaczaną, dodaj 30 g kakaa (gorzkie) i 90 g mąki pszennej tortowej.
            Chyba, że chcesz uzyskać tylko ciemny kolor to dodaj 2 łyżki kakaa, a tym samym pomniejsz ilość maki ziemniaczanej.

            Pozdrawiam!

        • Dorota napisał

          07 maja, 2017 at 6:18 pm

          5 gwiazdek
          Witam. Ponieważ nie miałam mniejszej tortownicy niż 26 więc postanowiłam wypróbować przepis bez powiększenia na takiej wielkości. Doszłam do wniosku że będzie ciut niższy i nie będę go przekrawać. Niestety, nie udało się :). Wyrósł taki wysoki, że zmuszona byłam go przeciąć. Ten przepis jest doskonały. Mój wypiek wygląda podobnie jak na zdjęciu powyżej i to na większej tortownicy. Moim zdaniem cały sekret w ubijaniu białek i mieszaniu mąki. Mąkę zamieszałam łyżką, delikatnie aby nie zniszczyć piany. 36 minut w piekarniku, obowiązkowe rzucanie o podłogę i biszkopt jak malowany. Polecam wszystkim a za przepis serdecznie dziękuję. To mój pierwszy prawdziwy biszkopt w życiu :). Pozdrawiam.

          Odpowiedz
          • Anna napisał

            07 maja, 2017 at 7:45 pm

            Fantastycznie! Cieszę się bardzo, że tak biszkopt wyszedł tak wspaniale. To prawda, że dobrze ubite białka to podstawa 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

        • Kubanka napisał

          16 czerwca, 2017 at 1:07 pm

          Upiekłam dzisiaj i z podanej ilości zrobiłam na średnicy 26. Biszkopt wyszedł mega puszysty i mega wysoki 🙂

          Odpowiedz
          • Anna napisał

            16 czerwca, 2017 at 10:41 pm

            Wspaniale, to dowód, że białka były świetnie ubite! Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie 🙂

      • Jaloszyna napisał

        22 października, 2016 at 11:13 pm

        5 gwiazdek
        Dzis zrobilam biszkopt wyszedl wysoki i pulchny. Jutro bedzie testowanie, ale juz widze i czuje ze jest dobry. Dziekuje bardzo

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          22 października, 2016 at 11:59 pm

          Wspaniale, dziękuję za informację. Biszkopt (jeśli jest już zimny) proszę przechować do jutra owinięty np.w folię spożywczą, dzięki temu nie będzie suchy.

          Odpowiedz
    • iwona napisał

      17 listopada, 2016 at 11:44 am

      A jak zmienić proporcje na blachę o średnicy 28cm?

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        17 listopada, 2016 at 12:21 pm

        Ilość składników na tortownicę o średnicy 28 cm to :
        mąka pszenna - 165g
        mąka ziemniaczana - 60 g
        cukier - 223g
        jajek - 7 bardzo dużych lub 8 średnich
        Pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz
        • rafal napisał

          09 lutego, 2017 at 7:08 pm

          ile to bedzie wychodzilo gramaatura w szklankach?

          Odpowiedz
          • Anna napisał

            09 lutego, 2017 at 9:57 pm

            5 gwiazdek
            Odpowiedź jest w przepisie 🙂 Podaję ilość składników w gramach i w przeliczeniu na szklanki 🙂 Pozdrawiam!

    • Monia66 napisał

      20 kwietnia, 2017 at 8:50 pm

      5 gwiazdek
      Mi akurat ten biszkopt nie syszedl robilam wszystko zgodnie z instrukcja podana przez pania i co dupa kolezanki ciastem nie poczestowalam???

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        20 kwietnia, 2017 at 10:14 pm

        Przykro mi, że biszkopt nie wyszedł:( ale oczywiście zakalec może zdarzyć się najlepszym 😉 Być może jajka były zbyt zimne lub pianą z białek za słabo ubita, albo przy końcowym mieszaniu piany z białek z pozostałymi składnikami całość była mieszana zbyt intensywnie i dlatego biszkopt nie wyrósł. Trzyma kciuki za następne udane wypieki, proszę się nie poddawać, pozdrawiam serdecznie 🙂

        Odpowiedz
        • Anna Lena ze Zjem Cię napisał

          19 czerwca, 2017 at 10:01 am

          5 gwiazdek
          Składniki muszą mieć temepraturę pokojową.
          Nie można "przebić" białej, czyli jak tylko zrobią się sztywne rozpocząc powolne dodawanie cukru.
          Przesianą mąkę dodawać w 2 turach, tak jak pisze autorka posta. I bardzo delikatnie od dołu mieszać szpatułką.

          Proszę spróbowac jeszcze raz, bo ten przepis jest jedym z najlepszych, jakie znam na biszkopt 🙂

          Odpowiedz
          • Gosia napisał

            14 listopada, 2017 at 3:48 am

            A jak bardzo sztywne bialka powinny byc zanim sie doda cukier? Czy maja byc trochę sztywne czy tak sztywne ze jak sie wykręci miskę one nie wylecą? Ja je ubilam bardzo na małych obrotach miksera dodałam cukier i białka cały czas ubijając mikserem a mąkę mieszkałam szpatułka i biszkopt mi nie wyrósł. Zastanawiam sie co zrobiłam nie tak...?

          • Anna napisał

            14 listopada, 2017 at 10:53 am

            Na początek napiszę o tym, co jest najważniejsze w tym przepisie:
            Postawą udanego biszkoptu są jajka w temperaturze pokojowej! To jest naprawdę bardzo ważne!!!
            Jeśli mamy jajka już w odpowiedniej temperaturze to teraz (po dokładnym rozdzieleniu białek od żółtek) można zacząć ubijać białka. Białka zazwyczaj ubijamy na najwyższych obrotach i kiedy uzyskamy sztywną pianę taką, która nie wypada z miski lub po wyjęciu trzepaczki i uniesieniu jej do góry piana sztywno trzyma i nie opada to znak, że możemy zacząć dodawać cukier, cukier dodajemy łyżka po łyżce, jednocześnie miksując. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru należy dodać żółtka, jedno po drugim cały czas miksując, krótko tylko do połączenia się, piany z cukrem i żółtkami nie należy długo miksować, ponieważ podczas długiego miksowania masa się rozrzedzi.
            Kolejny krok to bardzo delikatne wymieszanie mąk z ubitą masą. Można zrobić to na dwa sposoby; na początku przy dodaniu pierwszej porcji mąk bardzo delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach, a następnie po dosypaniu drugiej partii mąki wymieszać szpatułką tylko do połączenie się składników. Drugi sposób to delikatnie mieszanie tylko szpatułką bez użycia już miksera.
            Teraz należy delikatnie przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika, po 10 minutach w piekarniku ciasto powinno już sporo urosnąć. Po upieczeniu pozostaje rzucić nim i pozostawić do całkowitego wystudzenia, to również ważne, aby przed krojeniem ciasto dokładnie wystygło, wtedy nie będzie się kruszyło.
            Mam nadzieję, że jakoś pomogłam rozwiązać tę zagadkę 🙂 W przypadku tego przepisu to rzadki przypadek, żeby biszkopt nie wyrósł, ale zdarza się i każdemu może się zdarzyć 🙂
            Pozdrawiam serdecznie!

    • Rafał napisał

      07 maja, 2017 at 11:44 am

      5 gwiazdek
      Pierwszy raz pieklem biszkopt i co ciekawe udal sie pieknie?dziekuje za przepis?

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        07 maja, 2017 at 12:16 pm

        Wspaniale! Proszę zatem testować różnego rodzaju torty i torciki na bazie biszkoptu 🙂 Smacznego!

        Odpowiedz
Nowsze komentarze »

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.