Biszkopt idealny już znacie, a dziś przyszła pora na biszkopt kakaowy równie smaczny, puszysty i łatwy do przygotowania. Biszkopt kakaowy można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy sposób to ubicie całych jajek z dodatkiem cukru na bardzo puszystą jasną masę. Masa powinna przypominać bitą śmietanę i potroić swoja objętość to zapewni odpowiednie warunki do tego, żeby biszkopt odpowiednio urósł. Drugi sposób to ubicie samych białek z cukrem na sztywną bezę, a następnie połączenie jej z żółtkami oraz składnikami suchymi. Decydując się na pierwszy sposób, trzeba pamiętać, żeby jajka były naprawdę bardzo dobrze ubite. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera stacjonarnego, ponieważ trwa to kilkanaście minut.
🥘 Składniki
- 120 g mąki tortowej
- 150 g cukru pudru
- 5 jajek dużych i koniecznie w temperaturze pokojowej
- 30 g kakao bez żadnych dodatków
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
- Przesiać mąkę i kakao, odstawić do drugiej miseczki przesiać cukier puder.
Pierwszy sposób
- Jajka wbić do miski miksera dodać przesiany cukier, ubić na puszystą gęstą i jasną masę, może trwać to 10-15 minut, na średnich obrotach, najlepiej sprawdzi się do tego typu pracy mikser stacjonarny.
- Kiedy jajka potroją swoją objętość, a konsystencja będzie przypominała gęsty mus lub bitą śmietanę można dodać przesianą mąkę z kakaem.
- Składniki suche dodajemy w dwóch porcjach mieszamy delikatnie rózgą lub łopatką zagarniając masę od spodu zróbcie to delikatnie, ale dokładnie tak, żeby składniki suche połączyły się z masą jajeczną, ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
- Wyłączyć piekarnik pozostawić biszkopt na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i odczekać jeszcze 10 minut, aby przestygł.
- Przełożyć formę z ciastem na kratkę i po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy blaty.
Drugi sposób
- Znany z przepisu na biszkopt idealny. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak jak na bezę czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
- Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
- Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
- Teraz można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę całkowicie wystudzić, oddzielić brzegi biszkoptu od obręczy najlepiej odciąć delikatnie nożem, odpiąć obręcz, wyjąć biszkopt, przeciąć na dwa lub trzy blaty.
- Teraz można przygotować tort 🙂
💭 Porada
Pamiętajcie również o tym, że jajka, których będziecie używać do przygotowania biszkoptu, muszą być w temperaturze pokojowej. W tym przepisie nie używamy proszku do pieczenia, zapewniam, że nie ma takiej potrzeby! Biszkopt można upiec na kilka dni przed planowanym przygotowaniem tortu, wystarczy po upieczeniu dobrze go wystudzić, a następnie owinąć w folię spożywczą, żeby nie obsychał.
🎂 Biszkoptowe wariacje
Biszkopt kakaowy jest bardzo smaczny, intensywnie kakaowy lekko wilgotny można więc jeść go bez nasączania, ale nasączony dobrym ponczem zyskuje na smaku. Na jego bazie można przygotować fantastyczne torty lub ciasta z kremem typu Wuzetka. Zachęcam do wypróbowania, smacznego!
📖 Przepis
Biszkopt kakaowy
🥘 Składniki
- 120 g mąki tortowej
- 150 g cukru pudru
- 5 sztuk jaj (dużych i koniecznie w temperaturze pokojowej)
- 30 g kakao (bez żadnych dodatków)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem lub pozostawić suche bez smarowania.
- Przesiać mąkę i kakao, odstawić do drugiej miseczki przesiać cukier puder.
Pierwszy sposób
- Jajka wbić do miski miksera dodać przesiany cukier, ubić na puszystą gęstą i jasną masę, może trwać to 10-15 minut, na średnich obrotach, najlepiej sprawdzi się do tego typu pracy mikser stacjonarny.
- Kiedy jajka potroją swoją objętość, a konsystencja będzie przypominała gęsty mus lub bitą śmietanę można dodać przesianą mąkę z kakaem.
- Składniki suche dodajemy w dwóch porcjach mieszamy delikatnie rózgą lub łopatką zagarniając masę od spodu zróbcie to delikatnie, ale dokładnie tak, żeby składniki suche połączyły się z masą jajeczną, ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.
- Piec przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
- Wyłączyć piekarnik pozostawić biszkopt na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i odczekać jeszcze 10 minut, aby przestygł.
- Przełożyć formę z ciastem na kratkę i po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy blaty.
Drugi sposób
- Znany z przepisu na biszkopt idealny. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, a następnie dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając, białka powinny być ubite tak jak na bezę czyli masa musi być sztywna i błyszcząca.
- Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim - nie przerywając miksowania na średnich obrotach.
- Dodać składnik suche w dwóch porcjach do masy jajecznej, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnia na środkową półkę.
- Biszkopt pieczemy bez termoobiegu przez 35-40 minut, po około 30 minutach można sprawdzić czy biszkopt jest już gotowy, wbijając w środek patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie suchy to znak, że biszkopt jest już upieczony.
- Teraz można wyjąć formę z biszkoptem z piekarnika i upuścić z wysokości około 60 cm na podłogę, formę odstawić na kratkę całkowicie wystudzić, oddzielić brzegi biszkoptu od obręczy najlepiej odciąć delikatnie nożem, odpiąć obręcz, wyjąć biszkopt, przeciąć na dwa lub trzy blaty.
- Teraz można przygotować tort 🙂
- Smacznego!
Sylwia napisał
Czy biszkopt należy studzić w piekarniku?
Anna napisał
Tak, jak opisane jest w 5 i 6 punkcie - Wyłączyć piekarnik pozostawić biszkopt na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie uchylić drzwiczki i odczekać jeszcze 10 minut, aby przestygł.
Przełożyć formę z ciastem na kratkę i po całkowitym wystudzeniu przekroić na dwa lub trzy blaty. Pozdrawiam 🙂
Tomasz napisał
Zrobiłem biszkopt w obu wersjach. A to dlatego, że w tej drugiej (idealnej) bardzo słabo wyrósł i udało się wykroczenia tylko 2 blaty. Mimo to, że białka miałem ubite bardzo ładnie i mąkę łączyłem za pomocą spatułki. Z kolei pierwszy przepis gdzie ubijamy całe jaka masa była mega puszysta i biszkopt wyrosnął na spokojnie 3 blaty. Dodam że mąkę z masą jajeczną w tym przypadku wmiesałem mikserem na wolnych obrotach.
Anna napisał
Dziękuję za podzielenie się swoi doświadczeniem 😀 Ubicie białek to bardzo ważny etap, trzeba również pamiętać o temperaturze składników. Biszkopt bywa kaprysnym wypiekiem ale cieszę się, że drugi sposób sprawdził się u Ciebie. Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka napisał
Przepraszam gdzie są proporcje na tortownicę 28 cm ?
Anna napisał
Na tak dużą formę (28 cm średnicy) potrzeba: Jajka duże - 7 szt, cukier - 225 g, mąka pszenna - 180 g, kakao - 45 g. Smacznego!
Karolina napisał
Witam, czy mogę upiec to bez dodawania kakao?
Fresa napisał
Biszkopt wyszedł idealny- puszysty, nie opadł, wilgotny! Robiłam korzystając ze sposobu nr 2 i proporcji z komentarza na tortownicę 28 cm. Przepis zapisuję do domowej księgi 🙂
Anna napisał
Bardzo cieszę się, że wszystko wyszło super! Życzę samych dobrych wypieków i wszystkiego dobrego 🙂
Karolina napisał
Czy mogę upiec go bez dodawania kakao?
Anna napisał
Oczywiście, ale trzeba w miejsce kakao dodać mąkę ziemniaczaną, a najlepiej skorzystać z tego przepisu 🙂
Karolina napisał
Właśnie chodzi o to że nie posiadam maki ziemniaczanej i tu gdzie mieszkam nie mam sposobności jej kupienia 🙁
Anna napisał
To w takim razie proszę pominąć mąkę ziemniaczaną (przepis na biszkopt idealny) i dodać 20 g mąki pszennej więcej i powinno być dobrze 🙂
Jula napisał
Upiekłam.Potwierdzam - jest bardzo kakaowy i naprawdę pyszny ? Upiekłam już wiele biszkoptów, ale tylko ten jest naprawdę super. POLECAM.
Anna napisał
Super, bardzo dziękuję i cieszę się, że smakuje ?
Julia Wierzbicka napisał
czy mogę użyć ten przepis jako wkład do wuzetki. niestety ciasto które zrobił zgodnie z przepisem na Wuzetkę nie wyrosło, a bardzo bym chciała je zrobić. Czy mu być ciasto wg tamtego przepisu?
Anna napisał
Oj , przykro mi, że ciasto na Wuzetkę nie wyrosło 🙁 może składniki nie były w temperaturze pokojowej lub białka zbyt słabo ubite... Jeśli chodzi o biszkopt z tego przepisu to oczywiście można użyć go do przygotowania Wuzetki. Proszę tylko pamiętać, aby jajka były w temperaturze pokojowej i białka dobrze ubite, a biszkopt na pewno się uda. Trzymam kciuki za udany i smaczny wypiek, pozdrawiam serdecznie.
Julia Wierzbicka napisał
Bardzo dziękuje za odpowiedz. Dodam że przepis "biszkopt idealny" wychodzi rewelacyjnie - w domu nie mogą się nachwalić bo naprawdę zawsze wyszedł idealnie dlatego pomyślałam o wersji czekoladowej.
Anna napisał
Wspaniale, w takim razie ma Pani doświadczenie w pieczeniu biszkoptów więc i ten wyjdzie super 🙂
Paula napisał
Witam Pani Aniu.
Zamierzam upiec biszkopty kakaowy i idealny z Pani przepisu ale w większej prostokątnej formie 23x39. Myśli Pani że tez wyjdzie? I jak bardzo zwiększyć ilość składników?
Anna napisał
Biszkopt oczywiście wyjdzie trzeba tylko zwiększyć ilość składników :
mąki tortowej - 259 g
cukru pudru - 323 g
kakao - 64 g
jajka - 10 średniej wielkości
Trzymam kciuki za udany wypiek 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Paula napisał
Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 Dam znać jak mi poszło 😉 pozdrawiam
Paulina napisał
Świetny , świetny ?Często piekę ciasta ale raczej na kruchym cieście bo z biszkoptem zawsze był problem a tu taka miła niespodzianka . Udał się pięknie wyrósł i nie opadł . Niedługo chrzest syna wiec przepis się przyda a tort będzie napewno udany .
Anna napisał
Cudowne, bardzo się ciesz, że biszkopt sprawdził się wspaniale. Tort będzie wspaniały 🙂 Pozdrawiam gorąco!
Aneta napisał
Robiłam pierwszy raz. Pięknie wyrósł, al e jka wystygł to opadł 🙁 Co mogło być przyczyną? Robię jeszcze jeden 🙂
Anna napisał
Oj, przykro mi, że tak się stało, to w zasadzie się nie zdarza z tym przepisem 😉
Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to że biszkopt mógł być niedopieczony tak, jak należy. W tym celu należy zrobić test tz. suchego patyczka, szczególnie piekąc po raz pierwszy, a to po to, aby wyczuć jak długo będzie się piekł w naszym piekarniku.
Drugą sprawą to może być słabo ubita piana z białek lub "przebita" słaba piana nie utrzyma biszkoptu.
Proszę dobrze ubić pianę, a następnie zacząć dodawać cukier ciągle ubijając...następnie żółtka i składniki suche i tutaj proszę mieszać delikatnie, żeby piana jak najmniej opadła.
Trzymam kciuki za kolejny raz, pozdrawiam serdecznie 🙂
Małgorzata B. napisał
Witam pani Aniu.
Zamierzam upiec biszkopt kakaowy II sposobem, ale potrzebuję proporcji składników dla tortownicy o śr.28cm.
Pozdrawiam
Anna napisał
Na tortownicę o średnicy 28 cm będzie potrzebne:
mąka pszenna - 178 g
cukier - 222 g
jajka XL - 7 szt. lub 8 szt. jajek mniejszych/średnich
kakao - 44 g
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Małgorzata B. napisał
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź 🙂
Pochwalę się jeszcze 😉 ,że 2 dni temu piekłam Pani biszkopt idealny. Wyszedł fantastycznie.Nie nasączałam go żadnym ponczem ,a mimo to po przełożeniu bitą śmietaną stał się delikatnie wilgotny, Tort śmietanowy był przepyszny a ja" rozpływałam się" w pochwałach 😀 .Bardzo dziękuję za przepis, a Pani stronę polecam wszystkim znajomym 😉 . Życzę mnóstwa nowych pomysłów i serdecznie pozdrawiam 😀
Anna napisał
Fantastycznie, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Cieszę się bardzo, że biszkopt (tort) smakował i zapraszam do wypróbowania innych przepisów, zawsze służę radą. Pozdrawiam gorąco 🙂
Maciek napisał
brawo ty... zadałem normalnie pytanie a tym nie zlalas i usunelas komentarz...
Anna napisał
Niczego nie usuwam i nikogo nie zlewam i przykro mi... czasami się tak zdarza, że po prostu nie mam dostępu do internetu 🙁 Mam nadzieję, że biszkopt się udał pięknie i tort będzie fantastyczny, pozdrawiam 🙂
Maciek napisał
Droga Aniu,
Czy w tym przypadku również spuszczamy ciasto z wysokości 60 cm?
Maciek napisał
Pytam, ponieważ właśnie jest w piekarniku 🙂
Anna napisał
Można to zrobić to nigdy nie zaszkodzi 😉
Olaa napisał
Czy zamiast cukru pudru można użyć cukru kryształu?
Anna napisał
Obawiam się, że cukier kryształ może być zbyt gruboziarnisty i podczas ucierania z jajkami lub, jak w sposobie drugim z białkami może się nie rozpuścić. Jeśli masz tylko cukier kryształ, to możesz delikatnie go rozdrobnić w młynku. Do biszkoptu najlepiej nadaje się cukier puder lub drobny cukier do wypieków.
Mariusz napisał
To ja już wiem o jaki tort urodzinowy poproszę moją żonę 🙂 I wygląda na to, że będzie pyszny 😀
Anna napisał
Jestem przekonana, że tort będzie wspaniały tym bardziej, że upieczony będzie przez żonę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!