Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już kilkanaście przepisów na różnego rodzaju bułki śniadaniowe, hamburgerowe z dodatkiem kefiru, maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest to pieczywo mało wymagające, ale w efekcie bardzo smaczne. Chrupiąca skórka i miękki sycący środek czy może być coś lepszego? Z zaproponowanej ilości ciasta przygotowałam 10 sporych bułek, ale jeśli wolicie mniejsze, to możecie upiec ich nawet 15. Zmniejszając rozmiar, pamiętajcie o skróceniu czasu pieczenia o kilka minut, obserwujcie je, aby ich nie przepiec.
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 20 g *drożdży świeżych lub 7 g instant
- 1½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 250 ml letniej wody lub mleko
- 3 łyżki oleju
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże i cukier wymieszać, dodać sól.
- Mleko lub wodę lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz z olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć je na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony" mąką, aby nie przykleiły się do ściereczki podczas wyrastania.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją termoobiegu lub 200 st C bez niego.
- Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika przygniatamy w połowie patyczkiem lub tępą stroną noża tworząc przedziałek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
- Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Bułki przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku.
📃 Proste składniki
Do przygotowania poniższego przepisu wystarczy mąka pszenna typu 450 lub 500, odrobina drożdży, mogą to być drożdże suche - instant lub świeże. Pamiętajcie, że świeże drożdże należy rozrobić z wodą natomiast jeśli używacie drożdży suchych, wystarczy dodać je do składników sypkich. Do tego jeszcze odrobina cukru i soli oraz olej. Olej zapewni dłuższą świeżość bułek, może to być dowolny olej roślinny.
🥖 Bułki i bułeczki
W dziale "Bułki" znajdziecie wiele przepisów na różnego rodzaju pieczywo w formie bułek i rogali. Jest tam wiele przepisów na bułki z wykorzystaniem różnego rodzaju mąk i dodatków. Koniecznie spróbujcie bułek hamburgerowych, maślanych lub gryczanych ze słonecznikiem. Wszystkie przepisy są łatwe i szybkie do przygotowania, a to wielka zaleta, ponieważ bułki można przygotować naprawdę w krótkim czasie.
📖 Przepis
Bułki codzienne
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej (typ 450)
- 20 g *drożdży świeżych (lub 7 g instant)
- 1½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 250 ml letniej wody (lub mleko)
- 3 łyżki oleju
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier wymieszać, dodać sól.
- Mleko lub wodę lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony" mąką, aby nie przykleiły się do ściereczki podczas wyrastania.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją termoobiegu lub 200 st C bez niego.
- Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika przygniatamy w połowie patyczkiem lub tępą stroną noża tworząc przedziałek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
- Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Bułki przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku.
- Smacznego!
Bułki podejrzane tutaj 🙂
Nela napisał
Piękne dzięki. Bułeczki upiekłam wg przepisu. Smak domu , ciepła. Jeszcze cieplutkie posmarowałam maselłkiem i dżemem z truskawek., a pozostałe urozmaicać będziemy innymi dodatkami Aniu,.. Jesteś wyjątkowa. Stronę Twoją ustawiłam na głównym ekranie. Od dzisiaj ( ponieważ dopiero teraz znalazłam Ciebie ) , tylko z Twoich cudownych przepisów,..bajecznych Kochanych korzystać będę. Ślicznie pozdrawiam.🌹🥰
Anna napisał
Bardzo dziękuję za miłe słowa ❤️. Zawsze zapraszam do siebie, częstuj się przepisami, eksperymentuj i baw się gotowaniem! Smacznego.
Pozdrawiam gorąco 😘
mleko? napisał
Aniu a co z mlekiem w tym przepisie?W skladnikach go nie ma a w opisie jest?
Anna napisał
Przepraszam, gdzieś wcięło mleko ;). W tym przepisie może być woda lub mleko, już poprawiłam składniki we wpisie. Dziękuje i pozdrawiam!