Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki codzienne

Aktualizacja: 15 gru, 2021 · Opublikowany: 3 lut, 2021 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już kilkanaście przepisów na różnego rodzaju bułki śniadaniowe, hamburgerowe z dodatkiem kefiru, maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest to pieczywo mało wymagające, ale w efekcie bardzo smaczne. Chrupiąca skórka i miękki sycący środek czy może być coś lepszego? Z zaproponowanej ilości ciasta przygotowałam 10 sporych bułek, ale jeśli wolicie mniejsze, to możecie upiec ich nawet 15. Zmniejszając rozmiar, pamiętajcie o skróceniu czasu pieczenia o kilka minut, obserwujcie je, aby ich nie przepiec.

Przecięta bułka na pół widziana z góry na tle stosu rumianych bułeczek.
Bułki codzienne
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📃 Proste składniki
  • 🥖 Bułki i bułeczki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 20 g *drożdży świeżych lub 7 g instant
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 250 ml letniej wody lub mleko
  • 3 łyżki oleju

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże i cukier wymieszać, dodać sól.
  • Mleko lub wodę lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz z olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć je na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony" mąką, aby nie przykleiły się do ściereczki podczas wyrastania.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją termoobiegu lub 200 st C bez niego.
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika przygniatamy w połowie patyczkiem lub tępą stroną noża tworząc przedziałek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
  • Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Bułki przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku.

📃 Proste składniki

Do przygotowania poniższego przepisu wystarczy mąka pszenna typu 450 lub 500, odrobina drożdży, mogą to być drożdże suche - instant lub świeże. Pamiętajcie, że świeże drożdże należy rozrobić z wodą natomiast jeśli używacie drożdży suchych, wystarczy dodać je do składników sypkich. Do tego jeszcze odrobina cukru i soli oraz olej. Olej zapewni dłuższą świeżość bułek, może to być dowolny olej roślinny.

🥖 Bułki i bułeczki

W dziale "Bułki" znajdziecie wiele przepisów na różnego rodzaju pieczywo w formie bułek i rogali. Jest tam wiele przepisów na bułki z wykorzystaniem różnego rodzaju mąk i dodatków. Koniecznie spróbujcie bułek hamburgerowych, maślanych lub gryczanych ze słonecznikiem. Wszystkie przepisy są łatwe i szybkie do przygotowania, a to wielka zaleta, ponieważ bułki można przygotować naprawdę w krótkim czasie.

  • bulki gryczano-slonecznikowe
    Bułki gryczano słonecznikowe
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami
  • buleczki hamburgerowe
    Bułeczki hamburgerowe
  • bulki na kefirze
    Bułki na kefirze

📖 Przepis

Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
Print Pin
3,80 z 5 głosów

Bułki codzienne

Najprostsze bułki idealne na śniadania i kolację, bardzo prosty przepis.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g mąki pszennej (typ 450)
  • 20 g *drożdży świeżych (lub 7 g instant)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 250 ml letniej wody (lub mleko)
  • 3 łyżki oleju
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, cukier wymieszać, dodać sól.
  • Mleko lub wodę lekko podgrzać dodać *świeże drożdże (jeśli takich używacie) wymieszać, dodać do składników suchych wraz olejem, wyrobić gładkie ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto zostawić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  • Kiedy ciasto już wyrośnie wyjąć na blat podsypany mąką, podzielić na 10 równych porcji, uformować okrągłe bułeczki (podsypując mąką) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między nimi. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzch bułek powinien być "ubrudzony" mąką, aby nie przykleiły się do ściereczki podczas wyrastania.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, z opcją termoobiegu lub 200 st C bez niego.
  • Wyrośnięte bułki przed wstawieniem do piekarnika przygniatamy w połowie patyczkiem lub tępą stroną noża tworząc przedziałek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zarumienienia.
  • Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę do przestudzenia. Bułki przechowujemy po całkowitym wystudzeniu w szczelnym pojemniku.
  • Smacznego!
  • Piękne rumiane bułki z widocznym miękkim środkiem.
Bułki codzienne

Bułki podejrzane tutaj 🙂

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • bajgle domowe
    Bajgle domowe
  • bulki z zurawina
    Bułki z żurawiną

Komentarze

    3,80 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Nela napisał

    13 lipca, 2024 at 3:36 pm

    Piękne dzięki. Bułeczki upiekłam wg przepisu. Smak domu , ciepła. Jeszcze cieplutkie posmarowałam maselłkiem i dżemem z truskawek., a pozostałe urozmaicać będziemy innymi dodatkami Aniu,.. Jesteś wyjątkowa. Stronę Twoją ustawiłam na głównym ekranie. Od dzisiaj ( ponieważ dopiero teraz znalazłam Ciebie ) , tylko z Twoich cudownych przepisów,..bajecznych Kochanych korzystać będę. Ślicznie pozdrawiam.🌹🥰

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 lipca, 2024 at 9:14 pm

      Bardzo dziękuję za miłe słowa ❤️. Zawsze zapraszam do siebie, częstuj się przepisami, eksperymentuj i baw się gotowaniem! Smacznego.
      Pozdrawiam gorąco 😘

      Odpowiedz
  2. mleko? napisał

    14 grudnia, 2021 at 10:24 pm

    Aniu a co z mlekiem w tym przepisie?W skladnikach go nie ma a w opisie jest?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 grudnia, 2021 at 12:57 pm

      Przepraszam, gdzieś wcięło mleko ;). W tym przepisie może być woda lub mleko, już poprawiłam składniki we wpisie. Dziękuje i pozdrawiam!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.