Kto chce zjeść dobrego hamburgera, powinien mieć dobre bułki do hamburgerów! Ja takie mam i podzielę się z Wami przepisem! Jestem przekonana, że i Wy będziecie zachwyceni! Bułki nazywają się hamburgerowe, bo głównie do tego dania są przeznaczone, ale można zjeść je dosłownie ze wszystkim lub zupełnie bez niczego, bo są tak dobre.
🥘 Składniki
- 720 g maki pszennej
- 8 g soli
- 20 g cukru
- 60 g mleka w proszku
- 24 g świeżych drożdży
- 320 ml wody
- 55 g miękkiego masła
- 2 średnie jajka
Dodatkowo
- 1 jajko + 1 łyżka wody lub mleka
- sezam do posypania bułek
- odrobina oleju roślinnego od posmarowania wierzchu bułek
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, sól, cukier. Do małej miski wlać letnią wodę dodać do niej świeże drożdże, wymieszać.
- Miękkie lub roztopione masło dodać do wody z drożdżami, wbić jajka, rozmieszać, całość wlać do składników suchych, zagnieść ciasto przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne ( wyrabiałam przez 5 minut na średnich obrotach ).
- Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 16 części ( każda po około 80 g ) z każdej z nich uformować kulkę, którą należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.
- Kulki ciasta rozpłaszczyć dłonią lub delikatnie rozwałkować, wierzch każdej bułki posmarować olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Bułki przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.
🥯 Bułki
Domowe bułki są puszyste, sprężyste nie kruszą się podczas krojenia, a wnętrze ich jest delikatnie i wilgotne. Pięknie pachną i mają miękką sezamową skórkę, muszę przyznać, że dzieci przepadają za nimi. Kto choć raz spróbował bułek do hamburgerów domowej roboty, nie sięgnie już po te ze sklepu, bo różnica jest kolosalna!
Przepis jest na sporą ilość, bo na 16 dużych bułek, ale oczywiście można zmniejszyć ilość ciasta o połowę. Jeśli jednak upieczecie z całej porcji, to zapewniam, że się nie zmarnują! Drugiego dnia po upieczeniu są równie dobre, jak pierwszego, a przepis jest bardzo prosty, wypróbujcie!
🍔 Z czym podać
Dobra bułka do hamburgerów to nie wszystko, potrzebujemy jeszcze dobrego wkładu, aby stworzyć danie. Poniżej wklejam kilka przepisów, które powinny zaspokoić Wasz apetyt.
📖 Przepis
Bułki do hamburgerów
🥘 Składniki
- 720 g maki pszennej
- 8 g soli
- 20 g cukru
- 60 g mleka w proszku
- 24 g świeżych drożdży
- 320 ml wody
- 55 g miękkiego masła
- 2 średnie jajka
Dodatkowo
- 1 jajko + 1 łyżka wody lub mleka
- sezam do posypania bułek
- odrobina oleju roślinnego od posmarowania wierzchu bułek
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, sól, cukier. Do małej miski wlać letnią wodę dodać do niej świeże drożdże, wymieszać.
- Miękkie lub roztopione masło dodać do wody z drożdżami, wbić jajka, rozmieszać, całość wlać do składników suchych, zagnieść ciasto przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne ( wyrabiałam przez 5 minut na średnich obrotach ).
- Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 16 części ( każda po około 80 g ) z każdej z nich uformować kulkę, którą należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.
- Kulki ciasta rozpłaszczyć dłonią lub delikatnie rozwałkować, wierzch każdej bułki posmarować olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Bułki przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.
- Smacznego!
Gosia napisał
A czym mozna zastapi mleko w proszku ,czy wogole mozna? .Dziekuje za odpowiedz
Anna napisał
Przyznam szczerze, że nigdy nie piekłam ich bez mleka w proszku i nie wiem jak wyjdą bez niego. Mam nadzieję, że uda Ci się kupić mleko w proszku, a powinnaś znaleźć je w większości sklepów spożywczych. Gorąco polecam, bo bułeczki są obłędne :))) Pozdrawiam!
Krzych napisał
się rozpędziłem nieco z nową zabawką.
Wczoraj były bułki Twoje i cynamonowe drożdżowe ślimaczki, dzisiaj Twój pasztet z soczewicy.
Zauważ, że nie upiekłem jeszcze boczku, na razie sama trawa;)
Anna napisał
No dumna jestem z Ciebie! Mam nadzieję, że wszystko się dobrze wypieka i smakuje jak należy 😉 Uważaj żeby się kable nie przegrzały, he, he 😉
Krzych napisał
Pasztet z soczewicy zaniosłem Małżonce do pracy, do spróbowania dla wszystkich. Dwie koleżanki szukają męża, mam zakaz przychodzenia 😀
Anna napisał
Z lansowaniem wśród samotnych głodnych koleżanek to proszę ostrożnie ... bo później małżonka będzie miała pretensje 😉
Krzych napisał
Czepię się:
Dlaczego żadna nie przekrojona? Czy to dopiero przy przepisie na wegeburgery?
Anna napisał
Awanturujesz się Pan o nieprzekrojoną bułkę? i słusznie! ale taka sytuacja zaistniała, że bułki wyszły z pieca w chwili, kiedy słońce kończyło już swoją zmianę. Ostatnim rzutem ma taśmę udało mi się pstryknąć cztery zdjęcia 🙁 nie zdążyłam nawet przekroić tej pysznej bułki, a słońce już zaszło! Pośpiech był uzasadniony, ponieważ następnego dnia nie byłoby czego fotografować, takie dobre były 🙂
Krzych napisał
Domyśliłem się, że to ze względu na popularność wśród zgromadzonej licznie gawiedzi musiałaś się spieszyć, zanim wszystko zeżarli.
Sam bym zeżarł na ich miejscu!
Anna napisał
Krzychu, jak bułki piekę to cała wieś się schodzi, że niby coś pożyczyć, odwiedzić o zdrowie zapytać ... ;), a wieczorem okazuje się, że nie ma co jeść bo wszystko zniknęło! Trudno, upiekę następne 😉
Krzych napisał
Mam piekarnik!!!!!!!!!!!
Bułeczki idą na pierwszy ogień 😀
Anna napisał
OMG!!! ale niespodzianka, to się postarałeś 🙂 Fantastycznie! Teraz dom dostanie nową duszę i zapach 🙂 już czuję zapach pieczywa... ciekawe co sąsiedzi powiedzą na tak miłe aromaty 😉 Smacznego!
ilovebakepl napisał
domowe są sto razy lepsze niż ze sklepu. Wspaniale wyszły 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 są obłędne!
Kamil napisał
Świetne Ci wyszły 🙂 Mam pytanie, co się stanie gdy nie dodamy cukru?
Anna napisał
🙂 Nic strasznego się nie stanie, cukier daje im lekko słodkawy posmak. Jeśli cukru nie możesz użyć to proponuje zamienić go na miód lub cukier z brzozy, albo zupełnie pominąć 🙂
Krzych napisał
Kamil, drożdże lubią cukier, więc mogą tak ładnie nie wyrosnąć bez niego.