Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki do hamburgerów

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 4 lis, 2014 · przez Anna · 17 komentarzy

Skocz do przepisu

Kto chce zjeść dobrego hamburgera, powinien mieć dobre bułki do hamburgerów! Ja takie mam i podzielę się z Wami przepisem! Jestem przekonana, że i Wy będziecie zachwyceni! Bułki nazywają się hamburgerowe, bo głównie do tego dania są przeznaczone, ale można zjeść je dosłownie ze wszystkim lub zupełnie bez niczego, bo są tak dobre.

bulki do hamburgerow
Bułki do hamburgerów
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥯 Bułki
  • 🍔 Z czym podać
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 720 g maki pszennej
  • 8 g soli
  • 20 g cukru
  • 60 g mleka w proszku
  • 24 g świeżych drożdży
  • 320 ml wody
  • 55 g miękkiego masła
  • 2 średnie jajka

Dodatkowo

  • 1 jajko + 1 łyżka wody lub mleka
  • sezam do posypania bułek
  • odrobina oleju roślinnego od posmarowania wierzchu bułek

🔪 Instrukcje

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, sól, cukier. Do małej miski wlać letnią wodę dodać do niej świeże drożdże, wymieszać.
  • Miękkie lub roztopione masło dodać do wody z drożdżami, wbić jajka, rozmieszać, całość wlać do składników suchych, zagnieść ciasto przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne ( wyrabiałam przez 5 minut na średnich obrotach ).
  • Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 16 części ( każda po około 80 g ) z każdej z nich uformować kulkę, którą należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.
  • Kulki ciasta rozpłaszczyć dłonią lub delikatnie rozwałkować, wierzch każdej bułki posmarować olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Bułki przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.

🥯 Bułki

Domowe bułki są puszyste, sprężyste nie kruszą się podczas krojenia, a wnętrze ich jest delikatnie i wilgotne. Pięknie pachną i mają miękką sezamową skórkę, muszę przyznać, że dzieci przepadają za nimi. Kto choć raz spróbował bułek do hamburgerów domowej roboty, nie sięgnie już po te ze sklepu, bo różnica jest kolosalna!

Przepis jest na sporą ilość, bo na 16 dużych bułek, ale oczywiście można zmniejszyć ilość ciasta o połowę. Jeśli jednak upieczecie z całej porcji, to zapewniam, że się nie zmarnują! Drugiego dnia po upieczeniu są równie dobre, jak pierwszego, a przepis jest bardzo prosty, wypróbujcie!

🍔 Z czym podać

Dobra bułka do hamburgerów to nie wszystko, potrzebujemy jeszcze dobrego wkładu, aby stworzyć danie. Poniżej wklejam kilka przepisów, które powinny zaspokoić Wasz apetyt.

  • burgery z czarnej fasoli
    Burgery z czarnej fasoli
  • burger-z-buraka
    Burgery z buraka
  • burgery z kaszy jaglanej
    Burgery z kaszy jaglanej
  • fish burger
    Fish burger

📖 Przepis

bulki do hamburgerow
Print Pin
3,84 z 6 głosów

Bułki do hamburgerów

Najsmaczniejsze domowe bulki do hamburgerów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Bułki
Porcji 16
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 720 g maki pszennej
  • 8 g soli
  • 20 g cukru
  • 60 g mleka w proszku
  • 24 g świeżych drożdży
  • 320 ml wody
  • 55 g miękkiego masła
  • 2 średnie jajka

Dodatkowo

  • 1 jajko + 1 łyżka wody lub mleka
  • sezam do posypania bułek
  • odrobina oleju roślinnego od posmarowania wierzchu bułek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać mleko w proszku, sól, cukier. Do małej miski wlać letnią wodę dodać do niej świeże drożdże, wymieszać.
  • Miękkie lub roztopione masło dodać do wody z drożdżami, wbić jajka, rozmieszać, całość wlać do składników suchych, zagnieść ciasto przy pomocy robota wyposażonego w końcówkę typu hak, ciasto powinno być gładkie i elastyczne ( wyrabiałam przez 5 minut na średnich obrotach ).
  • Ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 16 części ( każda po około 80 g ) z każdej z nich uformować kulkę, którą należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie.
  • Kulki ciasta rozpłaszczyć dłonią lub delikatnie rozwałkować, wierzch każdej bułki posmarować olejem roślinnym, przykryć folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do podwojenia objętości.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Bułki przed wstawieniem do piekarnika pomalować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Bułki pieczemy przez 12 - 15 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.
  • Smacznego!
bulki do hamburgerow
Bułki do hamburgerów

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    3,84 from 6 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    21 października, 2015 at 9:54 pm

    A czym mozna zastapi mleko w proszku ,czy wogole mozna? .Dziekuje za odpowiedz

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 października, 2015 at 9:43 am

      Przyznam szczerze, że nigdy nie piekłam ich bez mleka w proszku i nie wiem jak wyjdą bez niego. Mam nadzieję, że uda Ci się kupić mleko w proszku, a powinnaś znaleźć je w większości sklepów spożywczych. Gorąco polecam, bo bułeczki są obłędne :))) Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    26 listopada, 2014 at 12:24 pm

    się rozpędziłem nieco z nową zabawką.
    Wczoraj były bułki Twoje i cynamonowe drożdżowe ślimaczki, dzisiaj Twój pasztet z soczewicy.
    Zauważ, że nie upiekłem jeszcze boczku, na razie sama trawa;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 listopada, 2014 at 12:56 pm

      No dumna jestem z Ciebie! Mam nadzieję, że wszystko się dobrze wypieka i smakuje jak należy 😉 Uważaj żeby się kable nie przegrzały, he, he 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        27 listopada, 2014 at 1:08 pm

        5 gwiazdek
        Pasztet z soczewicy zaniosłem Małżonce do pracy, do spróbowania dla wszystkich. Dwie koleżanki szukają męża, mam zakaz przychodzenia 😀

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          27 listopada, 2014 at 4:40 pm

          Z lansowaniem wśród samotnych głodnych koleżanek to proszę ostrożnie ... bo później małżonka będzie miała pretensje 😉

          Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    05 listopada, 2014 at 10:04 am

    Czepię się:
    Dlaczego żadna nie przekrojona? Czy to dopiero przy przepisie na wegeburgery?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 listopada, 2014 at 10:56 am

      Awanturujesz się Pan o nieprzekrojoną bułkę? i słusznie! ale taka sytuacja zaistniała, że bułki wyszły z pieca w chwili, kiedy słońce kończyło już swoją zmianę. Ostatnim rzutem ma taśmę udało mi się pstryknąć cztery zdjęcia 🙁 nie zdążyłam nawet przekroić tej pysznej bułki, a słońce już zaszło! Pośpiech był uzasadniony, ponieważ następnego dnia nie byłoby czego fotografować, takie dobre były 🙂

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        07 listopada, 2014 at 9:25 am

        Domyśliłem się, że to ze względu na popularność wśród zgromadzonej licznie gawiedzi musiałaś się spieszyć, zanim wszystko zeżarli.
        Sam bym zeżarł na ich miejscu!

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          07 listopada, 2014 at 11:09 am

          Krzychu, jak bułki piekę to cała wieś się schodzi, że niby coś pożyczyć, odwiedzić o zdrowie zapytać ... ;), a wieczorem okazuje się, że nie ma co jeść bo wszystko zniknęło! Trudno, upiekę następne 😉

          Odpowiedz
          • Krzych napisał

            25 listopada, 2014 at 8:22 am

            5 gwiazdek
            Mam piekarnik!!!!!!!!!!!
            Bułeczki idą na pierwszy ogień 😀

          • Anna napisał

            25 listopada, 2014 at 4:04 pm

            OMG!!! ale niespodzianka, to się postarałeś 🙂 Fantastycznie! Teraz dom dostanie nową duszę i zapach 🙂 już czuję zapach pieczywa... ciekawe co sąsiedzi powiedzą na tak miłe aromaty 😉 Smacznego!

  4. ilovebakepl napisał

    04 listopada, 2014 at 4:49 pm

    4 gwiazdki
    domowe są sto razy lepsze niż ze sklepu. Wspaniale wyszły 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2014 at 9:55 pm

      Dziękuję 🙂 są obłędne!

      Odpowiedz
  5. Kamil napisał

    04 listopada, 2014 at 4:24 pm

    Świetne Ci wyszły 🙂 Mam pytanie, co się stanie gdy nie dodamy cukru?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2014 at 9:59 pm

      🙂 Nic strasznego się nie stanie, cukier daje im lekko słodkawy posmak. Jeśli cukru nie możesz użyć to proponuje zamienić go na miód lub cukier z brzozy, albo zupełnie pominąć 🙂

      Odpowiedz
    • Krzych napisał

      05 listopada, 2014 at 10:03 am

      3 gwiazdki
      Kamil, drożdże lubią cukier, więc mogą tak ładnie nie wyrosnąć bez niego.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.