Dzisiejszy przepis na bułki hamburgerowe, który z pewnością Was zachwyci! Bułki są rewelacyjne i to nie tylko do hamburgerów, pierwszą partię upiekłam z połowy porcji, tak dla sprawdzenia przepisu i to był błąd! Rozeszły się w mgnieniu oka, a dzieci prześcigały się między sobą w jedzeniu. Następnego dnia znów ruszyła produkcja bułek tym razem z pełnej porcji.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 230 g wody
- 1 średnie jajko
- 40 g miękkiego masła
- 31 g cukru
- 11 g soli
- 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
- w oryginalnym przepisie jest zalecenie dodania 26 g mleka w proszku ja pominęłam
Dodatkowo
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam do posypania bułek
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, po wyrobieniu ciasta miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.
- Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić je na porcje po około 57 g, każda.
- Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie rozwałkować na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy. Blaszkę z bułkami przykryć *folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas wyrastania, blachę odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnami sezamu. Bułki pieczemy około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
🍔 Nie tylko do hamburgerów
Tak, tak bułki hamburgerowe można zjeść dosłownie ze wszystkim! Z miodem, dżemem, szynką, serem lub po prostu z masłem. Oczywiście użyliśmy ich również do przygotowania fantastycznych, domowych hamburgerów. Hamburgery, a w wersji wegetariańskiej burgery warzywne najlepiej smakują z domową bułką! Bułkę przed wypełnieniem dodatkami typu kotlet warzywny lub mięsny należy podgrzać, a może raczej, przypiec na suchej patelni lub w tosterze, aby nadać jej chrupkości.
⏲️ Przygotowanie
Bułki hamburgerowe są bardzo łatwe do przygotowania. Jeśli ciasto wyrobicie przy pomocy robota kuchennego, to w zasadzie wasza praca będzie polegała tylko na uformowaniu bułek. Do ostatniej fazy dzielenia i formowania przygotujcie sobie odrobinę oleju roślinnego. Olejem posmarujcie lekko blat i dłonie w ten sposób ciasto nie będzie się kleiło. Można podsypać również mąką, ale z tym trzeba uważać, bo zbyt duża ilość mąki może spowodować, że ciasto stwardnieje i po upieczeniu bułeczki nie będą już tak mięciutkie. Jeśli zostałyby bułki, które chcielibyście przechować do dnia następnego, to zamknijcie je w szczelnym pojemniku lub w torbie foliowej. Bułki tak przechowane nie będą obsychały. Zawsze można odświeżyć pieczywo przez opieczenie ich w tosterze, będą bardzo smaczne! Smacznego!
🍔 Inne propozycje
Przepis pochodzi z książki "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a.
📖 Przepis
Bułki hamburgerowe
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 230 g wody
- 1 średnie jajko
- 40 g miękkiego masła
- 31 g cukru
- 11 g soli
- 8 g suchych drożdży (lub 16 g świeżych)
- w oryginalnym przepisie jest zalecenie dodania 26 g mleka w proszku (ja pominęłam)
Dodatkowo
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam do posypania bułek
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, po wyrobieniu ciasta miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.
- Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić je na porcje po około 57 g, każda.
- Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie kulkę ciasta delikatnie rozwałkować na placek o średnicy 9 cm, placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy. Blaszkę z bułkami przykryć *folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas wyrastania, blachę odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C.
- Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać ziarnami sezamu. Bułki pieczemy około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
- Smacznego!
Katarzyna napisał
Bułki zyskują nowy, w mojej ocenie jeszcze lepszy smak, jeśli odejdziemy nieco od tradycji i zamist sezamem posypiemy bułki czarnuszką. Polecam spróbowac 🙂
Anna napisał
O tak, czarnuszka jest super, ja uwielbiam choć nie wszyscy ją lubią. Też polecam! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ewa napisał
Dzisiaj upiekłam🙂. Wyszły przepyszne.
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że wyszły i smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Marta napisał
Ile czasu w sumie sie robi te buleczki czy na drugi dzien sa dobre czy twrade i suche
Anna napisał
Tak jak opisałam to w przepisie, czyli pieczenie około 15 minut plus mieszanie i formowanie ciasta to około 30 minut, nie liczę tutaj czasu oczekiwania na wyrośnięcie ciasta ;).
Jeśli chodzi o świeżość bułek na drugi dzień, to jeśli przechowamy je szczelnie zamknięte w pojemniku, lub worku foliowym to są miękkie i bardzo smaczne. Bułki następnego dnia można podgrzać w mikrofali, lub w tosterze (piekarniku) dzięki czemu smakują jak świeże. Polecam gorąco 🙂
ewelina.kapias napisał
Bułki rewelacyjne!! Zrobiłam je z dodatkiem mleka w proszku i wyszły cudowne!
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Anka napisał
Wyglądają pięknie! A woda powinna być ciepła jak do drożdżowego zaczynu czy zwykła pokojowa temperatura wystarcza? Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 Woda może być w temperaturze pokojowej lub letnia, z letnią ciasto szybciej wyrośnie 🙂
Anka napisał
Super, zrobię czym prędzej 😀 dziękuję ślicznie! 🙂
Marta napisał
jedno słowo - REWELACJA 🙂
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Bożena napisał
Upiekłam..pyszne były..
Anna napisał
Super! ja również je uwielbiam i zawsze wychodzą świetne 🙂 Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam 🙂
Sprawdzona Kuchnia napisał
Jakie tam oszustwo?! Bułki do wszystkiego 😉 dla ciebie hamburger dla mnie veggie, a dla dzieci ... to co zdrowe 😉
Janusz Galka napisał
Hm to male oszustwo!!!
Anna napisał
Jakie tam oszustwo?! Bułki do wszystkiego 😉 dla ciebie hamburger dla mnie veggie, a dla dzieci ... to co zdrowe 😉
Sprawdzona Kuchnia napisał
Już po uczcie:))) veggie burgery, górą:) są tak dobre i aromatyczne, mniam… Dziewczynki po zjedzeniu jednego, poprosiły o następnego, zaznaczając! Mamo, tylko daj z tym dobrym mięskiem 😉
Janusz Galka napisał
To będzie uczta! Najlepsze burgery jadlem onegdaj na Margaricie w Wenezueli. Show cooking. Widzialem z czego;)
Anna napisał
Już po uczcie:))) veggie burgery, górą:) są tak dobre i aromatyczne... Dziewczynki po zjedzeniu jednego, poprosiły o następnego, zaznaczając! Mamo, tylko daj z tym dobrym mięskiem 😉
Inspirowane Smakiem napisał
Bardzo fajny pomysł na przepis, bo jednak nie ma to jak domowe bułeczki:)
Anna napisał
Zgadzam się! Domowe pieczywo to podstawa:)