Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przekąski

Chipsy z obierek warzywnych

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 3 gru, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Chipsy, to chyba najchętniej kupowana przekąska i choć wiadomo, że chipsy nie należą do zdrowych przekąsek, a szczególnie te ze sklepu, to i tak wszyscy je chrupią...! Skoro tak bardzo je lubimy to przygotujmy je w zdrowej formie. Dziś przepis na fantastyczne chipsy z obierek warzywnych. Do tego przepisu można wykorzystać dowolne warzywa ziemniaki, czerwone buraki, marchewkę lub pietruszkę. Wszystko co najlepsze w warzywach podobno ukryte jest w skórce i grzechem byłoby wyrzucenie jej! Można przetworzyć ją na fantastyczne chrupiące i aromatyczne chipsy, oczywiście przed przygotowaniem ich należy dokładnie umyć warzywa. To bardzo ważne, ponieważ warzywa i owoce dostępne w sklepach pochodzą z masowych upraw, w których nie szczędzi się nawozów i oprysków. Warzywa mogą być zanieczyszczone różnego rodzaju bateriami i odchodami zwierząt.

Do mycia warzyw najlepiej zastosować tanią i bardzo skuteczną domową metodę polegająca na myciu dwufazowym. Pierwsza faza to 3 minutowa kąpiel warzyw/owoców w wodzie kwaśnej - na 3 litry wody należy dolać ½ szklanki octu winnego. W przypadku warzyw korzennych używanych do celów kulinarnych w całości, należy wyszorować szczoteczką ich skórką, która może mieć jeszcze resztki ziemi. Druga kąpiel, to kąpiel alkaliczna - na 1 litr wody dodać 1 łyżkę sody oczyszczonej, warzywa kąpiemy przez kolejne 2 - 3 minuty. Na koniec płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz możemy przystąpić do obierania warzyw na chipsy! Obierając warzywa postarajmy się, aby "wstążki" z obierek były cienkie i równej grubości zapewni to równe i szybkie przygotowanie chipsów. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw no, chyba że dobrze władacie nożem 😉  Zapraszam do chrupania!

📖 Przepis

chipsy z obierkow warzywnych
Print Pin
5 z 4 głosów

Chipsy z obierek warzywnych

Zdrowe naturalne chipsy z tego co zazwyczaj wyżucamy do kosza!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • obierki z 4 ziemniaków (buraków czerwonych, pietruszki lub marchewki)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ulubione przyprawy np: słodka lub ostra papryka (sól, tymianek, rozmaryn...)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Warzywa wyszorować, osuszyć, a następnie obrać przy pomocy obieraczki do warzyw. Obierki ułożyć na czystej ściereczce kuchennej.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 - 190 st C.
  • Do dużej miski włożyć osuszone obierki polać olejem delikatnie wymieszać, teraz posypać ulubionymi przyprawami i ponownie wymieszać. Przyprawione obierki ułożyć na papierze do pieczenia, jeśli obierków mamy dość dużo nie należy piec ich wszystkich na raz, ułóżcie obierki tak, aby nie nachodziły na siebie.
  • Papier z obierkami umieścić na blaszce do pieczenia. Chipsy pieczemy około 5 do 7 minut po tym czasie przełożyć obierki na drugą stronę, piec jeszcze kilka minut.
  • Po upieczeniu chipsy przełożyć na kratkę, przestudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Dla zwolenników kuchni surowej - RAW! Chipsy można przygotować w dehydratorze susząc je do pożądanego efektu 🙂
chipsy z obierkow warzywnych
chipsy z obierkow warzywnych
chipsy z obierkow warzywnych

Więcej Przepisy na przekąski

  • Pancakes domowej roboty
    Domowe puszyste pancakes
  • papad indyjskie chipsy
    Papad indyjskie chipsy
  • pieczone papryczki padron
    Pieczone papryczki Padrón
  • szparagi w ciescie
    Szparagi w cieście

Komentarze

    5 from 4 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    09 grudnia, 2014 at 11:47 am

    No to tutaj mnie Aniu zaskoczyłaś ;)...hahaa świetny pomysł!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2014 at 2:43 pm

      To prawda, pomysł zaskakujący, ale jaki pyszny 🙂 !

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    03 grudnia, 2014 at 11:35 am

    5 gwiazdek
    To taki przepis na przednówek bardziej 😉

    Lubię pracować obieraczką do warzyw, kiedyś zdaje się u pana Oliver'a podpatrzyłem sposób na sałatę, marchew po obraniu - dalej obierał. Takie wstążki dobrze się poddają winegretom. Ładnie też wyglądają.

    Z diety RAW to mam na balkonie surowy boczek w soli i przyprawach 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 grudnia, 2014 at 6:05 pm

      Śniegu brak, więc prawie jak przednówek, a obierki z młodych ziemniaków mogą być troszkę gorsze - bo bardziej soczyste 😉
      Ooo, wstążeczka marchewkowa zamarynowana właśnie w occie z dodatkiem kilku tajemniczych składników 😉 często spożywana jest u nas na wsi 😉 Pyszna szczególnie w połączeniu z cukinią i dynią.
      To masz rarytas na balkonie, pewnie ją sparzysz i upieczesz i Raw już nie będzie 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        04 grudnia, 2014 at 4:20 am

        5 gwiazdek
        Te kilka tajemniczych składników musi być bardzo pikantnych, skoro potem aż dymią 😉
        Parzyć nie będę, bo to nie do wędzenia na zimno, tylko do pieczenia na gorąco 🙂
        chyba, że czegoś nie wiem, a Ania zna sztuczkę, że po sparzeniu będzie lepszy?
        Boczek w kostkę do boeuf bourguignonne rzeczywiście blanszuję, ale to przed smażeniem. Przyznaj się, co tam trzymasz w zanadrzu?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          05 grudnia, 2014 at 7:41 pm

          Tak, dymią razem z dynią 😉 W sprawie boczku, to tutaj bez niespodzianek... parzenie i wędzenie lub pieczenie, innych opcji brak no może jeszcze jedna - dojrzewanie przez bardo długo czas...:)

          Odpowiedz
          • Paulina napisał

            12 stycznia, 2017 at 7:33 pm

            5 gwiazdek
            Nawet dobre

          • Anna napisał

            12 stycznia, 2017 at 8:35 pm

            Dobre 🙂 i pomyśleć, że zazwyczaj tę część z warzyw wyrzucamy 😉

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.