Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb żytni

Aktualizacja: 19 sty, 2019 · Opublikowany: 7 gru, 2015 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany. Najlepszy kwas buraczany uda się tylko z kromką prawdziwego żytniego chleba.

Chleb jest przygotowany na zakwasie żytnim oraz mąki żytniej typu 2000 i 720 to składniki, które koniecznie musicie zakupić! Procedura przygotowania chleba jest trójfazowa. Zaczynamy 16 godzin przed pieczeniem chleba, najpierw przygotowujemy zaczyn, który pracuje przez około 12 godzin. Po tym czasie mieszamy ciasto właściwe, przelewamy do keksówki, a po wyrośnięciu ciasta pozostaje nam ostatni etap, czyli pieczenie. Pieczenie jest dość nietypowe, bo wyrośnięte ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, a nie jak zazwyczaj do gorącego! Bardzo ważne, aby chleb, który wstawiamy do piekarnika, wcześniej zwiększył swoją objętości, nie wstawiajcie ciasta, które nie wyrosło! Chleb żytni jest chlebem umiarkowanie ciężkim, o dość zwartym miąższu, pyszny na kanapki i grzanki. Polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 3 głosów

Chleb żytni

Pyszny chleb z mąki żytniej  na zakwasie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 50 g aktywnego zakwasu
  • 150 g letniej wody
  • 150 g mąki żytniej typ 2000

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 ml wody
  • 380 g mąki żytniej typ 720
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem wymieszać w misce składniki na zaczyn, wystarczy wymieszać łyżką do połączenia się składników, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin.
  • Po upływie 12 godzin można przystąpić do mieszania ciasta właściwego, do miski dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać ciasto przez 4-5 minut.
  • Przygotować keksówkę o wymiarach 23 x 12 cm wysmarować ją olejem i wysypać otrębami, przelać ciasto, wyrównać delikatnie wierzch, przykryć foremkę folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 2-4 godziny, ciasto powinno w tym czasie wyrosnąć.
  • Bardzo ważne, aby ciasto przed wstawieniem do piekarnika podwoiło swoją objętość, nie wstawiajcie niewyrośniętego ciasta do piekarnika!
  • Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 230 st C po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
  • Podczas pieczenia należy sprawdzać czy wierzch chleba nie przypieka się zbytnio, jeśli tak by się stało, należy jego wierzch przykryć folią aluminiową.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Smacznego!
chleb zytni
chleb zytni

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kaziu napisał

    24 września, 2022 at 1:03 pm

    Więc ciasto gęste tak

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 września, 2022 at 4:46 pm

      Tak, ciasto jest gęste.

      Odpowiedz
  2. Kaziu napisał

    24 września, 2022 at 8:07 am

    Witam serdecznie dziś robię pierwszy raz chlebek z pani przepisu i czy na 380g mąki 200ml wody to nie za mało? Ciasto jest bardzo zwięzłe czy takie ma być? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 września, 2022 at 11:50 am

      Tak, takie ilości są na składniki właściwe chleba, plus do tego wcześniej przygotowany zaczyn.

      Odpowiedz
  3. wOJCIECh napisał

    22 kwietnia, 2021 at 10:56 am

    5 gwiazdek
    Zupełnie nie potrzebne drożdże. Chleb powinien rosnąć na samym zakwasie. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką na dwie-dwie i pół godziny. Poza tym piekę około godziny ale wkładam do nagrzanego.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 kwietnia, 2021 at 5:06 pm

      Drożdże są opcjonalne dla kogoś, kto chce przyśpieszyć proces wyrastania i jest niecierpliwy, ale oczywiście chleb bez ich dodatku będzie wspaniały, trzeba tyle dłużej poczekać 🙂

      Odpowiedz
  4. Paulina napisał

    28 maja, 2020 at 3:31 pm

    Czy można nie dodawać drożdży?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 maja, 2020 at 5:07 pm

      Można je pominąć, ale chleb pewnie będzie musiał dłużej wyrastać i może być bardziej zwarty niż z minimalnym dodatkiem drożdży.

      Odpowiedz
    • Alicja napisał

      13 października, 2020 at 8:44 pm

      Chleba zytniego nie piecze sie na drozdzach, nie urosnie i one nic nie wnosza po za balaganem.

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        13 października, 2020 at 10:18 pm

        Nie wiem skąd ma Pani takie informacje, ale zapewniam, że nie jest to prawda. Drożdże można dodawać do chleba z dodatkiem mąki zytnież i działają one tak samo, jak i z innymi makami. Dodatek drożdży do takiego chleba powoduje znaczne przyspieszenie fermentacji. Można je pominąć, ale czas wyrastania chleba będzie dłuższy.... Pozdrawiam serdecznie

        Odpowiedz
        • wOJCIECh napisał

          22 kwietnia, 2021 at 10:58 am

          Fermentacja musi trwać odpowiednio długo ponieważ wdedy właśnie chleb nabiera smaku.

          Odpowiedz
  5. Iwona napisał

    03 lipca, 2018 at 5:12 pm

    Bardzo ciekawy przepis, mam jednak jedno pytanie - czy odliczamy 30 minut od momentu wstawienia chleba do piekarnika, czy od momentu osiągnięcia temperatury 230 stopni?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lipca, 2018 at 6:01 pm

      Odliczamy 30 minut od wstawienie chleba do zimnego piekarnika, a po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 st C i dopiekamy 30 minut lub więcej.

      Odpowiedz
  6. Robert napisał

    24 sierpnia, 2017 at 3:58 am

    Witam Bardzo przypadly mi do gustu Pani przepisy na chleb
    Mam pytanie .Na jednym ze zjdec na tej stornie widze jakis mlynek do maki .Prosze o info co t oza wyrob i gdzie mozna go ew zakupic .
    Drugie pytanie
    Z jakiej maki jest najlepszy chleb ktory nie zawiera maki przennej.
    Pozdrawiam serdecznie i gratuluje wspaniałych pasjii,,,,

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 sierpnia, 2017 at 10:00 pm

      Dzień dobry, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że posmakowały Panu moje chlebki. Jeśli chodzi o młynek to jest to elektryczny młynek do mąki Firmy Hawo's model Octagon 1, bardzo mi się przydaje robię przy jego pomocy mąkę żytnią, pszenną, ryżową, z ciecierzycy i inne. Kupiłam go przez internet więc znajdzie go Pan bez problemu 🙂
      Większość chlebów ma domieszkę mąki pszennej, ale mogę polecić chleb 100% żytni, który jest bardzo smaczny nawet dzieci za nim szaleją 😉 Inny chleb bez dodatku mąki pszennej to chleb żytni lub chleb żytni z żurawiną i morelą w tym przepisie jest mąka orkiszowa ale można zastąpić ją mąką żytnią białą. Proszę częstować się przepisami i życzę wspaniałych wypieków. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.