Dawno nie piekłam ciabatty, więc już najwyższy czas przypomnieć sobie jej smak! Uwielbiam tę świeżą bagietkę, z której przygotowuję pyszne kanapki z najróżniejszymi dodatkami. Ciabatta z tego przepisu jest wspaniała, delikatnie wilgotna z nieregularnymi dużymi dziurkami i bardzo chrupiącą skórką. Ciabatta z oliwą nie wymaga szczególnych umiejętności piekarskich, to proste pieczywo. Przygotowując ciabattę po raz pierwszy miałam obawy, czy uda mi się ją odpowiednio uformować. Ciasto jest bardzo klejące i to może sprawić pewną trudność, ale wystarczy odpowiednia ilość mąki do podsypania przy formowaniu i dzieleniu bułek, a wszystko się uda. Jednej rzeczy musimy dopilnować, aby zaczyn na ciabattę przepracował kilkanaście godzin, wtedy nabierze odpowiedniej mocy . Poza tym, to bułka z masłem ;).
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 135 g mąki pszennej
- 135 g wody
- 2 g suchych drożdży lub 4 g świeżych
Składniki na ciasto właściwe
- 320 g mąki pszennej ¼ szklanki do podsypania i formowania ciabatt
- 190 g wody
- 10 g soli
- 3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
- 15 g oliwy z oliwek
- zaczyn
- 1 łyżeczka cukru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
- Do miski wlać wodę dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto.
- Miskę szczelnie przykryć folią, odstawić na 12-16 godzin, najlepsza temperatura dla zaczynu to około 21 st C.
Przygotowanie ciasta właściwego
- Po tym czasie, zaczyn przełożyć do miski miksera, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać przez 5 minut, końcówka hak. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, złożyć ciasto na cztery części.
- Nożem odciąć bułki, wielkość dowolna. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką, przenieść dobrze oprószone mąką ciabatty, układać z zachowaniem odstępów.
- Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1, 5 godziny w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
- Tuż przed wstawieniem ciabatt do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu i natychmiast wsunąć blachę z ciabattami. Ciabatty pieczemy przez 20 - 30 minut w zależności od wielkości, jeśli bułki zaczną się zbyt szybko przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę o 20 st C.
- Po upieczeniu wyjąć ciabatty na kratkę i wystudzić.
📖 Przepis
Ciabatta z oliwą
🥘 Składniki
Składniki na zaczyn
- 135 g mąki pszennej
- 135 g wody
- 2 g suchych drożdży lub 4 g świeżych
Składniki na ciasto właściwe
- 320 g mąki pszennej (¼ szklanki do podsypania i formowania ciabatt)
- 190 g wody
- 10 g soli
- 3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
- 15 g oliwy z oliwek
- zaczyn
- 1 łyżeczka cukru
🔪 Instrukcje
Przygotowanie zaczynu
- Do miski wlać wodę dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto.
- Miskę szczelnie przykryć folią, odstawić na 12-16 godzin, najlepsza temperatura dla zaczynu to około 21 st C.
Przygotowanie ciasta właściwego
- Po tym czasie, zaczyn przełożyć do miski miksera, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać przez 5 minut, końcówka hak. Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, złożyć ciasto na cztery części.
- Nożem odciąć bułki, wielkość dowolna. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką, przenieść dobrze oprószone mąką ciabatty, układać z zachowaniem odstępów.
- Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1, 5 godziny w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
- Tuż przed wstawieniem ciabatt do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu i natychmiast wsunąć blachę z ciabattami. Ciabatty pieczemy przez 20 - 30 minut w zależności od wielkości, jeśli bułki zaczną się zbyt szybko przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę o 20 st C.
- Po upieczeniu wyjąć ciabatty na kratkę i wystudzić.
Irena napisał
Ciabatta idealna . Dzisiaj wieczorem upiekłam i już nie ma nawet śladu .Dziękuję za przepis .
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że ciabatta smakuje. Polecam się na przyszłość 😀
Janek napisał
Czy do zaczynu zamiast drożdży mąkę dać łyżkę zakwasu żytniego? Co daje wrzucenie kostek lodu do piekarnika? Pozdrawiam serdecznie :))
Anna napisał
Osobiście nie piekłam ich na bazie zakwasu, ale można spróbować, oczywiście, jeśli zakwas jest mocny. Dodałabym 2 lub 3 łyżki, a do ciasta właściwego należałyby dodać odrobinę więcej mąki. Lód w piekarniki podczas rozpuszczania wytwarza parę wodną, która to sprawia, że ciasto po włożeniu do piekarnika nie jest od razu "ścięte" temperatura i może jeszcze swobodnie urosnąć bez pękania np. po bokach, no i oczywiście para wodna polepsza skórkę wypieku. Zamiast lodu można spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza, będzie ten sam efekt.
Pozdrawiam serdecznie.
Kasia napisał
Pani Asiu a ile jest 190 g wody?
Anna napisał
Rozumiem, że nie ma pani wagi, 190g wody to mniej więcej 190 ml 🙂 pozdrawiam serdecznie Ania
Anna Krajewska napisał
dziekuje bardzo skorzystam
Sprawdzona Kuchnia napisał
Pani Aniu, zapraszam na moją stronę tam znajdzie Pani przepis na ciabattę i inne pyszności 🙂 https://sprawdzonakuchnia.pl
Anna Krajewska napisał
sa przepyszne ale nie znam przepisu na nie jesli ktos zna prosze o podanie
Krzych napisał
I jak Cię tu nie zastrzelić? Ja tu cierpię katusze z braku piekarnika, a Ty takie smakołyki pod nos podsuwasz??
A swoją drogą po przeczytaniu przepisu uświadomiłem sobie, że trik ze szklanką kostek lodu to od Ciebie właśnie, sprawdza się za każdym razem.
Ciabatta, mi amore!
Anna napisał
Przepraszam, wiem jak może doskwierać odcięcie od piekarnika i brak domowych wypieków 😉 Kostki lodu, to naprawdę dobry patent, a z psikaniem wody ze spryskiwacza różnie u mnie bywało, bo albo właśnie się zepsuł albo dzieci skonfiskowały... a kostki lodu zawsze są pod ręką :)))