Francuzi są znani z dobrej kuchni w ich menu, znajdziemy wiele wspaniałych dań, a między nimi naleśniki. Crepes to potrawa uliczna, którą można znaleźć w całej Francji. Francuski naleśnik jest super bazą do dań wytrawnych, jaki i słodkich propozycji, można je przygotować jako danie śniadaniowe, obiadowe i oczywiście jako deser. Naleśnik francuski wydaje się, być banalnym przepisem, a jednak często sprawia sporo kłopotu. Jak ich uniknąć? Czytaj dalej!
Przejdź do:
👌Co zrobić aby naleśniki zawsze wychodziły?
Po pierwsze ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, naleśniki będą wtedy cieniutkie i delikatne. Ciasto można przygotować z różnego rodzaju mąk. Najczęściej używamy mąki pszennej białej tak, jak w tym przepisie, ale można również dowolnie mieszać mąki. Może to być mąka żytnia lub orkiszowa. Wspaniałe naleśniki wychodzą z dodatkiem mąki ryżowej, migdałowej lub kokosowej. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom naleśniki z mąk bezglutenowych są miękkie, elastyczne i bardzo smaczne, ale o naleśnikach bezglutenowych przeczytacie w innym przepisie.
Po drugie, to sposób smażenia naleśników. Według mnie najlepsze naleśniki to naleśniki smażone na minimalnej ilości tłuszczu lub bez niego! Smażone w "kąpieli tłuszczowej" są okropne, ciężkie i niezjadliwe. Do smażenia polecam patelnię do naleśników z odpowiednią powłoką, która pozwala smażyć naleśniki bez tłuszczu. Kolejną sprawą jest przechowywanie naleśników po ich usmażeniu. Jeszcze gorące odkładamy na duży talerz (jeden na drugi), przykrywamy drugim talerzem lub miską i np. kawałkiem ręcznika papierowego, który wchłania nadmiar wilgoci. Naleśniki czekając na ostateczne przygotowanie, miękną i robią się bardzo delikatne. Ostatnia sprawa to ilość wylewanego ciasta na patelnię, oczywiście najlepsze są cieniutkie, choć wiem, że wymaga to pewnej wprawy, ale warto trenować, ponieważ im cieńszy naleśnik, tym smaczniejszy! Nadzienie do dzisiejszych crepes to prosta mieszanka serka mascarpone, śmietany i miodu, pyszne i proste połączenie.
Naleśniki dla bezglutenowców. Przepisy znajdziecie w poniższych wpisach.
🥘 SKŁADNIKI
- 2 duże jajka
- 420 g mleka
- 200 g wody
- 280 g mąki pszennej (typ 480 - uniwersalna)
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju (roślinnego)
Dodatkowo
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki śmietany (18%)
- 3 łyżki miodu
- 1 mały dżem malinowy (opcjonalnie)
🔪 INSTRUKCJE
Przygotowanie serka
- Do miski włożyć serek mascarpone dodać śmietanę i miód, wymieszać do połączenia, odstawić do chwili podania naleśników
Przygotowanie ciasta na naleśniki
- Do miski wbić jajka, dodać mleko i wymieszać przy pomocy trzepaczki, można użyć miksera ręcznego
- Następnie dodajemy ½ części mąki, sól i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników, w cieście nie powinno być żadnych grudek dlatego mąkę, mleko i wodę dodajemy porcjami. Dodać pozostałą część mąki oraz wodę i ponownie mieszamy do uzyskanie jednolitego gładkiego ciasta, odstawić ciasto na około 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste to należy dodać odrobinę mleka
- Patelnię do smażenia naleśników należy bardzo dobrze rozgrzać to bardzo ważne! Jeśli Wasza patelnia potrzebuje do smażenia oleju to należy delikatnie posmarować patelnię olejem roślinnym najlepiej przy pomocy pędzelka, następnie nalewamy porcje ciasta, ciasto powinno być cieniutkie i równo rozprowadzone po całej patelni! Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się naleśnika
- Usmażone naleśniki przekładamy na duży talerz, który przykrywamy miską lub drugim talerzem, na wierzch połóżcie kawałek ręcznika papierowego. Naleśniki w tym czasie miękną i robią się delikatne, jeśli macie specjalny pojemnik do przechowywania naleśników/tortilli to użyjcie go!
- Na przestudzone naleśniki nakładamy serek, składamy naleśniki na pół i jeszcze raz na pół, tworząc trójkąty
🍳Porady, błędy i wyzwania w smażeniu naleśników
To jedno z takich dań, które daje nam wielkie pole do popisu. Naleśnik jest uniwersalny w smaku dlatego też można podać go na słodko jaki w wersji wytrawnej. Pasują do nich wszelkiego rodzaju dodatki słodkie owce, dżemy słodkie twarożki i bita śmietana. Wersję obiadową można przygotować z nadzieniem mięsnym, czy warzywnym.
Naleśniki francuskie podobnie, jak wszystkie naleśniki smażymy mniej więcej około dwóch minut z jednej strony i odrobinę krócej z drugiej.
Do przygotowania francuskiego ciasta na naleśniki potrzebne będą jajka, mąką pszenna, mleko, woda, szczypta soli i olej. To składniki, które musicie kupić, aby je przygotować.
Różnice są niewielkie. Ciasto na naleśniki francuskie jest bardziej płynne od klasycznego. Dzięki takiej konsystencji możemy uzyskać niezwykle cieniutkie i delikatne naleśniki.
NIe, nie trzeba czekać aż ostygną. Można jeść je na gorąco prosto z patelni, jak również na zimno.
Smak jest neutralny dlatego też pasuje do dosłownie wszystkich dodatków. Naleśniki będą smakowały z dżemem jaki z mięsem.
Tak, można ciasto przygotować je bez mleka, wtedy mleko trzeba zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym.
Najlepsze patelnia to patelnia popularnie nazywana naleśnikową, jest to płaska patelnia bez wgłębienia pośrodku z niskim rantem. Jeśli chodzi o powłokę to najlepsza jest powłoka nieprzywierająca lub beztłuszczowa.
Tak, naleśniki nadają się do odgrzewania. Można odgrzewać je na patelni w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej
📖 Przepis
Crepes - naleśniki
🥘 Składniki
- 2 duże jajka
- 420 g mleka
- 200 g wody
- 280 g mąki pszennej (typ 480 - uniwersalna)
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju (roślinnego)
Dodatkowo
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki śmietany (18%)
- 3 łyżki miodu
- 1 mały dżem malinowy (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie serka
- Do miski włożyć serek mascarpone dodać śmietanę i miód, wymieszać do połączenia, odstawić do chwili podania naleśników
Przygotowanie ciasta na naleśniki
- Do miski wbić jajka, dodać mleko i wymieszać przy pomocy trzepaczki, można użyć miksera ręcznego
- Następnie dodajemy ½ części mąki, sól i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników, w cieście nie powinno być żadnych grudek dlatego mąkę, mleko i wodę dodajemy porcjami. Dodać pozostałą część mąki oraz wodę i ponownie mieszamy do uzyskanie jednolitego gładkiego ciasta, odstawić ciasto na około 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste to należy dodać odrobinę mleka
- Patelnię do smażenia naleśników należy bardzo dobrze rozgrzać to bardzo ważne! Jeśli Wasza patelnia potrzebuje do smażenia oleju to należy delikatnie posmarować patelnię olejem roślinnym najlepiej przy pomocy pędzelka, następnie nalewamy porcje ciasta, ciasto powinno być cieniutkie i równo rozprowadzone po całej patelni! Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się naleśnika
- Usmażone naleśniki przekładamy na duży talerz, który przykrywamy miską lub drugim talerzem, na wierzch połóżcie kawałek ręcznika papierowego. Naleśniki w tym czasie miękną i robią się delikatne, jeśli macie specjalny pojemnik do przechowywania naleśników/tortilli to użyjcie go!
- Na przestudzone naleśniki nakładamy serek, składamy naleśniki na pół i jeszcze raz na pół, tworząc trójkąty
- Smacznego!
Tomasz napisał
Przepis jest rewelacyjny zawsze wychodzą znakomicie a smakują jeszcze lepiej
Anna napisał
Bardzo dziękuję i cieszę się, że naleśniki smakują 🥰. Pozdrawiam gorąco😀
Katarzyna napisał
Świetny przepis naleśniki wyszły perfekcyjnie cienkie.
Anna napisał
Dziękuję, bardzo się cieszę, że wszystko wyszło jak należy 🙂
Gosia napisał
Zrobiłam... tyle tylko, że za mało tak WSZYSTKIM SMAKOWAŁY 🙂
Biorę się za bezglutenowe - trzymaj kciuki 😉
Dzięki Aniu 🙂
Anna napisał
Wspaniale 🙂 Bardzo się cieszę, że tak smakowały:)