Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Naleśniki i placki

Francuskie naleśniki Crepes

Aktualizacja: 16 maj, 2021 · Opublikowany: 16 maj, 2021 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Francuzi są znani z dobrej kuchni w ich menu, znajdziemy wiele wspaniałych dań, a między nimi naleśniki. Crepes to potrawa uliczna, którą można znaleźć w całej Francji. Francuski naleśnik jest super bazą do dań wytrawnych, jaki i słodkich propozycji, można je przygotować jako danie śniadaniowe, obiadowe i oczywiście jako deser. Naleśnik francuski wydaje się, być banalnym przepisem, a jednak często sprawia sporo kłopotu. Jak ich uniknąć? Czytaj dalej!

Francuskie naleśniki złożone w trójkąty jeden na drugim na białym talerzu. W tle miseczki z dżemem, miodem i twarogiem.
Francuskie naleśniki Crepes
Przejdź do:
  • 👌Co zrobić aby naleśniki zawsze wychodziły?
  • 🥘 SKŁADNIKI
  • 🔪 INSTRUKCJE
  • 🍳Porady, błędy i wyzwania w smażeniu naleśników
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

👌Co zrobić aby naleśniki zawsze wychodziły?

Po pierwsze ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, naleśniki będą wtedy cieniutkie i delikatne. Ciasto można przygotować z różnego rodzaju mąk. Najczęściej używamy mąki pszennej białej tak, jak w tym przepisie, ale można również dowolnie mieszać mąki. Może to być mąka żytnia lub orkiszowa. Wspaniałe naleśniki wychodzą z dodatkiem mąki ryżowej, migdałowej lub kokosowej. Dzięki odpowiednio dobranym proporcjom naleśniki z mąk bezglutenowych są miękkie, elastyczne i bardzo smaczne, ale o naleśnikach bezglutenowych przeczytacie w innym przepisie.

Po drugie, to sposób smażenia naleśników. Według mnie najlepsze naleśniki to naleśniki smażone na minimalnej ilości tłuszczu lub bez niego! Smażone w "kąpieli tłuszczowej" są okropne, ciężkie i niezjadliwe. Do smażenia polecam patelnię do naleśników z odpowiednią powłoką, która pozwala smażyć naleśniki bez tłuszczu. Kolejną sprawą jest przechowywanie naleśników po ich usmażeniu. Jeszcze gorące odkładamy na duży talerz (jeden na drugi), przykrywamy drugim talerzem lub miską i np. kawałkiem ręcznika papierowego, który wchłania nadmiar wilgoci. Naleśniki czekając na ostateczne przygotowanie, miękną i robią się bardzo delikatne. Ostatnia sprawa to ilość wylewanego ciasta na patelnię, oczywiście najlepsze są cieniutkie, choć wiem, że wymaga to pewnej wprawy, ale warto trenować, ponieważ im cieńszy naleśnik, tym smaczniejszy! Nadzienie do dzisiejszych crepes to prosta mieszanka serka mascarpone, śmietany i miodu, pyszne i proste połączenie.

Naleśniki dla bezglutenowców. Przepisy znajdziecie w poniższych wpisach.

  • nalesniki bezglutenowe
    Naleśniki bezglutenowe
  • nalesniki kokosowe bezglutenowe
    Naleśniki kokosowe bezglutenowe

🥘 SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka
  • 420 g mleka
  • 200 g wody
  • 280 g mąki pszennej (typ 480 - uniwersalna)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju (roślinnego)

Dodatkowo

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany (18%)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 mały dżem malinowy (opcjonalnie)

🔪 INSTRUKCJE

Przygotowanie serka

  • Do miski włożyć serek mascarpone dodać śmietanę i miód, wymieszać do połączenia, odstawić do chwili podania naleśników

Przygotowanie ciasta na naleśniki

  • Do miski wbić jajka, dodać mleko i wymieszać przy pomocy trzepaczki, można użyć miksera ręcznego
  • Następnie dodajemy ½ części mąki, sól i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników, w cieście nie powinno być żadnych grudek dlatego mąkę, mleko i wodę dodajemy porcjami. Dodać pozostałą część mąki oraz wodę i ponownie mieszamy do uzyskanie jednolitego gładkiego ciasta, odstawić ciasto na około 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste to należy dodać odrobinę mleka
  • Patelnię do smażenia naleśników należy bardzo dobrze rozgrzać to bardzo ważne! Jeśli Wasza patelnia potrzebuje do smażenia oleju to należy delikatnie posmarować patelnię olejem roślinnym najlepiej przy pomocy pędzelka, następnie nalewamy porcje ciasta, ciasto powinno być cieniutkie i równo rozprowadzone po całej patelni! Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się naleśnika
  • Usmażone naleśniki przekładamy na duży talerz, który przykrywamy miską lub drugim talerzem, na wierzch połóżcie kawałek ręcznika papierowego. Naleśniki w tym czasie miękną i robią się delikatne, jeśli macie specjalny pojemnik do przechowywania naleśników/tortilli to użyjcie go! 
  • Na przestudzone naleśniki nakładamy serek, składamy naleśniki na pół i jeszcze raz na pół, tworząc trójkąty

🍳Porady, błędy i wyzwania w smażeniu naleśników

Dlaczego naleśniki uważane są za potrawę uniwersalną?

To jedno z takich dań, które daje nam wielkie pole do popisu. Naleśnik jest uniwersalny w smaku dlatego też można podać go na słodko jaki w wersji wytrawnej. Pasują do nich wszelkiego rodzaju dodatki słodkie owce, dżemy słodkie twarożki i bita śmietana. Wersję obiadową można przygotować z nadzieniem mięsnym, czy warzywnym.

Jak długo smaży się francuskie naleśniki?

Naleśniki francuskie podobnie, jak wszystkie naleśniki smażymy mniej więcej około dwóch minut z jednej strony i odrobinę krócej z drugiej.

Jakie są składniki na ciasto naleśnikowe?

Do przygotowania francuskiego ciasta na naleśniki potrzebne będą jajka, mąką pszenna, mleko, woda, szczypta soli i olej. To składniki, które musicie kupić, aby je przygotować.

Jaka jest różnica między francuskim naleśnikiem a zwykłym naleśnikiem?

Różnice są niewielkie. Ciasto na naleśniki francuskie jest bardziej płynne od klasycznego. Dzięki takiej konsystencji możemy uzyskać niezwykle cieniutkie i delikatne naleśniki.

Czy przed zjedzeniem naleśnika francuskiego trzeba poczekać aż ostygnie?

NIe, nie trzeba czekać aż ostygną. Można jeść je na gorąco prosto z patelni, jak również na zimno.

Czy naleśniki są słodkie czy pikantne?

Smak jest neutralny dlatego też pasuje do dosłownie wszystkich dodatków. Naleśniki będą smakowały z dżemem jaki z mięsem.

Czy można zrobić naleśniki bez mleka?

Tak, można ciasto przygotować je bez mleka, wtedy mleko trzeba zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym.

Jaka jest najlepsza patelnia do naleśników?

Najlepsze patelnia to patelnia popularnie nazywana naleśnikową, jest to płaska patelnia bez wgłębienia pośrodku z niskim rantem. Jeśli chodzi o powłokę to najlepsza jest powłoka nieprzywierająca lub beztłuszczowa.

Czy można odgrzewać naleśniki?

Tak, naleśniki nadają się do odgrzewania. Można odgrzewać je na patelni w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej

📖 Przepis

crepes - nalesniki
Print Pin
5 z 5 głosów

Crepes - naleśniki

Cieniutkie i delikatne naleśniki w stylu francuskich naleśników Crepes, podane z serkiem mascarpone i miodem. Pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Francuska
Rodzaj Desery
Porcji 16
Przygotowanie 8 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 28 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 duże jajka
  • 420 g mleka
  • 200 g wody
  • 280 g mąki pszennej (typ 480 - uniwersalna)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju (roślinnego)

Dodatkowo

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany (18%)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 mały dżem malinowy (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie serka

  • Do miski włożyć serek mascarpone dodać śmietanę i miód, wymieszać do połączenia, odstawić do chwili podania naleśników

Przygotowanie ciasta na naleśniki

  • Do miski wbić jajka, dodać mleko i wymieszać przy pomocy trzepaczki, można użyć miksera ręcznego
  • Następnie dodajemy ½ części mąki, sól i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników, w cieście nie powinno być żadnych grudek dlatego mąkę, mleko i wodę dodajemy porcjami. Dodać pozostałą część mąki oraz wodę i ponownie mieszamy do uzyskanie jednolitego gładkiego ciasta, odstawić ciasto na około 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste to należy dodać odrobinę mleka
  • Patelnię do smażenia naleśników należy bardzo dobrze rozgrzać to bardzo ważne! Jeśli Wasza patelnia potrzebuje do smażenia oleju to należy delikatnie posmarować patelnię olejem roślinnym najlepiej przy pomocy pędzelka, następnie nalewamy porcje ciasta, ciasto powinno być cieniutkie i równo rozprowadzone po całej patelni! Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się naleśnika
  • Usmażone naleśniki przekładamy na duży talerz, który przykrywamy miską lub drugim talerzem, na wierzch połóżcie kawałek ręcznika papierowego. Naleśniki w tym czasie miękną i robią się delikatne, jeśli macie specjalny pojemnik do przechowywania naleśników/tortilli to użyjcie go! 
  • Na przestudzone naleśniki nakładamy serek, składamy naleśniki na pół i jeszcze raz na pół, tworząc trójkąty
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do naleśników można zamiast mieszanki mleka i wody dodać tylko mleko.
Francuskie naleśniki crepes zwinięte w trójkąciki nadziane twarożkiem ułożone po trzy na talerzu.
Francuskie naleśniki Crepes
Smakowite naleśniki ułożone jeden na drugim na białym talerzu w tle różowe tulipany.
Francuskie naleśniki Crepes

Więcej Przepisy na naleśniki i placki

  • Pancakes domowej roboty
    Domowe puszyste pancakes
  • nalesniki szpinakowe weganskie
    Naleśniki szpinakowe wegańskie
  • nalesniki pomaranczowe
    Naleśniki pomarańczowe
  • drozdzowe-racuchy-z-jablkami
    Drożdżowe racuchy z jabłkami

Komentarze

    5 from 5 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tomasz napisał

    14 lipca, 2024 at 8:48 pm

    5 gwiazdek
    Przepis jest rewelacyjny zawsze wychodzą znakomicie a smakują jeszcze lepiej

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 lipca, 2024 at 9:16 pm

      Bardzo dziękuję i cieszę się, że naleśniki smakują 🥰. Pozdrawiam gorąco😀

      Odpowiedz
  2. Katarzyna napisał

    17 lipca, 2022 at 6:19 pm

    5 gwiazdek
    Świetny przepis naleśniki wyszły perfekcyjnie cienkie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 lipca, 2022 at 7:35 pm

      Dziękuję, bardzo się cieszę, że wszystko wyszło jak należy 🙂

      Odpowiedz
  3. Gosia napisał

    23 maja, 2017 at 4:28 pm

    5 gwiazdek
    Zrobiłam... tyle tylko, że za mało tak WSZYSTKIM SMAKOWAŁY 🙂
    Biorę się za bezglutenowe - trzymaj kciuki 😉
    Dzięki Aniu 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 maja, 2017 at 4:50 pm

      Wspaniale 🙂 Bardzo się cieszę, że tak smakowały:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.