Jesień to czas przygotowania dżemu z gruszek. Gruszki najczęściej zjadamy na surowo, czasami przygotowujemy ciasta z gruszkami, ale czy robicie z nich dżem? Dżem z dodatkiem pomarańczy oraz imbiru zaskoczy Was smakiem! Imbir i pomarańcza dodają mu wyjątkowego charakteru, jest delikatnie pikantny z aromatem skórki pomarańczowej. Takie "smarowidło" możecie podać do naleśników, gofrów lub słodkich kanapek. Przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, a jeśli macie szybkowar lub inne tego typu urządzenie uda się to w błyskawicznym tempie. Przygotować dżem z gruszek, to zadanie na dziś lub najbliższy weekend.
Przejdź do:
🫚 Składniki
🥄 Instrukcja krok po kroku
Gruszki umyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze wyszorować, skórkę odciąć jak najcieniej, bez białej części, pokroić na drobne paseczki lub kosteczkę. Wycisnąć sok. Cukier wymieszać z pektyną.
Do garnka wlać sok z pomarańczy dodać skórkę oraz pokrojone gruszki. Garnek postawić na ogniu, dusić mieszając od czasu do czasu, przez około 40 minut. Gruszki powinny rozgotować się, a skórka pomarańczy zrobi się szklista.
Jeśli lubicie gładką wersję dżemów, możecie teraz przy pomocy blendera zmiksować na gładki mus. Następnie dodajemy cukier wymieszany z pektyną, całość gotujemy przez chwilę do jego rozpuszczenia, nie zapominamy o mieszaniu.
Gorący dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy zakrętki i stawiamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy na 15 minut, następnie odwracamy, teraz możemy umieścić w spiżarni lub chłodnej piwnicy.
🍐 Jakie gruszki
Do tego przepisu nadają się wszelkiego rodzaju gruszki. Oczywiście teraz najbardziej dostępna jest gruszka "Konferencja", ale może to być również odmiana "Bonkreta Williamsa". Użyjcie do dżemu takiej, jaką macie z własnego ogrodu lub kupcie na targu coś sezonowego.
🥧 Do czego można wykorzystać gruszki
Wszelkiej odmiany gruszki możemy wykorzystać do przygotowania pysznego flanu z gruszkami. Jest to zapiekany krem na kruchym spodzie z zapiekanymi gruszkami. Do picia proponuję smoothie z mango i gruszką, wyśmienity i bardzo sycący napój. Gruszki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kremu z dyni, to jest również coś, co trzeba przygotować jesienią! Na koniec proponuje bagietkę z gruszką, figami, kozim serem i kilkoma dodatkami, które sprawią, że Wasza wyjątkowa kanapka będzie idealnym śniadaniem, może w najbliższy weekend?
📖 Przepis
Dżem z gruszek
🥘 Składniki
- 1 kg gruszek
- 2 sztuki pomarańczy
- 300 g cukier
- 2 łyżki imbiru (świeżego, drobno startego)
- 10 g pektyny (lub tyle ile zaleca producent na 1kg owoców)
🔪 Instrukcje
- Gruszki umyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze wyszorować, skórkę odciąć jak najcieniej, bez białej części, pokroić na drobne paseczki lub kosteczkę. Wycisnąć sok.
- Do garnka wlać sok z pomarańczy dodać skórkę oraz pokrojone gruszki. Garnek postawić na ogniu, dusić mieszając od czasu do czasu przez około 40 minut. Gruszki powinny rozgotować się, a skórka pomarańczy zrobi się szklista.
- Jeśli lubicie gładką wersję dżemów, możecie teraz przy pomocy blendera zmiksować na gładki mus. Następnie dodajemy cukier wymieszany z pektyną, całość gotujemy przez chwilę do rozpuszczenia, nie zapominamy o mieszaniu.
- Gorący dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy zakrętki i stawiamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy na 15 minut, następnie odwracamy, teraz możemy umieścić w spiżarni lub chłodnej piwnicy.
Comments
No Comments