Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
Strona główna » Przetwory

Dżem z jeżyn

Aktualizacja: 25 sie, 2022 · Opublikowany: 25 sie, 2022 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Późne lato to czas jeżyn, jeżyn uprawianych w naszych ogrodach, jak i tych leśnych. Z jeżyn najczęściej przygotowujemy dżemy, soki, wina oraz nalewki. Ze względu na dość dużą ilość sporych pestek rzadziej przygotowujemy z nich świeże desery. O ile w sokach, nalewkach czy winach pestki te nie przeszkadzają, ponieważ płynne przetwory przecedzamy, to w dżemach może to dla niektórych być problem. Nie wszyscy lubimy, kiedy pesteczki utykają nam między zębami ;). Dzisiejszy przepis jest dla zwolenników gładkiej konsystencji słodkiego aromatycznego dżemu. Dżem jest przepyszny i nisko słodzony z dodatkiem pektyny jabłkowej, która pozwala na to, aby szybko i bez nadmiaru cukru przygotować wyśmienity dodatek do naleśników czy kanapek.

Gładką konsystencję dżemu uzyskałam przez przepuszczenie rozgotowanych owoców przez wyciskarkę ślimakową. Jeśli takiej nie posiadacie można rozgotowane owoce przetrzeć przez gęste sito lub przecierak do owoców.

kanapka posmarowana dżemem z jeżyn w tle słoiczki i fioletowe kwiaty
dzemzjezyn
Przejdź do:
  • 🍯 Składniki
  • 🥄 Instrukcje
  • 🌿 Właściwości jeżyn
  • 🫙 Pektyna do dżemów
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🍯 Składniki

w miseczkach składniki na dżem z jeżyn
dzemzjezyn
  • jeżyny
  • cukier
  • pektyna
  • woda

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu.

🥄 Instrukcje

1

Jeżyny myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.

jeżyny w garnku
dzemzjezyn
dzemzjezyn
2

Kiedy jeżyny puszczą sok i będą miękkie, przecieramy przez sito lub możemy zrobić to przy pomocy wyciskarki ślimakowej.

3

Przetarte jeżyny (uzyskałam 1,5 litra musu) ponownie umieszczamy w garnku, stawiamy garnek na ogniu i znów zagotowujemy. Kiedy mus wrze, dodajemy cukier wymieszany z pektyną. Mieszając dżem, znów doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, uważając, aby się nie przypalił.

przetarte jeżyny w garnku
dzemzjezyn
dżem z jeżyn w słoiczku w tle słoiki z dżemem
dzemzjezyn
4

Gorący dżem przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy słoiki i stawiamy je na zakrętkach na 5 minut. Po tym czasie odwracamy słoiki, pozostawiamy do wystudzenia, przenosimy do spiżarni lub piwnicy.

🌿 Właściwości jeżyn

Jeżyna od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Nasze prababcie zbierały je w lesie i przygotowywały z nich soki, którymi leczyły przeziębienia i wzmacniały organizm. Te czarne owoce zawierają sporo witaminy C, A, B6, E i K, kwas foliowy, żelazo wapń, magnez, potas, sód i cynk. Polecane są dla kobiet, które cierpią z powodu PMS, jaki i tych w okresie menopauzy. Zawarte w nich fitoestrogeny łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca doskwierające kobietą w czasie menopauzy, jaki i bóle miesiączkowe. Jeżyny to owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG - 25) dlatego mogą być bezpiecznie spożywane przez diabetyków. Dzięki niskiej kaloryczności (43 kcal w 100 g) i dużej zawartości błonnika idealnie nadają się dla osób na diecie.

Oczywiście im mniej są przetworzone owoce, tym więcej cennych składników zostaje w naszych przetworach. Wiadomo, że długa obróbka termiczna powoduje zmniejszenie zawartości cennych składników, dlatego gotowanie trzeba ograniczyć do minimum.

🫙 Pektyna do dżemów

Dlaczego używam pektyny do przygotowania dżemów? To proste, aby zrobić dżem bez dodatku pektyny, trzeba długo gotować owoce, aby zredukować ilość soku, wtedy dżem zaczyna nabierać odpowiedniej konsystencji. Niestety długie gotowanie wiąże się z długim czasem spędzonym w kuchni. Trzeba pilnować, aby dżem się nie przypalił, ciągle mieszać i doglądać. Jednak dla mnie ważniejszą sprawą jest to, że podczas długiego gotowania tracimy cenne składniki odżywcze i witaminy. Dlatego też stosuję pektynę do przygotowania większości słodkich przetworów. Dzięki pektynie dodanej do owoców czas gotowania zredukowany jest do minimum. Dla wielu z Was ważne pewnie będzie też to, że ilość cukru użytego w przepisie jest minimalna! W klasycznych przepisach np. na dżem z jeżyn używamy na 1 kilogram owoców, aż 0,5 kg cukru. Cukier pomaga zagęścić dżem, ale jeśli zastosujecie pektynę, to on przejmie rolę zagęstnika i to bogatego w błonnik.

📖 Przepis

na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
Print Pin
Bądź pierwszy!

Dżem z jeżyn

Domowy dżem z jeżyn z niską zawartością cukru, idealny dodatek do naleśników i kanapek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przetwory
Porcji 8
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1,7 kg jeżyn
  • 350 g cukru
  • 2 łyżki pektyny (lub tyle ile zaleca producent)
  • 60 ml wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeżyny myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i stawiamy garnek na ogniu. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
    jeżyny w garnku
  • Kiedy jeżyny puszczą sok i będą miękkie, przecieramy przez sito lub możemy zrobić to przy pomocy wyciskarki ślimakowej.
  • Przetarte jeżyny (uzyskałam 1,5 litra musu) ponownie umieszczamy w garnku, stawiamy garnek na ogniu i ponownie zagotowujemy. Kiedy mus wrze, dodajemy cukier wymieszany z pektyną. Mieszając dżem, znów doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut, uważając, aby się nie przypalił.
    przetarte jeżyny w garnku
  • Gorący dżem przelewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy słoiki i stawiamy je na zakrętkach na 5 minut. Po tym czasie odwracamy słoiki, pozostawiamy do wystudzenia, przenosimy do spiżarni lub piwnicy.
    dżem z jeżyn w słoiczku w tle słoiki z dżemem
Dżem w słoiczku na fioletowym obrusie wokół słoiczka jeżyny i kwiaty
dzemzjezyn
dżem z jeżyn w słoiczku w tle słoiki z dżemem
dzemzjezyn

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kinga napisał

    20 sierpnia, 2023 at 12:45 pm

    Jaką Pani posiada wyciskarkę ślimakowa? Niestety przez ręczna wyciskarkę mam pesteczki 😅

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 sierpnia, 2023 at 10:11 pm

      Mam wyciskarkę ślimakową i to bardzo ułatwia zadanie, ale można użyć przecieraczki ręcznej, która ma różnego rodzaju sita lub też wystarczy zwykłe sito i pałka. Oczywiście używając klasycznej metody, czyli sitko i pałka, owoce powinny być rozgotowane, to ułatwi przecieranie ich 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required