Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Przetwory

Dżem z pomarańczy

Aktualizacja: 18 kwi, 2021 · Opublikowany: 5 paź, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Dżem z pomarańczy, dyni i imbiru z dodatkiem karmelizowanej skórki pomarańczowej. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego połączenia, to zachęcam do spróbowania. Na początek podaję Wam proporcję na kilka słoiczków, tak na przetestowanie. Choć jestem pewna, że po spróbowaniu dżemu z pomarańczy z dynią, imbirem i likierem Cointreau, będziecie chcieli więcej.

dzem z pomaranczy
Dżem z pomarańczy
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🟠 Z czym najlepiej smakuje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 670 g obranej dyni użyłam Hokkaido
  • 800 g pomarańczy waga podana po obraniu ze skórek
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 20 g świeżego imbiru
  • 70 ml likieru Couintreau
  • 1 skórka z pomarańczy

🔪 Instrukcje

  • Pomarańcze obrać ze skórki (wraz z białą częścią), pokroić na kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem, postawić na ogień. Obraną dynię pokroić na małe kawałki, dodać do pomarańczy, dosypać cukier, przykryć i zacząć dusić przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dalej gotować bez przykrycia, nadmiar wody szybciej odparuje.
  • Skórkę z jednej pomarańczy pokroić na drobniutkie paseczki. Umieścić na patelni, dolać 100 ml soku z pomarańczy, dodać 2 łyżki cukru trzcinowego, karmelizować skórkę przez około 10 minut ciągle mieszając, skórka powinna zrobić się miękka i szklista, zestawić z ognia.
  • Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać od dżemu, dżem gotować do zredukowania do odpowiedniej konsystencji.
  • Garnek zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładką masę. Do przetartego dżemu dodać karmelizowaną skórkę i likier Cointreau, gotować jeszcze przez około 30 minut na małym ogniu. Dżem należy częściej mieszać, aby nie przywarł do dna.
  • Umyte i wysuszone słoiki napełnić gorącym dżemem, zakręcić zakrętki. Słoiki z dżemem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 130 st C. Pasteryzować przez 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.

🟠 Z czym najlepiej smakuje

Smak jest niesamowity. Słodycz pomarańczy podkreślona ostrością imbiru i delikatną goryczką karmelizowanej skórki z pomarańczy. To jest to! Dżem jest bardzo, bardzo smaczny i fantastycznie smakuje podany z naleśnikami kokosowymi z mąki ryżowej. Warto spróbować też z placuszkami pancakes, czy świeżymi bułeczkami pszennymi. Poza walorami smakowymi dżemu z pomarańczy jest jeszcze coś, co cieszy oko, czyli piękny pomarańczowy kolor, który dżem zawdzięcza dyni Hokkaido. Dodatek dyni sprawił, że konsystencja dżemu jest bardzo delikatna, a i smak wzbogacony o jej nutę. Polecam!

dzem z pomaranczy
Dżem z pomarańczy

📖 Przepis

dzem z pomaranczy
Print Pin
5 z 1 głosu

Dżem z pomarańczy

Bardzo smaczny dżem z pomarańczy z dynią oraz dodatkiem imbiru.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Dodatki
Porcji 6
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 670 g obranej dyni (użyłam Hokkaido)
  • 800 g pomarańczy (waga podana po obraniu ze skórek)
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 20 g świeżego imbiru
  • 70 ml likieru Couintreau
  • 1 skórka z pomarańczy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomarańcze obrać ze skórki (wraz z białą częścią), pokroić na kawałki, włożyć do garnka z grubym dnem, postawić na ogień. Obraną dynię pokroić na małe kawałki, dodać do pomarańczy, dosypać cukier, przykryć i zacząć dusić przez 15 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę, dalej gotować bez przykrycia, nadmiar wody szybciej odparuje.
  • Skórkę z jednej pomarańczy pokroić na drobniutkie paseczki, umieścić na patelni, dolać 100 ml soku z pomarańczy, dodać 2 łyżki cukru trzcinowego, karmelizować skórkę przez około 10 minut ciągle mieszając, skórka powinna zrobić się miękka i szklista, zestawić z ognia.
  • Imbir obrać ze skórki, zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać od dżemu, dżem gotować do zredukowania do odpowiedniej konsystencji.
  • Garnek zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładką masę, do przetartego dżemu dodać karmelizowaną skórkę i likier Cointreau, gotować jeszcze przez około 30 minut na małym ogniu, dżem należy częściej mieszać, aby nie przywarł do dna.
  • Umyte i wysuszone słoiki napełnić gorącym dżemem, zakręcić zakrętki. Słoiki  z dżemem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 130 st C, pasteryzować przez 40 minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystygnięcia.

📋 Notatki

Karmelizowaną skórkę pomarańczy dodajcie porcjami, wiem, że nie każdy lubi jej gorzkawy smak, więc nie przesadźcie! Oczywiście można ją zupełnie pominąć.
  • dzem z pomaranczy
  • dzem z pomaranczy
Dżem z pomarańczy

Więcej Przepisy na przetwory

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy
  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magda napisał

    14 stycznia, 2018 at 9:30 am

    Ania czy filetujesz pomarańcze przed wrzuceniem do garnka czy wrzucisz razem z blonkami?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 stycznia, 2018 at 10:18 pm

      Zewnętrzną białą cześć obieram, a wewnętrzne zostawiam, ale to oczywiście zależy od pomarańczy, jeśli mają bardzo grubą błonkę to trzeba filtrować całe. Dżem będzie delikatniejszy z minimalną goryczką.

      Odpowiedz
  2. amgdalena napisał

    07 października, 2013 at 9:06 pm

    cudowne połączenie - dżem pomarańczowy mogę jeśc bez przerwy. wypróbuję na 100%!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 października, 2013 at 9:09 pm

      Zachęcam! A jutro przepis na ciacho z wykorzystaniem tego dżemu:)

      Odpowiedz
  3. skoraq cooks napisał

    06 października, 2013 at 2:21 pm

    Uwielbiam dżem pomarańczowy, ale Twoja propozycja z dynią i imbirem i likierem pomarańczowym sprawi najpewniej, że się od niego uzależnię 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 października, 2013 at 2:27 pm

      To pewne!!! Ja również uwielbiam dżem pomarańczowy, ale sama pomarańcza, to już za mało, więc mieszam, poszukuje i testuję z mowymi połączeniami:) Smacznego!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.