Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Knedle i kluski

Knedle ze śliwkami-twarogowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 28 wrz, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Knedle, skąd pochodzą, gdzie zaczęła się ich historia? Sprawa nie jest taka jasna i oczywista jakby się wydawało. Mówi się, że ich kolebką były Czechy lub Austria, ale wertując różne źródła, można doszukać się początku knedla w kuchni włoskiej. To kluski znanej jako włoskie gnocchi dały początek dzisiejszym knedlom, Austriacy na bazie gnocchi stworzyli wiele przeróżnych przepisów na knoepfles, knefles, knepfles... Przepis tak ewaluował aż doszedł do dobrze znanych knödel. Knödel przeszły kolejną transformację we Francji skąd wreszcie trafiły do Polski pod nazwą knedle. Knedle dzięki swojej bogatej historii mają wiele odmian. Można dziś znaleźć przepisy na knedle ze słodkim i wytrawnym nadzieniem. Przepis na ciasto zawierają również dodatki wzbogacające na przykład bułka, ziemniaki, twaróg czy mięso.

Dziś przepis na typowo jesienne  knedle, knedle ze śliwką i ciastem z dodatkiem twarogu. Kluski są bardzo delikatne, puszyste i miękkie po prostu idealne! Knedle po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Bardzo szybki przepis i jak przy przepisach, do których potrzebne są gotowane zimne ziemniaki, polecam ugotować je dzień wcześniej. W dniu, w którym będziemy przygotowywać knedle ze śliwkami, zostanie mam tylko ich formowanie. Knedle fantastyczne smakują odpiekane na maśle, oczywiście na patelni. Knedle powinny lekko się przyrumienić, wtedy są najsmaczniejsze.  Smacznego!

📖 Przepis

knedle ze sliwkami-twarogowe
Print Pin
5 z 4 głosów

Knedle ze śliwkami-twarogowe

Najlepszy obiad na upalne letnie dni, szybki do przygotowania i bardzo smaczny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 26
Przygotowanie 35 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 180 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie jajka
  • 1 szczypta soli
  • 400 g śliwek (wypestkowanych)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki umieścić w dużej misce, ser również przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól, zagnieść jednolite ciasto, ciasta nie należy zbyt długo wyrabiać.
  • Śliwki wypestkować, nacinając tylko jedną połowę śliwki wyjąć pestkę tak, aby śliwka po złożeniu była cała, w przypadku bardzo dużych śliwek przeciąć na pół.
  • W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli.
  • Z ciasta odcinać kawałek ciasta, uformować wałek, który należy podzielić na kawałki o wadze około 50 g.
  • Z każdego kawałka ciasta uformować na dłoni placuszek na jego środek położyć śliwkę, skleić brzegi, a następnie utoczyć w dłoni okrągłą kulkę, jeśli ciasto będzie się troszkę lepić do dłoni, to oprószyć dłoń odrobiną mąki.
  • Gotowe knedle układać na podsypanym mąką blacie.
  • Knedle wrzucać do gotującej się wody, jeśli macie bardzo duży garnek to można ugotować wszystkie jednocześnie natomiast jeśli garnek jest mały ugotujcie knedle partiami.
  • Po wrzuceniu knedli do garnka nie należy ich mieszać od razu, trzeba odczekać 3-4 minut, aby mąka ścięła się delikatnie, teraz można przy pomocy łyżki bardzo delikatnie zamieszać, ale uważajcie, knedle są delikatne, więc róbcie to ostrożnie, aby ich nie uszkodzić.
  • Knedle gotujemy od momentu wypłynięcia na wierzch, przez około 3 minuty. Knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerzu.
  • Podajemy ciepłe ze śmietaną i cukrem oraz cynamonem lub z przyrumienioną tartą bułą i masłem,
  • Smacznego!
knedle ze sliwkami-twarogowe
knedle ze sliwkami-twarogowe

Więcej Przepisy na knedle i kluski

  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • knedle z brzoskwiniami
    Knedle z brzoskwiniami
  • knedle truskawkowe
    Knedle truskawkowe
  • gnocchi z dynia
    Gnocchi z dynią

Komentarze

    5 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    28 września, 2015 at 12:23 pm

    Przepysznie!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2015 at 12:26 pm

      Dziękuję i potwierdzam, przepyszne! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.