Lody mango na mleczku kokosowym bez cukru! Puszyste o aksamitnej konsystencji, co tu dużo mówić są po prostu nieziemsko smaczne. Jeśli lubicie mango to te lody są dla Was. Zamiast cukru czy miodu do dosłodzenia użyłam erytrolu, który jest rewelacyjnym słodzikiem szczególnie polecany osobom, które starają się unikać cukru.
🍦 Lody
Lody, taki deser kochają wszyscy, a szczególnie dzieci, warto więc zrobić je własnoręcznie w domu. Nie jest to skomplikowane zadanie, szczególnie kiedy macie w domu maszynkę do lodów. Jeśli nie, to warto zainwestować w kupno sorbetiery. Można kupić ją nawet za kilkadziesiąt złotych, nie jest to duży wydatek, zważając na to, że posłuży nam dłuższy czas. Oczywiście lody można przygotować i bez niej, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Masę lodową należy w pojemniku schładzać (w zamrażalniku) i co 30 minut mieszać, aby lody równo zamrażały się i nie tworzyły się w nich grudki lodowe.
🥘 Składniki
- 350 g pulpy z mango = 1 duży owoc
- 420 ml mleczka kokosowego z puszki = 1 puszka
- 70 ml wody
- 50 g mleka w proszku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 30 g erytrolu
- ⅓ łyżeczki mielonej kurkumy opcjonalnie
🔪 Instrukcje
- Mango umyć, obrać ze skórki odkroić cały miąższ, zmiksować na gładki mus w blenderze. Mleczko kokosowe wylać z puszki i lekko pogrzać, aby było jednorodne. Mleko w proszku (50 g) rozmieszać a letniej wodzie (70 ml) dodać erytrol, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki, najlepiej wszystko razem zmiksować w blenderze, aby napowietrzyć masę. Miskę z masą lodową wstawić najlepiej do zamrażalnika na 30 minuta, aby się schłodziła.
- Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów i kręcić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe lody zjeść od razu lub przełożyć do zamykanego naczynia, przechowywać w zamrażalniku. Kiedy najdzie Was chęć na zjedzenie lodów wyjąć z zamrażalnika i chwilę poczekać, aby lekko się rozmroziły.
📋 Notatki
Jeśli nie macie maszynki do lodów/sorbetiery lody można zrobić ręcznie. W tym celu należy przygotowaną masę umieścić w zamrażalniku i mieszać ją co 30-40 minut do uzyskania odpowiedniego zmrożenia lodów.
🍬 Erytrol
Co to jest erytrol i jakie ma właściwości? To, co najważniejsze to to, że erytrol ma zerowy indeks glikemiczny (IG) i bardzo niski ładunek glikemiczny (ŁG) dlatego też polecany jest w dietach niskocukrowych. Słodzik ten jest bezpieczny dla diabetyków i osób odchudzających się, ponieważ nie podnosi poziomu insuliny i glukozy we krwi. Nie jest metabolizowany przez nasz organizm, wydalany jest w całości z moczem. Jest tylko troszkę mniej słodki w smaku niż cukier biały. Ponieważ erytrol nie karmelizuje się i nie ulega fermentacji, nie nadaje się do ciast drożdżowych i do przygotowania karmelu.
📖 Przepis
Lody mango
🥘 Składniki
- 350 g pulpy z mango (= 1 duży owoc)
- 420 ml mleczka kokosowego z puszki (= 1 puszka)
- 70 ml wody
- 50 g mleka w proszku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 30 g erytrolu
- ⅓ łyżeczki mielonej kurkumy (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Mango umyć, obrać ze skórki odkroić cały miąższ, zmiksować na gładki mus w blenderze. Mleczko kokosowe wylać z puszki i lekko pogrzać, aby było jednorodne. Mleko w proszku (50 g) rozmieszać a letniej wodzie (70 ml) dodać erytrol, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki, najlepiej wszystko razem zmiksować w blenderze, aby napowietrzyć masę. Miskę z masą lodową wstawić najlepiej do zamrażalnika na 30 minuta, aby się schłodziła.
- Schłodzoną masę wlać do maszyny do lodów i kręcić do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe lody zjeść od razu lub przełożyć do zamykanego naczynia, przechowywać w zamrażalniku. Kiedy najdzie Was chęć na zjedzenie lodów wyjąć z zamrażalnika i chwilę poczekać, aby lekko się rozmroziły. Smacznego!
Comments
No Comments