Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Okazje » Karnawał

Pączki z dżemem malinowym

Aktualizacja: 28 sty, 2022 · Opublikowany: 26 sty, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pączki, pączusie niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich popołudniowej kawy, a inni jedzą je tylko od święta. Jestem ciekawa czy wiecie, że pączki były znane już w starożytnym Rzymie? Zajadano się nimi w czasie obchodów święta przełomu zimowo-wiosennego. Pączki dotarły również do Polski, ale nie w takiej formie, jaką znamy dziś. Nasi przodkowie jedli pączki nadziewane słoniną, dziś może nas to zdziwić, ale wtedy było to rarytas. Brzmi dziwnie, ale i dziś można znaleźć wiele przepisów z różnych regionów świata, gdzie ciasto pączkowe wypełnione jest dodatkami wytrawnymi, ale o tym w innym wpisie. Historia mówi, że dopiero w XVIII wieku do pączków zaczęto dodawać drożdże, to zupełnie odmieniło ich smaki i wygląd. Od tamtej pory, nabrały puszystości, zrobiły się okrągłe i słodkie.

  • Puszysty pączek wypełniony dżemem malinowym, w tle patera z pączkami.
Paczki z dżemem malinowym
Przejdź do:
  • 🌌 Ciasto nocne
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍳 Smażenie
  • 🍩 Pączkowe szaleństwo
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🌌 Ciasto nocne

Co to jest ciasto nocne? Jest to ciasto, które przygotowujemy dzień przed planowanym smażeniem pączków. Wszystkie składniki wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia, następnie odgazowujemy, czyli krótko wyrabiamy, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Następnym krokiem jest szczelne przykrycie miski z ciastem folią spożywcza i umieszczenie w lodówce na całą noc. Następnego dnia ciasto należy wyjąć z lodówki i pozwolić mu osiągnąć temperaturę pokojową. Ciasto nocne po usmażeniu jest mocne, ale puszyste i delikatne i oczywiście przepyszne w smaku. Z poniższego przepisu możecie przygotować pączki bez nocnego chłodzenia. Wystarczy, że po wyrośnięciu ciasta podzielicie je na małe porcje, uformujecie pączki, a po ponownym wyrośnięciu usmażycie, będą pyszne!

Pączek na białym talerzu w tle pączki na paterze na czarnym tle.
Pączki z dżemem malinowym

🥘 Składniki

  • 240 ml mleka letniego
  • 20 g świeżych drożdży lub suchych 8 g
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru drobnego
  • 2 średnie jajka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki, albo octu

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • dżem do nadziewania pączków użyłam malonowy może być również śliwkowy, porzeczkowy
  • cukier puder do oprószenia

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Do letniego mleka dodać drożdże, dokładnie wymieszać i dostawić na chwilę, aby się spieniły.
  • Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier. Jajka roztrzepać w miseczce, a następnie dodać do mąki wraz z mlekiem i drożdżami oraz przestudzonym masłem i alkoholem. Jeśli używacie suchych drożdży, dosypcie je do mąki i wymieszajcie. Ciasto wyrobić mikserem zaopatrzonym w końcówkę typu hak przez 10 -12 minut, powinno być gładkie. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykryć folią spożywczą, aby nie obsychało podczas wyrastania. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasta należy je odgazować, czyli przerobić ręcznie, aby było gładkie i bez dużych bąbelków powietrza. Ponownie umieścić ciasto w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  • Następnym krokiem jest dzielenie i wyrastanie. Ciasto najlepiej zważyć i podzielić na 12 równych bułeczek. Każdą porcję ciasta utoczyć w dłoniach w zgrabną kuleczkę, jeśli ciasto będzie bardzo kleiło się do rąk, można delikatnie naoliwić dłonie i uformować kuleczkę. Można również delikatnie podsypać mąką, ale używajcie jej oszczędnie, ponieważ nadmiar mąki na pączku podczas smażenia spowoduje dymienie oleju.
  • Uformowane kuleczki ciasta układać na naoliwionym papierze do pieczenia lub lekko posypanym mąką. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią spożywczą (oliwą do pączków) i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do napuszenia.

🍳 Smażenie

  • W czasie, kiedy pączki rosną, rozgrzewamy olej roślinny w dużym szerokim naczyniu, może to być głęboka patelnia lub rondel. Oleju powinno być około 5 cm licząc od dna naczynia. Olej rozgrzewamy do temperatury 175-180 st C.
  • Napuszone pączki ostrożnie wkładamy na olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy pączki smażą się już z drugiej strony, możecie sprawdzić, czy ciasto w środku jest już upieczone przez wbicie długiej wykałaczki w środek pączka, Jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty, nieoklejony surowym ciastem, to znak, że pączki można wyjąć z oleju.
  • Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  • Lekko przestudzone pączki nadziewamy szprycą wypełnioną dżemem malinowym lub innym ulubionym, posypujemy cukrem pudrem.

🍩 Pączkowe szaleństwo

Poniżej znajdziecie kilka innych przepisów na smaczne i sprawdzone pączki. Spróbujcie wspaniałych delikatnych jak puch pączków Malasadas najpopularniejszych pączków na Hawajach! Pączki na piwie, czy inne z dodatkiem skórki pomarańczy również powinny Wam posmakować. Zapraszam serdecznie.

  • Malasadas - pączki portugalskie
    Malasadas portugalskie pączki
  • Pączki na piwie
  • Paczki z nutka pomaranczy
    Pączki z nutką pomarańczy
  • paczki z czarna porzeczka
    Pączki z czarną porzeczką

📖 Przepis

Pączek na białym talerzu w tle pączki na paterze na czarnym tle.
Print Pin
5 z 1 głosu

Pączki z dżemem malinowym

Wspaniałe pączki z ciasta nocnego, puszyste, delikatnie i bardzo smaczne.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 240 ml mleka (letniego)
  • 20 g świeżych drożdży (lub suchych 8 g)
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru drobnego
  • 2 średnie jajka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki spirytusu (lub wódki, albo octu)

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • dżem do nadziewania pączków użyłam malonowy (może być również śliwkowy, porzeczkowy)
  • cukier puder (do oprószenia)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Do letniego mleka dodać drożdże, dokładnie wymieszać i dostawić na chwilę, aby się spieniły.
  • Masło stopić w rondelku i przestudzić. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier. Jajka roztrzepać w miseczce, a następnie dodać do mąki wraz z mlekiem i drożdżami oraz przestudzonym masłem i alkoholem. Jeśli używacie suchych drożdży, dosypcie je do mąki i wymieszajcie. Ciasto wyrobić mikserem zaopatrzonym w końcówkę typu hak przez 10-12 minut, powinno być gładkie. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykryć folią spożywczą, aby nie obsychało podczas wyrastania. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce lub do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu ciasta należy je odgazować, czyli przerobić ręcznie, aby było gładkie i bez dużych bąbelków powietrza. Ponownie umieścić ciasto w misce, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy w ciepłym miejscu do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  • Następnym krokiem jest dzielenie i wyrastanie. Ciasto najlepiej zważyć i podzielić na 12 równych bułeczek. Każdą porcję ciasta utoczyć w dłoniach w zgrabną kuleczkę, jeśli ciasto będzie bardzo kleiło się do rąk, można delikatnie naoliwić dłonie i uformować kuleczkę. Można również delikatnie podsypać mąką, ale używajcie jej oszczędnie, ponieważ nadmiar mąki na pączku podczas smażenia spowoduje dymienie oleju.
  • Uformowane kuleczki ciasta układać na naoliwionym papierze do pieczenia lub lekko posypanym mąką. Każdą kulkę ciasta spłaszczyć dłonią, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią spożywczą (oliwą do pączków) i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do napuszenia.

Smażenie

  • W czasie, kiedy pączki rosną, rozgrzewamy olej roślinny w dużym szerokim naczyniu, może to być głęboka patelnia lub rondel. Oleju powinno być około 5 cm licząc od dna naczynia. Olej rozgrzewamy do temperatury 175-180 st C.
  • Napuszone pączki ostrożnie wkładamy na olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy pączki smażą się już z drugiej strony, możecie sprawdzić, czy ciasto w środku jest już upieczone przez wbicie długiej wykałaczki w środek pączka, Jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty, nieoklejony surowym ciastem, to znak, że pączki można wyjąć z oleju.
  • Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  • Lekko przestudzone pączki nadziewamy szprycą wypełnioną dżemem malinowym lub innym ulubionym, posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!
  • Pączki na białej paterze, a z góry sypie się cukier puder.
Pączki z dżemem malinowym

Więcej Przepisy na ciasta drożdżowe

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • wieniec drozdzowy z marcepanem
    Wieniec drożdżowy z marcepanem
  • Puszyste ciasto drozdzowe z owocami
    Puszyste ciasto drożdżowe z owocami

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.