Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez pasztetu, ten dodatek uwielbiany jest przez większość smakoszy, choć nie zawsze w wersji mięsnej ;). Dla wegetarian mam kilka smacznych propozycji na przygotowanie pasztetu. Na stronie możecie znaleźć przepis na pasztet jaglany lub pasztet z warzywny. Polecam również pasztet do smarowania przygotowany z soczewicy, pieczarek i fasoli. Wszystkie są bardzo smaczne i łatwe, koniecznie wypróbujcie!
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 800 g mięsa z królika czyli jedna cała porcja
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 1 duża cebula
- 4 duże jajka
- 1 łyżka imbiru suszonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 300 g wątróbki dowolny rodzaj
- 6-8 łyżek tłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczki można dodać masło lub słoninę
- 1 sztuka sucha bułka namoczona w rosole
🔪 Instrukcje
Gotowanie mięsa
- Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz. Mięso gotować około 2 godzin do miękkości, na średnim ogniu. Jeśli rosół wygotuje się należy dolewać wodę.
Przygotowanie pasztetu
- Suchą bułkę namoczyć w rosole, a następnie odcisnąć i dodać do mielenie. Wątróbkę obrać z błonek, osuszyć i podsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, krótko, a następnie zalać ją ½ szklanki rosołu z królika i dusić przez 8 minut. Dodać do obranego mięsa i razem zmielić.
- Cebulę podsmażamy na oleju. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z rosołu, oddzielamy od kości, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa z przesmażoną cebulą i bułką. Do uzyskanej masy dodajemy przyprawy, tłuszcz, solidnie doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby można dodać więcej imbiru i gałki muszkatołowej - wedle smaku. Dolewamy około ½ szklanki rosołu i dodajemy jajka, dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej ręką.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Przygotować 4 foremki do pasztetu o wymiarach 8x 15 cm lub jedną dużą keksówkę. Formy wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Przełożyć masę pasztetową, wyrównać wierzch, można położyć na wierzchu pasztetu listek laurowy, i kilka wiórków masła.
- Na dolną półkę piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut jeśli pieczecie w 4 małych porcjach , jeśli będzie to jeden duży pasztet to czas trzeba wydłużyć o około 15 minut. Pasztet po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny pasztet najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce, wtedy ładnie zwiąże i będzie się dobrze kroił.
- Gotowy pasztet można mrozić. Przed zamrożeniem należy oczywiście owinąć go szczelnie w folię spożywczą!
🥩 Jakie mięso na pasztet?
Wróćmy do dzisiejszego przepisu. Do przygotowania tego pasztetu potrzebować będziecie delikatnego mięsa z królika. Mięso z królika nie jest zbyt popularne w Polsce, ale można je kupić w dobrych sklepach lub bezpośrednio od hodowcy. Królicze mięso cenione jest przez dietetyków, szczególnie zalecane w diecie dzieci i osób z problemami naczyniowo-sercowymi. Mięso zaliczane jest do mięs białych, lekkostrawnych o wysokiej zawartości białek i niskiej zawartości tłuszczu. Tak, więc jeśli pasztet to najlepszy i najzdrowszy będzie z królika.
🍲 Co zrobić z wywarem?
Przygotowanie pasztetu nie jest trudne i wystarczy kilka składników, aby przygotować ten pyszny dodatek do pieczywa. Zanim przygotujemy pasztet, należy mięso ugotować z dodatkiem warzyw, dzięki temu otrzymamy wspaniały rosół, który możemy wykorzystać do przygotowania białego barszczu lub żurku. Do masy powinniście dodać trochę tłuszczu, ponieważ królik jest mięsem chudym. Tłuszczu ma niewiele, więc pasztet po upieczeniu mógłby być nieco suchy. Dodałam tłuszcz wytopiony z gęsi, ale może to być inny dowolny tłuszcz.
🔥 Jak upiec pasztet?
Pasztet z królika, jak i inne pasztety najlepiej piec w kąpieli wodnej, dzięki temu pasztet po upieczeniu będzie wilgotny. Można zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy to, sposób podany poniżej, czyli należy wlać gorącą wodę do żaroodpornego naczynia, wstawić naczynie na półkę niżej, aby woda parowała podczas pieczenia. Można również wykorzystać duże naczynie i również wypełnić je gorącą wodą, a do niego wstawić formę z pasztetem. Wykorzystując drugi sposób, pamiętajcie, aby forma, w której będzie pieczony pasztet, była szczelna, a woda nie dostała się do masy!
📖 Przepis
Pasztet z królika
🥘 Składniki
- 800 g mięsa z królika (czyli jedna cała porcja)
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 1 duża cebula
- 4 duże jajka
- 1 łyżka imbiru suszonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 300 g wątróbki (dowolny rodzaj)
- 6-8 łyżek tłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczki (można dodać masło lub słoninę)
- 1 sztuka sucha bułka (namoczona w rosole)
🔪 Instrukcje
Gotowanie mięsa
- Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz. Mięso gotować około 2 godzin do miękkości, na średnim ogniu. Jeśli rosół wygotuje się należy dolewać wodę.
Przygotowanie pasztetu
- Suchą bułkę namoczyć w rosole, a następnie odcisnąć i dodać do mielenie. Wątróbkę obrać z błonek, osuszyć i podsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, krótko, a następnie zalać ją ½ szklanki rosołu z królika i dusić przez 8 minut. Dodać do obranego mięsa i razem zmielić.
- Cebulę podsmażamy na oleju. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z rosołu, oddzielamy od kości, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa z przesmażoną cebulą i bułką. Do uzyskanej masy dodajemy przyprawy, tłuszcz, solidnie doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby można dodać więcej imbiru i gałki muszkatołowej - wedle smaku. Dolewamy około ½ szklanki rosołu i dodajemy jajka, dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej ręką.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Przygotować 4 foremki do pasztetu o wymiarach 8x 15 cm lub jedną dużą keksówkę. Formy wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Przełożyć masę pasztetową, wyrównać wierzch, można położyć na wierzchu pasztetu listek laurowy, i kilka wiórków masła.
- Na dolną półkę piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut jeśli pieczecie w 4 małych porcjach , jeśli będzie to jeden duży pasztet to czas trzeba wydłużyć o około 15 minut. Pasztet po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny pasztet najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce, wtedy ładnie zwiąże i będzie się dobrze kroił.
- Gotowy pasztet można mrozić. Przed zamrożeniem należy oczywiście owinąć go szczelnie w folię spożywczą!
- Smacznego!
Comments
No Comments