Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dania mięsne

Pasztet z królika

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 20 gru, 2019 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt bez pasztetu, ten dodatek uwielbiany jest przez większość smakoszy, choć nie zawsze w wersji mięsnej ;). Dla wegetarian mam kilka smacznych propozycji na przygotowanie pasztetu. Na stronie możecie znaleźć przepis na pasztet jaglany lub pasztet z warzywny. Polecam również pasztet do smarowania przygotowany z soczewicy, pieczarek i fasoli. Wszystkie są bardzo smaczne i łatwe, koniecznie wypróbujcie!

Pasztet z krolika ułożony na czarnym talerzu z boku wieniec świąteczny.
Pasztet z królika
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥩 Jakie mięso na pasztet?
  • 🍲 Co zrobić z wywarem?
  • 🔥 Jak upiec pasztet?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 800 g mięsa z królika czyli jedna cała porcja
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 duża cebula
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g wątróbki dowolny rodzaj
  • 6-8 łyżek tłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczki można dodać masło lub słoninę
  • 1 sztuka sucha bułka namoczona w rosole

🔪 Instrukcje

Gotowanie mięsa

  • Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz. Mięso gotować około 2 godzin do miękkości, na średnim ogniu. Jeśli rosół wygotuje się należy dolewać wodę.

Przygotowanie pasztetu

  • Suchą bułkę namoczyć w rosole, a następnie odcisnąć i dodać do mielenie. Wątróbkę obrać z błonek, osuszyć i podsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, krótko, a następnie zalać ją ½ szklanki rosołu z królika i dusić przez 8 minut. Dodać do obranego mięsa i razem zmielić.
  • Cebulę podsmażamy na oleju. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z rosołu, oddzielamy od kości, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa z przesmażoną cebulą i bułką. Do uzyskanej masy dodajemy przyprawy, tłuszcz, solidnie doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby można dodać więcej imbiru i gałki muszkatołowej - wedle smaku. Dolewamy około ½ szklanki rosołu i dodajemy jajka, dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej ręką.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Przygotować 4 foremki do pasztetu o wymiarach 8x 15 cm lub jedną dużą keksówkę. Formy wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Przełożyć masę pasztetową, wyrównać wierzch, można położyć na wierzchu pasztetu listek laurowy, i kilka wiórków masła.
  • Na dolną półkę piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut jeśli pieczecie w 4 małych porcjach , jeśli będzie to jeden duży pasztet to czas trzeba wydłużyć o około 15 minut. Pasztet po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny pasztet najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce, wtedy ładnie zwiąże i będzie się dobrze kroił.
  • Gotowy pasztet można mrozić. Przed zamrożeniem należy oczywiście owinąć go szczelnie w folię spożywczą!

🥩 Jakie mięso na pasztet?

Wróćmy do dzisiejszego przepisu. Do przygotowania tego pasztetu potrzebować będziecie delikatnego mięsa z królika. Mięso z królika nie jest zbyt popularne w Polsce, ale można je kupić w dobrych sklepach lub bezpośrednio od hodowcy. Królicze mięso cenione jest przez dietetyków, szczególnie zalecane w diecie dzieci i osób z problemami naczyniowo-sercowymi. Mięso zaliczane jest do mięs białych, lekkostrawnych o wysokiej zawartości białek i niskiej zawartości tłuszczu. Tak, więc jeśli pasztet to najlepszy i najzdrowszy będzie z królika.

🍲 Co zrobić z wywarem?

Przygotowanie pasztetu nie jest trudne i wystarczy kilka składników, aby przygotować ten pyszny dodatek do pieczywa. Zanim przygotujemy pasztet, należy mięso ugotować z dodatkiem warzyw, dzięki temu otrzymamy wspaniały rosół, który możemy wykorzystać do przygotowania białego barszczu lub żurku. Do masy powinniście dodać trochę tłuszczu, ponieważ królik jest mięsem chudym. Tłuszczu ma niewiele, więc pasztet po upieczeniu mógłby być nieco suchy. Dodałam tłuszcz wytopiony z gęsi, ale może to być inny dowolny tłuszcz.

🔥 Jak upiec pasztet?

Pasztet z królika, jak i inne pasztety najlepiej piec w kąpieli wodnej, dzięki temu pasztet po upieczeniu będzie wilgotny. Można zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy to, sposób podany poniżej, czyli należy wlać gorącą wodę do żaroodpornego naczynia, wstawić naczynie na półkę niżej, aby woda parowała podczas pieczenia. Można również wykorzystać duże naczynie i również wypełnić je gorącą wodą, a do niego wstawić formę z pasztetem. Wykorzystując drugi sposób, pamiętajcie, aby forma, w której będzie pieczony pasztet, była szczelna, a woda nie dostała się do masy!

📖 Przepis

pasztet z krolika
Print Pin
5 z 6 głosów

Pasztet z królika

Domowy pasztet z królika bardzo smaczny.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatek
Porcji 2
Przygotowanie 3 godziny godziny
Gotowanie 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 800 g mięsa z królika (czyli jedna cała porcja)
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 duża cebula
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g wątróbki (dowolny rodzaj)
  • 6-8 łyżek tłuszczu wytopionego z gęsi lub kaczki (można dodać masło lub słoninę)
  • 1 sztuka sucha bułka (namoczona w rosole)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Gotowanie mięsa

  • Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać wcześniej obrane warzywa, ziele angielskie i liście laurowe, sól, pieprz. Mięso gotować około 2 godzin do miękkości, na średnim ogniu. Jeśli rosół wygotuje się należy dolewać wodę.

Przygotowanie pasztetu

  • Suchą bułkę namoczyć w rosole, a następnie odcisnąć i dodać do mielenie. Wątróbkę obrać z błonek, osuszyć i podsmażyć na tłuszczu z dwóch stron, krótko, a następnie zalać ją ½ szklanki rosołu z królika i dusić przez 8 minut. Dodać do obranego mięsa i razem zmielić.
  • Cebulę podsmażamy na oleju. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z rosołu, oddzielamy od kości, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa z przesmażoną cebulą i bułką. Do uzyskanej masy dodajemy przyprawy, tłuszcz, solidnie doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby można dodać więcej imbiru i gałki muszkatołowej - wedle smaku. Dolewamy około ½ szklanki rosołu i dodajemy jajka, dokładnie wyrabiamy masę, najlepiej ręką.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Przygotować 4 foremki do pasztetu o wymiarach 8x 15 cm lub jedną dużą keksówkę. Formy wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Przełożyć masę pasztetową, wyrównać wierzch, można położyć na wierzchu pasztetu listek laurowy, i kilka wiórków masła.
  • Na dolną półkę piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 50 minut jeśli pieczecie w 4 małych porcjach , jeśli będzie to jeden duży pasztet to czas trzeba wydłużyć o około 15 minut. Pasztet po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny pasztet najlepiej schłodzić przed podaniem w lodówce, wtedy ładnie zwiąże i będzie się dobrze kroił.
  • Gotowy pasztet można mrozić. Przed zamrożeniem należy oczywiście owinąć go szczelnie w folię spożywczą!
  • Smacznego!
Piękne dwa kawałki pasztetu z jednego ukrojony plaster.
Pasztet z królika

Więcej Przepisy na dania mięsne

  • Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
    Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem
  • kurczak w sosie orzechowym
    Kurczak w sosie orzechowym
  • Paszteciki z miesem z ciasta twarogowego
    Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego

Comments

No Comments

5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.