Sernik puszysty, ta nazwa nie jest dana tak sobie, bez powodu! Ten sernik jest naprawdę bardzo puszysty, delikatny i lekki jak pianka. Dlaczego tak się dziej? Piana z białek i bita śmietana dają tę wspaniałą puszystą konsystencję. Do tego jeszcze bardzo dobrze ubite żółtka z cukrem niczym kogel-mogel. To jest właśnie to, co unosi nasz sernik do góry! Jak w każdym przepisie na sernik do znudzenia przypominam o temperaturze pokojowej wszystkich składników! Pamiętajcie o wyjęciu jajek, masła i twarogu na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania sernika. Jedyny składnik, który powinien być schłodzony to śmietana, która najlepiej ubije się, kiedy będzie zimna.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 250 ml śmietany do ubijania 30% lub 36% zimna
- 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g
- 1 kg twarogu mielonego w temperaturze pokojowej
- 40 g budyniu śmietankowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 60 g masła roztopionego
- 10 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
- Do jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
- Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
- Sernik przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez 30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do całkowitego wystudzenia.
- Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.
❗ Wskazówki
Ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej, przygotujcie odpowiednią formę do upieczenia go i trochę większe naczynie żaroodporne. Do żaroodpornego naczynia będzie można wstawić formę z sernikiem. Sernik podczas pieczenia urośnie, a w trakcie studzenia równiutko opadnie na całej powierzchni. W tym przepisie jest to naturalne, że opada! Nie panikujcie więc, widząc opadające ciasto podczas studzenia :).
🥄 Z czym podać?
Przed podaniem możecie sernik posypać cukrem pudrem i udekorować go świeżymi soczystymi truskawkami lub malinami. Jestem przekonana, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Gorąco zapraszam, bo to serniczek godny uwagi nawet największych smakoszy!
🍧 Inne propozycje deserowe
Macie ochotę na więcej smakołyków? Zapraszam serdecznie, jestem przekonana, że znajdziecie coś dla siebie.
📖 Przepis
Sernik puszysty
🥘 Składniki
- 250 ml śmietany do ubijania (30% lub 36% zimna)
- 7 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- 250 g drobnego cukru (można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g)
- 1 kg twarogu (mielonego w temperaturze pokojowej)
- 40 g budyniu śmietankowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 60 g masła (roztopionego)
- 10 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
- Do jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
- Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
- Sernik przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez 30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do całkowitego wystudzenia.
- Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.
- Smacznego!
📋 Notatki
Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂 Po upieczeniu kilku wersji tego sernika zmieniłam troszkę proporcje składników 😉
Ania napisał
Dzień dobry, mam w lodówce 200 ml śmietanki, czy to wystarczy? Powinnam zamiast tych 50 ml dodać do twarogu mleko? Dziękuję za odpowiedź!
Anna napisał
Powinno wystarczyć 200 ml, proszę już nie dodawać mleka. Pozdrawiam gorąco!
Em. napisał
Eh, nie wiem coś mi poszło nie tak. Ładnie wyrósł, ale podczas studzenia opadł bardzo i w zasadzie jego wysokość była mizerna tak z 2 cm. Smakowo ok, fajnie że nie za słodki, ale chyba już go nie powtórzę. Szkoda, bo wierzę, że jak wszystko wychodzi jak potrzeba to i wygląda i smakuje. U mnie tylko smakował, ale nie odradzam innym próbować piec. Może to kwestia sera w Kanadzie. Pozdrawiam serdecznie!
Anna napisał
Oj, to rzeczywiście coś było nie tak :(Po pierwsze dziwne, że sernik nawet po opadnięciu miał finalną grubość 2cm. Jeśli sernik był pieczony w podobnej formie, jaką podałam w przepisie, to samej surowej masy powinno być zdecydowanie więcej niż 2 cm.
Ser jest bardzo ważny w przypadku serników, powinien to być czysty twaróg bez żadnych dodatków, zmielony trzykrotnie i niezbyt mokry, jeśli kupujemy gotowy twaróg mielony i jest on dość wilgotny, to należy go odsączyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Niestety "mokry" ser może dać nam w efekcie zakalcowaty ciężki i twardy sernik. Niestety nie znam rynku kanadyjskiego i nie wiem co macie tam do dyspozycji, więc nie mogę nic polecić.
Inną ważną sprawą w tym przepisie jest dobre ubicie piany z białek i śmietany, a następnie delikatne połączenie ich z masą serową, to ważne, bo białka unoszą w górę sernik. Mam nadzieję, że wskazówki przydadzą się na przyszłość może w innym przepisie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Em. napisał
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i wszystkie wskazówki. Kurczę, no widzisz ... ser był mokry - to fakt. No i jest mało tłusty - ma tylko 15 % więc, może trzeba dać więcej masła (100g) jak w przepisie z innej strony z wypiekami na podobny sernik. Hmhm, czyli jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Niby zakalca jako takiego nie było, bo był lekki, tylko opadnięty bardzo. Trzeba będzie jeszcze kiedyś spróbować, dzięki wielkie!
Żaneta napisał
Właśnie upiekłam i jest pyszny ☺
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 my również bardzo go lubimy! Pozdrawiam serdecznie !
Adela napisał
świetnie wygląda
Anna napisał
Dziękuję i tak smakuje 🙂
Abi napisał
wygląda bardzo apetycznie !
Anna napisał
Dziękuję i polecam, jest pyszny!