Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Serniki

Sernik puszysty

Aktualizacja: 16 kwi, 2019 · Opublikowany: 5 maj, 2017 · przez Anna · 11 komentarzy

Skocz do przepisu

Sernik puszysty, ta nazwa nie jest dana tak sobie, bez powodu! Ten sernik jest naprawdę bardzo puszysty, delikatny i lekki jak pianka. Dlaczego tak się dziej? Piana z białek i bita śmietana dają tę wspaniałą puszystą konsystencję. Do tego jeszcze bardzo dobrze ubite żółtka z cukrem niczym kogel-mogel. To jest właśnie to, co unosi nasz sernik do góry! Jak w każdym przepisie na sernik do znudzenia przypominam o temperaturze pokojowej wszystkich składników! Pamiętajcie o wyjęciu jajek, masła i twarogu na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania sernika. Jedyny składnik, który powinien być schłodzony to śmietana, która najlepiej ubije się, kiedy będzie zimna.

Kawałek sernika podany z truskawką i cukrem pudrem.
Sernik puszysty
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • ❗ Wskazówki
  • 🥄 Z czym podać?
  • 🍧 Inne propozycje deserowe
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 250 ml śmietany do ubijania 30% lub 36% zimna
  • 7 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g
  • 1 kg twarogu mielonego w temperaturze pokojowej
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 60 g masła roztopionego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
  • Do jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
  • Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
  • Sernik przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez 30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do całkowitego wystudzenia. 
  • Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.

❗ Wskazówki

Ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej, przygotujcie odpowiednią formę do upieczenia go i trochę większe naczynie żaroodporne. Do żaroodpornego naczynia będzie można wstawić formę z sernikiem. Sernik podczas pieczenia urośnie, a w trakcie studzenia równiutko opadnie na całej powierzchni. W tym przepisie jest to naturalne, że opada! Nie panikujcie więc, widząc opadające ciasto podczas studzenia :).

🥄 Z czym podać?

Przed podaniem możecie sernik posypać cukrem pudrem i udekorować go świeżymi soczystymi truskawkami lub malinami. Jestem przekonana, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. Gorąco zapraszam, bo to serniczek godny uwagi nawet największych smakoszy!

🍧 Inne propozycje deserowe

Macie ochotę na więcej smakołyków? Zapraszam serdecznie, jestem przekonana, że znajdziecie coś dla siebie.

  • Muffiny bananowo czekoladowe
    Muffiny bananowo czekoladowe
  • tort oreo
    Tort Oreo
  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • truskawkowy sernik na zimno
    Truskawkowy sernik na zimno

📖 Przepis

sernik puszysty
Print Pin
4,72 z 7 głosów

Sernik puszysty

Wspaniały puszysty i bardzo smaczny sernik!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 14
Przygotowanie 1 minuta minuta
Gotowanie 1 godzina godzina 10 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 11 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 ml śmietany do ubijania (30% lub 36% zimna)
  • 7 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g drobnego cukru (można dać trochę więcej jeśli lubicie słodsze serniki +50g)
  • 1 kg twarogu (mielonego w temperaturze pokojowej)
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 60 g masła (roztopionego)
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C.
  • Zimną śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
  • Do jednej miski wbić białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na sztywno, odstawić. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę, masa powinna podwoić swoją objętość, następnie dodać partiami twaróg mieszając po każdej dodanej łyżce. Do masy dodać budyń (proszek) i mąkę zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło całość zmiksować.
  • Do masy serowej dodać ubitą śmietanę oraz białka delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Nie miksować już mikserem!
  • Sernik przelać do formy o wymiarach 20x30 cm (może być troszkę większa) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia do którego wlewamy gotującą się wodę, woda powinna sięgać do minimum połowy formy z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec przez 70 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki studzić sernik przez 30 minut, a następnie wyjąć formę z sernikiem z kąpieli wodnej i ponownie wstawić sernik do ciepłego piekarnika, pozostawić go tam do całkowitego wystudzenia. 
  • Sernik podajemy posypany cukrem pudrem. Na sernik można zaserwować truskawki lub maliny.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Sernik podczas pieczenia urośnie, a podczas studzenia równo opadnie na całej swojej powierzchni.
Sernika nie ma potrzeby chłodzenia i przechowywania w lodówce.
Kawałek sernika na talerzyku, podany z truskawką w tle miseczka z truskawkami.
Sernik puszysty
Kawałek sernika widziany z góry na białym talerzy i obrusie w różową kratę.
Sernik puszysty

Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂 Po upieczeniu kilku wersji tego sernika zmieniłam troszkę proporcje składników 😉

Więcej Przepisy na serniki

  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
    Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • serniczek migdalowy
    Serniczek migdałowy
  • sernik z czekolada i bananami
    Sernik z czekoladą i bananami

Komentarze

    4,72 from 7 votes (6 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ania napisał

    15 lipca, 2022 at 8:48 am

    Dzień dobry, mam w lodówce 200 ml śmietanki, czy to wystarczy? Powinnam zamiast tych 50 ml dodać do twarogu mleko? Dziękuję za odpowiedź!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lipca, 2022 at 9:15 am

      Powinno wystarczyć 200 ml, proszę już nie dodawać mleka. Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  2. Em. napisał

    26 marca, 2018 at 6:09 am

    Eh, nie wiem coś mi poszło nie tak. Ładnie wyrósł, ale podczas studzenia opadł bardzo i w zasadzie jego wysokość była mizerna tak z 2 cm. Smakowo ok, fajnie że nie za słodki, ale chyba już go nie powtórzę. Szkoda, bo wierzę, że jak wszystko wychodzi jak potrzeba to i wygląda i smakuje. U mnie tylko smakował, ale nie odradzam innym próbować piec. Może to kwestia sera w Kanadzie. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2018 at 9:08 am

      Oj, to rzeczywiście coś było nie tak :(Po pierwsze dziwne, że sernik nawet po opadnięciu miał finalną grubość 2cm. Jeśli sernik był pieczony w podobnej formie, jaką podałam w przepisie, to samej surowej masy powinno być zdecydowanie więcej niż 2 cm.
      Ser jest bardzo ważny w przypadku serników, powinien to być czysty twaróg bez żadnych dodatków, zmielony trzykrotnie i niezbyt mokry, jeśli kupujemy gotowy twaróg mielony i jest on dość wilgotny, to należy go odsączyć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru serwatki. Niestety "mokry" ser może dać nam w efekcie zakalcowaty ciężki i twardy sernik. Niestety nie znam rynku kanadyjskiego i nie wiem co macie tam do dyspozycji, więc nie mogę nic polecić.
      Inną ważną sprawą w tym przepisie jest dobre ubicie piany z białek i śmietany, a następnie delikatne połączenie ich z masą serową, to ważne, bo białka unoszą w górę sernik. Mam nadzieję, że wskazówki przydadzą się na przyszłość może w innym przepisie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
      • Em. napisał

        26 marca, 2018 at 6:21 pm

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i wszystkie wskazówki. Kurczę, no widzisz ... ser był mokry - to fakt. No i jest mało tłusty - ma tylko 15 % więc, może trzeba dać więcej masła (100g) jak w przepisie z innej strony z wypiekami na podobny sernik. Hmhm, czyli jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Niby zakalca jako takiego nie było, bo był lekki, tylko opadnięty bardzo. Trzeba będzie jeszcze kiedyś spróbować, dzięki wielkie!

        Odpowiedz
  3. Żaneta napisał

    13 sierpnia, 2017 at 4:21 pm

    5 gwiazdek
    Właśnie upiekłam i jest pyszny ☺

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 sierpnia, 2017 at 10:36 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂 my również bardzo go lubimy! Pozdrawiam serdecznie !

      Odpowiedz
  4. Adela napisał

    10 maja, 2017 at 1:53 pm

    świetnie wygląda

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 maja, 2017 at 2:22 pm

      Dziękuję i tak smakuje 🙂

      Odpowiedz
  5. Abi napisał

    10 maja, 2017 at 11:06 am

    wygląda bardzo apetycznie !

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 maja, 2017 at 2:21 pm

      Dziękuję i polecam, jest pyszny!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.