Czas przed świętami to czas poszukiwania nowych świątecznych przepisów. U nas w domu ciągle coś testujemy, wymyślamy i sprawdzamy nowe przepisy. Dziś przygotowałam śledzie w musztardzie z dodatkiem zielonego marynowanego pieprzu oraz świeżego rozmarynu. Śledzie są bardzo smaczne, a dzięki przyprawom aromatyczne.
🥘 Składniki
- 200 g filetów śledziowych
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżeczek musztardy dałam delikatesową
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżezczka świeżego rozmarynu drobno krojonego
🔪 Instrukcje
- Śledzie wymoczyć w wodzie, czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, moje moczyłam krótko, ponieważ były delikatnie słone. Próbujcie je co około pół godziny. Oczywiście śledzie możecie wymoczyć również w mleku. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na nieduże kawałki, u mnie są to około 1,5 cm kawałki.
- W misce połączyć wszystkie składnik na sos dodać śledzie wymieszać i przełożyć do zamykanego naczynia. Śledzie włożyć do lodówki na przynajmniej 24 godzinny, aby przeszły smakami.
💭 Porady
Po przygotowaniu sosu i wcześniejszym wymoczeniu śledzi mieszamy wszystko razem i przekładamy śledzie w sosie do zamykanego naczynia. Śledzie najlepiej przygotować na dzień lub dwa przed planowanym podaniem, potrzebują czasu, aby przegryzły się i dokładnie przeszły smakami.
Do przygotowania śledzi w musztardzie użyłam filetów al'a matias o lekko wędzonym aromacie, ale możecie użyć dowolnych filetów śledziowych. O prawdziwe matiasy niestety trudno w naszych sklepach, ale gdybyście mieli szczęście dostać takie, to tym lepiej. Matiasy holenderskie różnią się przede wszystkim kolorem, oryginalne mają lekko różowe mięso, a nasze polskie są białe. Te różnice wynikają z procesu obróbki śledzi i wieku ryb, matiasy to młodziutkie śledzie, które nie przekraczają roku, ich mięso jest tłuste i delikatne. Tak czy inaczej, nieważne, z jakich śledzi będziecie korzystać, najważniejszy jest sos do nich, to on nadaje im smaku.
🐟 Inne propozycje
Jeśli nie lubicie sosu musztardowo-majonezowego możecie skorzystać z innych przepisów, polecam śledzie po kaszubsku lub śledzi z czerwoną cebulą. Smacznego!
📖 Przepis
Śledzie w musztardzie
🥘 Składniki
- 200 g filetów śledziowych
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 2 łyżki majonezu
- 5 łyżeczek musztardy (dałam delikatesową)
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżezczka świeżego rozmarynu (drobno krojonego)
🔪 Instrukcje
- Śledzie wymoczyć w wodzie, czas moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, moje moczyłam krótko, ponieważ były delikatnie słone. Próbujcie je co około pół godziny. Oczywiście śledzie możecie wymoczyć również w mleku. Wymoczone śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić na nieduże kawałki, u mnie są to około 1,5 cm kawałki.
- W misce połączyć wszystkie składnik na sos dodać śledzie wymieszać i przełożyć do zamykanego naczynia. Śledzie włożyć do lodówki na przynajmniej 24 godzinny, aby przeszły smakami.
- Smacznego!
Comments
No Comments