Niedawno podałam przepis na wegetariański smalec z dodatkiem białej fasoli, orzechów nerkowca i ciecierzycy. Dziś kolejna wariacja tym razem na bazie oleju kokosowego. Olej ten od jakiegoś czasu jest bardzo popularny na naszym rynku i można kupić go bez większego problemu. Poza fantastycznymi walorami smakowymi, które niewątpliwie posiada olej tłoczony na zimno ma on również wiele walorów zdrowotnych. O których możecie przeczytać w wielu publikacjach. Olej kokosowy nadaje się do potraw słodkich i słonych, jak i do domowej pielęgnacji ciała i włosów.
Konsystencja oleju zmienia się poniżej 25 st C, poniżej tej temperatury olej kokosowy tężeje i konsystencją przypomina masło. Właśnie z tego powodu świetnie nadaje się na tego typu smarowidło. Oczywiście, gotowy smalec można przechowywać w lodówce, należy pamiętać, aby wyjąć go chwilę przed podaniem, ponieważ olej w lodówce robi się bardzo twardy i trudno go rozsmarować.
Smalec kokosowy doprawiłam tak, jak doprawia się klasyczny smalec, czyli majeranek, cebula i jabłko, jak dla mnie jest fantastyczny, spróbujcie sami. Oczywiście możecie doprawić go własną ulubioną mieszanką przypraw.
📖 Przepis
Smalec kokosowy
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 150 ml oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka świeżego tymianku - opcjonalnie
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Jabłko umyć, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę, smażyć ją do momentu, kiedy zacznie się rumienić do cebulki dodać starte jabłko i majeranek z tymiankiem całość smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, jabłko powinno zmięknąć, a przyprawy będą wydawały przyjemny i mocny aromat. Zdjąć z ognia dodać resztę oleju, doprawić dość intensywnie solą i pieprzem.
- Smalec przelać do słoika, po wystudzeniu zakręcić słoik, smalec najbezpieczniej przechowywać w lodówce.
- Smacznego!
Skomentuj