Na tort bezowy z truskawkami chyba nie trzeba specjalnie zapraszać. Większość z nas miała już pewnie okazję spróbować tego królewskiego deseru. Tort bezowy zawsze prezentuje się świetnie i swoim wyglądem kusi wszystkich, aby spróbować choćby mały kawałeczek. Zewnętrzna część bezy jest krucha i chrupiąca, a w środku skrywa się lekko wilgotna cieniutka warstewka lepkiej bezy. Trzy blaty przełożone są śmietanowo-migdałowym kremem, w którym zanurzone się soczyste truskawki. Cała ta niesamowita symfonia smaków i zapachów idealnie pasuje do siebie i perfekcyjnie się uzupełnia.
🥘 Składniki
Składniki na bezę
- 180 ml białek = 6 białkom ze średnich jaj
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do posypania blachy
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octy winnego
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml śmietany 30 lub 36 %
- 6 łyżek likieru Amaretto
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 4 krople olejku migdałowego
- kilkanaście truskawek do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Białka, ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka są już sztywne zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru jednocześnie ubijając, po każdej dodanej łyżce cukru ubijać około 40 sekund.
- Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać całość jeszcze przez kilka minut do chwili , kiedy piana zrobi się błyszcząca, następnie dodać ocet, mąkę i skórkę z cytryny, ubijać tylko do połączenia się składników.
- Na blachę do pieczenia wyłożyć pergamin, posmarować masłem i posypać mąką ziemniaczaną.
- Na przygotowanym podłożu pokrywką odcisnąć dwa ślady tak, aby blaty bezowe były podobnej wielkości, masę rozłożyć na dwie części. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 120°C, suszyć bezę przez 1 h i 40 min z opcją termoobiegu. Jeśli wasze blaty bedą nabieramy rumianego koloru to zmniejszcie temperaturę do 110-100 st C.
- Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie całkowicie wystygnąć. Kiedy zupełnie wystygnie beza z zewnątrz będzie chrupiąca.
Przygotowanie kremu
- Śmietanę ubić na sztywno.
- W misce utrzeć serek mascarpone z cukrem i pozostałymi składnikami, następni dodać ubitą śmietanę, zmiksować krótko do połączenia się składników.
- Na zimny, wystudzony blat bezowy nałożyć ½ kremu i przykryć go kolejnym blatem, ponownie nałożyć krem, wierzch tortu i udekorować truskawkami pokrojonymi na cienkie kawałki.
💭 Wskazówki
Żeby beza udała się tak, jak należy, trzeba przyłożyć się do jej ubicia. Praca przy bezie jest dość mozolna, ale jeśli zrobicie to niedbale, masa będzie zbyt płynna mało stabilna i podczas suszenia rozpłynie się na boki. Żeby tak się nie stało, należy białka ubić na sztywno. Następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijamy masę jeszcze przez około 2 minutki. Masa powinna stać się błyszcząca, teraz można dodać kolejne składniki. Watro, przyłożyć się do tego, a efekt będzie wspaniały, zachwycicie swoich bliskich i skradniecie ich żołądki i serca na zawsze.
🎂 Inne propozycje
📖 Przepis
Tort bezowy z truskawkami
🥘 Składniki
Składniki na bezę
- 180 ml białek (= 6 białkom ze średnich jaj)
- 300 g cukru pudru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+ 2 łyżki do posypania blachy)
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki masła
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 125 ml śmietany (30 lub 36 %)
- 6 łyżek likieru Amaretto
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 4 krople olejku migdałowego
- kilkanaście truskawek do dekoracji
🔪 Instrukcje
- Białka, ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka są już sztywne zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru jednocześnie ubijając, po każdej dodanej łyżce cukru ubijać około 40 sekund.
- Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać całość jeszcze przez kilka minut do chwili , kiedy piana zrobi się błyszcząca, następnie dodać ocet, mąkę i skórkę z cytryny, ubijać tylko do połączenia się składników.
- Na blachę do pieczenia wyłożyć pergamin, posmarować masłem i posypać mąką ziemniaczaną.
- Na przygotowanym podłożu pokrywką odcisnąć dwa ślady tak, aby blaty bezowe były podobnej wielkości, masę rozłożyć na dwie części. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 120°C, suszyć bezę przez 1 h i 40 min z opcją termoobiegu. Jeśli wasze blaty bedą nabieramy rumianego koloru to zmniejszcie temperaturę do 110-100 st C.
- Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie całkowicie wystygnąć. Kiedy zupełnie wystygnie beza z zewnątrz będzie chrupiąca.
Przygotowanie kremu
- Śmietanę ubić na sztywno.
- W misce utrzeć serek mascarpone z cukrem i pozostałymi składnikami, następni dodać ubitą śmietanę, zmiksować krótko do połączenia się składników.
- Na zimny, wystudzony blat bezowy nałożyć ½ kremu i przykryć go kolejnym blatem, ponownie nałożyć krem, wierzch tortu i udekorować truskawkami pokrojonymi na cienkie kawałki.
- Smacznego!
Kasia napisał
Wyszedł super,pychota...
Anna napisał
Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂
Łucja napisał
6-ć białek jaka to objętość?
Anna napisał
Można przyjąć, że waga jednego białka ze średniego jajka ma 35-38 g, więc 6 białek to 210 do 230 g. Pozdrawiam serdecznie 🙂
mania W napisał
Pytanie:
Beza była dobrze wysuszona (musiałam uważać przy przenoszeniu placków na paterę). Śmietanka dobrze ubita (30%) z 2 łyżkami cukru pudru, kilkoma łyżkami masy kajmakowej i serkiem mascarpone. Po dwóch godzinach - tort przykryty w lodowce, zrobiła się prawie jednolita masa, ani śladu bezy. Był smaczny, ale goście mówili: obiecałaś tort bezowy, a podałaś kremowy.
Co zrobiłam źle?
pozdrawiam m
Anna napisał
Najczęstszy problem z tortami bezowymi bywa taki właśnie, że przełożone kremem dość szybko miękną 🙁 ale dwie godziny w lodówce nie powinny go tak zmasakrować jak opisujesz 😉 Jeśli beza była dobrze wysuszona, to może problem leży po stronie kremu. Dobrze ubita śmietana to jedno, ale bardzo ważny jest kolejny krok, czyli łączenie serka z (u Ciebie) masą kajmakową, a następnie z bitą śmietaną. Najważniejsza sprawa to nie miksować zbyt długo serka z pozostałymi dodatkami, ponieważ serek mascarpone zrobi się płynny, a tym samym krem dość rzadki i to rzadki krem może "rozpuszczać" bezę! Oczywiście zbyt słabo wysuszona beza z cienką skórką może rozpuścić się między warstwami kemu, ale jak pisałaś beza była dobrze wysuszona więc stawiała bym raczej na krem. Nic innego nie przychodzi mi do głowy 🙁 Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej 🙂 Pozdrawiam 🙂
Aldona napisał
Dzień dobry, kilka razy próbowałam robić taki tort za każdym razem bardzo szybko beza nasiąka i przyjmuje konsystencję miękką i niezbyt smaczną, nie wiem co robię źle może Pani ma jakiś pomysł pozdrawiam serdecznie Aldona
Anna napisał
Beza do tortu powinna być dobrze wysuszona ( z wierzchu ) a w środku delikatnie wilgotna. Proszę spróbować upiec bezę z tego przepisu i dobrze ją wystudzić, powinna po naciśnięciu palcem pękać. Przyczyną zbyt szybkiego przesiąkania kremu do bezy mógł być zbyt rzadki krem ( np. z samej bitej śmietany), który ją zmiękczał, lub słabo wysuszona beza. Po przełożeniu bezy kremem, najlepiej tort przechowywać w lodówce pod przykryciem. Jeśli beza będzie stała w wilgotnym i ciepłym miejscu zmięknie, a krem się rozpłynie. Życzę powodzenia w pieczeniu, proszę pytać jeśli pojawią się jakieś wątpliwości:) Pozdrawiam Ania