Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bezy

Tort bezowy z truskawkami

Aktualizacja: 15 cze, 2020 · Opublikowany: 13 cze, 2012 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Na tort bezowy z truskawkami chyba nie trzeba specjalnie zapraszać. Większość z nas miała już pewnie okazję spróbować tego królewskiego deseru. Tort bezowy zawsze prezentuje się świetnie i swoim wyglądem kusi wszystkich, aby spróbować choćby mały kawałeczek. Zewnętrzna część bezy jest krucha i chrupiąca, a w środku skrywa się lekko wilgotna cieniutka warstewka lepkiej bezy. Trzy blaty przełożone są śmietanowo-migdałowym kremem, w którym zanurzone się soczyste truskawki. Cała ta niesamowita symfonia smaków i zapachów idealnie pasuje do siebie i perfekcyjnie się uzupełnia.

Tort bezowy z soczystymi truskawkami na szklanej paterze.
Tort bezowy z truskawkami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💭 Wskazówki
  • 🎂 Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na bezę

  • 180 ml białek = 6 białkom ze średnich jaj
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki do posypania blachy
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octy winnego

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 krople olejku migdałowego
  • kilkanaście truskawek do dekoracji

🔪 Instrukcje

  • Białka, ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka są już sztywne zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru jednocześnie ubijając, po każdej dodanej łyżce cukru ubijać około 40 sekund.
  • Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać całość jeszcze przez kilka minut do chwili , kiedy piana zrobi się błyszcząca, następnie dodać ocet, mąkę i skórkę z cytryny, ubijać tylko do połączenia się składników.
  • Na blachę do pieczenia wyłożyć pergamin, posmarować masłem i posypać mąką ziemniaczaną.
  • Na przygotowanym podłożu pokrywką odcisnąć dwa ślady tak, aby blaty bezowe były podobnej wielkości, masę rozłożyć na dwie części. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 120°C, suszyć bezę przez 1 h i 40 min z opcją termoobiegu. Jeśli wasze blaty bedą nabieramy rumianego koloru to zmniejszcie temperaturę do 110-100 st C.
  • Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie całkowicie wystygnąć. Kiedy zupełnie wystygnie beza z zewnątrz będzie chrupiąca.

Przygotowanie kremu

  • Śmietanę ubić na sztywno.
  • W misce utrzeć serek mascarpone z cukrem i pozostałymi składnikami, następni dodać ubitą śmietanę, zmiksować krótko do połączenia się składników.
  • Na zimny, wystudzony blat bezowy nałożyć ½ kremu i przykryć go kolejnym blatem, ponownie nałożyć krem, wierzch tortu i udekorować truskawkami pokrojonymi na cienkie kawałki.

💭 Wskazówki

Żeby beza udała się tak, jak należy, trzeba przyłożyć się do jej ubicia. Praca przy bezie jest dość mozolna, ale jeśli zrobicie to niedbale, masa będzie zbyt płynna mało stabilna i podczas suszenia rozpłynie się na boki. Żeby tak się nie stało, należy białka ubić na sztywno. Następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce jednocześnie cały czas ubijając. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijamy masę jeszcze przez około 2 minutki. Masa powinna stać się błyszcząca, teraz można dodać kolejne składniki. Watro, przyłożyć się do tego, a efekt będzie wspaniały, zachwycicie swoich bliskich i skradniecie ich żołądki i serca na zawsze.

🎂 Inne propozycje

  • szarlotka z beza
    Szarlotka z bezą
  • kruche ciasto ze sliwkami i beza
    Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
  • pavlova z magno
    Pavlova z mango
  • beza z kremem cytrynowym
    Beza z kremem cytrynowym

📖 Przepis

tort bezowy z truskawkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Tort bezowy z truskawkami

Klasyczny  tort bezowy z kemem migdałowym i truskawkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na bezę

  • 180 ml białek (= 6 białkom ze średnich jaj)
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+ 2 łyżki do posypania blachy)
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki masła

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietany (30 lub 36 %)
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 krople olejku migdałowego
  • kilkanaście truskawek do dekoracji
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Białka, ubijamy na sztywną pianę, kiedy białka są już sztywne zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru jednocześnie ubijając, po każdej dodanej łyżce cukru ubijać około 40 sekund.
  • Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać całość jeszcze przez kilka minut do chwili , kiedy piana zrobi się błyszcząca, następnie dodać ocet, mąkę i skórkę z cytryny, ubijać tylko do połączenia się składników.
  • Na blachę do pieczenia wyłożyć pergamin, posmarować masłem i posypać mąką ziemniaczaną.
  • Na przygotowanym podłożu pokrywką odcisnąć dwa ślady tak, aby blaty bezowe były podobnej wielkości, masę rozłożyć na dwie części. Wstawić do wcześniej nagrzanego do 120°C, suszyć bezę przez 1 h i 40 min z opcją termoobiegu. Jeśli wasze blaty bedą nabieramy rumianego koloru to zmniejszcie temperaturę do 110-100 st C.
  • Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie całkowicie wystygnąć. Kiedy zupełnie wystygnie beza z zewnątrz będzie chrupiąca.

Przygotowanie kremu

  • Śmietanę ubić na sztywno.
  • W misce utrzeć serek mascarpone z cukrem i pozostałymi składnikami, następni dodać ubitą śmietanę, zmiksować krótko do połączenia się składników.
  • Na zimny, wystudzony blat bezowy nałożyć ½ kremu i przykryć go kolejnym blatem, ponownie nałożyć krem, wierzch tortu i udekorować truskawkami pokrojonymi na cienkie kawałki.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli beza podczas suszenia zacznie przypiekać się należy zmniejszyć temperaturę o 10 st C i wydłużyć troszkę czas suszenia.
Tort bezowy z truskawkami na talerzyku.
Tort bezowy z truskawkami

Więcej Przepisy na bezy

  • weganska pavlova
    Wegańska Pavlova
  • bezy-weganskie
    Bezy wegańskie
  • pavlova z figami
    Pavlova z figami
  • Tort bezowy z kremem kawowym z truskawkami i borówkami
    Tort bezowy z kremem kawowym

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasia napisał

    25 czerwca, 2018 at 6:26 pm

    Wyszedł super,pychota...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 czerwca, 2018 at 6:41 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę 🙂

      Odpowiedz
  2. Łucja napisał

    01 stycznia, 2017 at 9:48 pm

    6-ć białek jaka to objętość?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 stycznia, 2017 at 9:55 pm

      Można przyjąć, że waga jednego białka ze średniego jajka ma 35-38 g, więc 6 białek to 210 do 230 g. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. mania W napisał

    11 kwietnia, 2016 at 1:05 pm

    Pytanie:
    Beza była dobrze wysuszona (musiałam uważać przy przenoszeniu placków na paterę). Śmietanka dobrze ubita (30%) z 2 łyżkami cukru pudru, kilkoma łyżkami masy kajmakowej i serkiem mascarpone. Po dwóch godzinach - tort przykryty w lodowce, zrobiła się prawie jednolita masa, ani śladu bezy. Był smaczny, ale goście mówili: obiecałaś tort bezowy, a podałaś kremowy.
    Co zrobiłam źle?
    pozdrawiam m

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 kwietnia, 2016 at 2:59 pm

      Najczęstszy problem z tortami bezowymi bywa taki właśnie, że przełożone kremem dość szybko miękną 🙁 ale dwie godziny w lodówce nie powinny go tak zmasakrować jak opisujesz 😉 Jeśli beza była dobrze wysuszona, to może problem leży po stronie kremu. Dobrze ubita śmietana to jedno, ale bardzo ważny jest kolejny krok, czyli łączenie serka z (u Ciebie) masą kajmakową, a następnie z bitą śmietaną. Najważniejsza sprawa to nie miksować zbyt długo serka z pozostałymi dodatkami, ponieważ serek mascarpone zrobi się płynny, a tym samym krem dość rzadki i to rzadki krem może "rozpuszczać" bezę! Oczywiście zbyt słabo wysuszona beza z cienką skórką może rozpuścić się między warstwami kemu, ale jak pisałaś beza była dobrze wysuszona więc stawiała bym raczej na krem. Nic innego nie przychodzi mi do głowy 🙁 Mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Aldona napisał

    05 listopada, 2012 at 2:14 pm

    Dzień dobry, kilka razy próbowałam robić taki tort za każdym razem bardzo szybko beza nasiąka i przyjmuje konsystencję miękką i niezbyt smaczną, nie wiem co robię źle może Pani ma jakiś pomysł pozdrawiam serdecznie Aldona

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 listopada, 2012 at 2:54 pm

      Beza do tortu powinna być dobrze wysuszona ( z wierzchu ) a w środku delikatnie wilgotna. Proszę spróbować upiec bezę z tego przepisu i dobrze ją wystudzić, powinna po naciśnięciu palcem pękać. Przyczyną zbyt szybkiego przesiąkania kremu do bezy mógł być zbyt rzadki krem ( np. z samej bitej śmietany), który ją zmiękczał, lub słabo wysuszona beza. Po przełożeniu bezy kremem, najlepiej tort przechowywać w lodówce pod przykryciem. Jeśli beza będzie stała w wilgotnym i ciepłym miejscu zmięknie, a krem się rozpłynie. Życzę powodzenia w pieczeniu, proszę pytać jeśli pojawią się jakieś wątpliwości:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.