Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery, do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są bardzo smaczne, nikogo przekonywać chyba nie muszę.
Przygotowanie bułeczek to sama przyjemność, ciasto jest elastyczne, miękkie i łatwo się formuje to naprawdę prosty przepis. Jeśli macie do dyspozycji robota kuchennego to on w zasadzie wykona za Was najtrudniejszą pracę jaką, jest zagniatanie ciasta. Po podzieleniu ciasta na porcję uformujcie zgrabne kulki. Następnie spłaszczcie je, tworząc płaski placuszek. Bułki hamburgerowe są niższe i bardziej płaskie niż klasyczne bułeczki dlatego trzeba je spłaszczyć. Przyjęło się, że wierzch takich bułek posypany jest sezamem, ale jeśli nie macie sezamu, można użyć maku, słonecznika lub siemienia lnianego.
Teraz nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy, bo na pewno ktoś z Waszych bliskich czeka na pysznego burgera w domowej bułeczce albo słodką deserową wersję bułek na przykład z dżemem malinowym. Smacznego!
📖 Przepis
Bułeczki hamburgerowe
🥘 Składniki
- 520 g mąki pszennej
- 260 g letniej wody (około 27 st C)
- 10 g soli
- 8 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
- 4 łyżki mleka w proszku
- 60 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 30 g cukru
- 2 łyżki nasion czarnego sezamu (lub jasnego sezamu do posypania bułek)
- 1 duże jajko (do pomalowania bułek)
🔪 Instrukcje
- Do miski przesiać mąkę dodać drożdże, mleko w proszku i sól, wymieszać następnie dodać letnią wodę i masło, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, ja robię to przy pomocy robota kuchennego na średniej prędkości.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Po tym czasie podzielić ciasto na *12 kawałków z każdego uformować kulkę, a następnie spłaszczyć, gotowe placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, folię spożywczą posmarować z jednej strony olejem, wysmarowaną stroną przykryć bułki i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Wyrośnięte bułki posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie posypać sezamem. Bułki pieczemy przez 12 -16 minut do uzyskania złotego koloru, czas uzależniony jest również od wielkości bułeczek.
- Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.
- Smacznego!
An etka napisał
Wyglądają smakowicie 🙂
Anna napisał
Polubicie je 🙂 😉