Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Chutney ze śliwek

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 21 paź, 2015 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Chutney ze śliwek to pewnego rodzaju wytrawne słodko-kwaśne powidła o korzennym smaku z wyraźną nutą smażonej cebuli, imbiru i pieprzu cayenne. Chutney polecam do wszelkiego rodzaju pasztetów, serów, a szczególnie tych pleśniowych, wytrawnych kanapek natomiast dla mięsożerców do pieczonych mięs. Chutney ze śliwek szczególnie polecam jako dodatek do dań wigilijnych, będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania można przygotować go w tak zwanym międzyczasie na przykład, kiedy w piekarniku piecze się pyszny pasztet jaglany. Gotowy chutney można przygotować do długiego przechowywania, należy po przełożeniu do wyparzonych słoików pasteryzować gotowy produkt, chutney nie sfermentuje i w takiej formie zawsze będzie pod ręką. Niepasteryzowany przechowujemy w lodówce.

📖 Przepis

chutney ze sliwek
Print Pin
5 z 5 głosów

Chutney ze śliwek

Fantastyczny dodatek do pasztetów, mięs pieczonych i serów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki czerwonego octu-balsamico
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (ilość zależy do słodkości śliwek)
  • 1 łyżka tartego imbiru (można zastąpić imbirem w proszku)
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 4 sztuki goździków
  • czarny pieprz (do smaku)
  • pieprz cayenne (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • masło około 1 kopiasta łyżka lub olej roślinny do smażenia cebuli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na połówki lub ćwiartki jeśli będą duże. Cebule pokroić w piórka.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę, powinna zmięknąć, następnie dodać śliwki, imbir i goździki, smażyć przez około 30 minut lub dłużej, na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Doprawić do smaku przyprawami i octem. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł.
  • Zdjąć z ognia, przełożyć do czystego słoika, po całkowitym wystygnięciu przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!
chutney ze sliwek
chutney ze sliwek

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Komentarze

    5 from 5 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Henia napisał

    15 września, 2021 at 10:03 pm

    5 gwiazdek
    Robię chutney śliwkowy od 2018 Pychota. W tym roku powtórzę i też zrobię duużo słoików 🙂.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 września, 2021 at 8:26 pm

      5 gwiazdek
      Super! Bardzo się cieszę, ponieważ to bardzo smaczny i pyszny dodatek 🙂

      Odpowiedz
  2. Monia napisał

    07 września, 2021 at 10:57 am

    5 gwiazdek
    Super przepis. Pierwszy raz robiłam chutney i wyszedł cudowny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 września, 2021 at 6:45 pm

      Wspaniale, bardzo się cieszę, że smakuje. To mało popularny u nas dodatek, a jaki pyszny 🙂

      Odpowiedz
      • Jula napisał

        19 września, 2024 at 12:44 am

        Właśnie zdobyłam węgierki i chciałabym wypróbować ten przepis. Problem w tym, że nie mam takiego octu. Czy można go czymś zastąpić ? Czy ocet jabłkowy z aronią mógłby być ?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          20 września, 2024 at 9:01 pm

          oczywiście, że może być 🙂

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.